ΚΟΣΜΟΣ

Χτύπημα στην Πολωνία: Καταδικάζει το Βέλγιο - «Πιο ενωμένοι από ποτέ στο ΝΑΤΟ»

Χτύπημα στην Πολωνία: Καταδικάζει το Βέλγιο - «Πιο ενωμένοι από ποτέ στο ΝΑΤΟ»
Οι αναφορές για ρωσικούς πυραύλους που έπεσαν σε πολωνικό έδαφος συνοδεύονται από τη φωτογραφία αυτή, που προς το παρόν δεν έχει επιβεβαιωθεί από επίσημο μέσο ενημέρωσης AP Photo/Olivier Matthys

Την έντονη καταδίκη του Βελγίου για το χτύπημα στην Πολωνία, εξέφρασε ο πρωθυπουργός της χώρας, Αλεξάντερ ντε Κρόο.

«Το Βέλγιο καταδικάζει έντονα το περιστατικό στην πολωνική επικράτεια και εκφράζει τα θερμά του συλλυπητήρια στην οικογένεια των θυμάτων και στον λαό της Πολωνίας», αναφέρει με ανάρτησή του στο τουίτερ, ο πρωθυπουργός του Βελγίου.

Προσθέτει ότι «το Βέλγιο βρίσκεται δίπλα στην Πολωνία. Είμαστε όλοι μέρος της οικογένειας του ΝΑΤΟ που είναι περισσότερο από ποτέ ενωμένο και εξοπλισμένο για να μας προστατεύσει όλους».

Το απόγευμα της Τρίτης (15/11) ρωσικοί πύραυλοι έπεσαν σε πολωνικό έδαφος, στα σύνορα με την Ουκρανία, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν δύο άνθρωποι, επιβεβαίωσαν δύο Αμερικανοί αξιωματούχοι στο Associated Press. Το αμερικανικό πεντάγωνο δεν έχει επιβεβαιώσει, πάντως, ούτε ο Λευκός Οίκος.

Στη διάρκεια της ενημέρωσης του Τύπου από τον εκπρόσωπο του αμερικανικού υπουργείου Αμυνας ο Πατ Ράιντερ δήλωσε ότι οι ΗΠΑ «γνωρίζουν τις αναφορές σχετικά με τους δύο ρωσικούς πυραύλους που έπληξαν τοποθεσία εντός της Πολωνίας κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία», αλλά δεν έχουν προς το παρόν πληροφορίες που να επιβεβαιώνουν αυτές τις αναφορές.

Παράλληλα, ανώτερος αξιωματούχος του Λευκού Οίκου δήλωσε στο NBC ότι δεν μπορούν να επιβεβαιωθούν οι αναφορές για ρωσικούς πυραύλους που κατέληξαν σε πολωνικό έδαφος.

«Δεν μπορούμε να επιβεβαιώσουμε τις αναφορές... Πρέπει να καταλάβουμε τι αληθινά έχει συμβεί... Αμερικανοί αξιωματούχοι εργάζονται σκληρά για αυτόν τον σκοπό αυτή τη στιγμή. Απλώς δεν ξέρουμε» ήταν η δήλωση του αξιωματούχου του Λευκού Οίκου.

Πάντως, σύμφωνα με το Reuters, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ έκανε λόγο για «εξαιρετικά ανησυχητικές» αναφορές. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, οι ΗΠΑ βρίσκονται σε επικοινωνία με την πολωνική κυβέρνηση και προσπαθούν να μάθουν περισσότερα για την έκρηξη, καθώς και να καθορίσουν τα κατάλληλα επόμενα βήματα.

Οι πληροφορίες αναφέρουν πως δύο άνθρωποι έχασαν την ζωή τους σε χωριό στα σύνορα Ουκρανίας - Πολωνίας από έκρηξη, που κατά τα φαινόμενα οφείλεται σε χτύπημα ρωσικού πυραύλου. Εάν αυτό επιβεβαιωθεί θα είναι το πρώτο ρωσικό πλήγμα σε ΝΑΤΟΪκό έδαφος.

Η Ρωσία διαψεύδει ότι πραγματοποίησε πλήγμα στην Πολωνία και χαρακτήρισε τις αναφορές «Σκόπιμη πρόκληση με σκοπό την κλιμάκωση»

Τα γεγονότα σημειώνονται την ώρα που βρίσκεται σε εξέλιξη η Σύνοδος της G-20, με τους ηγέτες να ενημερώνονται για τις εξελίξεις.

«Συναγερμός» στις χώρες της Βαλτικής

Η πρώτη αντίδραση από τη διεθνή κοινότητα ήλθε από τον υπουργό Άμυνας της Λετονίας Artis Pabriks ο οποίος διαμήνυσε μέσω Twitter:

«Τα συλλυπητήριά μου στους Πολωνούς αδερφούς μας στα όπλα. Το εγκληματικό ρωσικό καθεστώς εκτόξευσε πυραύλους που στοχεύουν όχι μόνο Ουκρανούς αμάχους αλλά και προσγειώθηκαν στο έδαφος του ΝΑΤΟ στην Πολωνία. Η Λετονία στέκεται πλήρως με τους Πολωνούς φίλους και καταδικάζει αυτό το έγκλημα.»

Από τη Λιθουανία και την Εσθονία ήλθε ένα ακόμη πιο ισχυρό μήνυμα για υπεράσπιση των εδαφών του ΝΑΤΟ -σε μια έμμεση αναφορά στο άρθρο 5.

Ο Λιθουανός πρόεδρος Gitanas Nausėda έκανε λόγο για ανησυχητικές εξελίξεις και τόνισε ότι «Πρέπει να υπάρξει υπεράσπιση για κάθε σπιθαμή (σ.σ. εδάφους) του ΝΑΤΟ».

Το υπουργείο Εξωτερικών της Εσθονίας εξέφρασε την ανησυχία του για τις αναφορές ότι δύο πύραυλοι ή ρουκέτες προσγειώθηκαν σε ένα αγρόκτημα στην Πολωνία κοντά στα ουκρανικά σύνορα.

«Τα τελευταία νέα από την Πολωνία είναι ανησυχητικά. Βρισκόμαστε σε συνεννόηση με την Πολωνία και άλλους Συμμάχους. Η Εσθονία είναι έτοιμη να υπερασπιστεί κάθε εκατοστό του εδάφους του ΝΑΤΟ. Στεκόμαστε σε πλήρη αλληλεγγύη με τη στενή μας σύμμαχο Πολωνία».

Ούγγροι αξιωματούχοι ανακοίνωσαν επίσης ότι θα συγκαλέσουν το συμβούλιο άμυνας της χώρας, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Ζόλταν Κόβατς να κάνει αναφορά σε «πύραυλο που χτύπησε πολωνικό έδαφος» -σε μια προσεκτική διατύπωση, που δεν αναφέρει από πού προήλθε ο πύραυλος.

Συνεδρίαση Συμβουλίου Ασφαλείας στην Πολωνία

Ο Πολωνός πρωθυπουργός έχει συγκαλέσει έκτακτο συμβούλιο ασφαλείας, σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο της χώρας Piotr Muller, ο οποίος ωστόσο δεν έχει δώσει περισσότερες πληροφορίες για την αιτία της συνεδρίασης, ούτε έχει επιβεβαιώσει το ρωσικό «χτύπημα».

Σύμφωνα με το Associated Press, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε, πάντως, ότι πρόκειται για σύσκεψη που αφορά σε «κατάσταση κρίσης».

Τα αίτια αυτού του συμβάντος δεν είναι γνωστά προς το παρόν δήλωσε ο εκπρόσωπος του Αρχηγείου της Πυροσβεστικής Marcin Lebiedowicz.

Στα social media διακινούνται δύο φωτογραφίες από τον τόπο της έκρηξης, που ωστόσο δεν έχει καταστεί δυνατόν μέχρι στιγμής να επαληθευθούν.

polonia.jpg
Στα social media διακινούνται δύο φωτογραφίες από τον τόπο της έκρηξης, που ωστόσο δεν έχει καταστεί δυνατόν μέχρι στιγμής να επαληθευθούν
poland.jpg
Στα social media διακινούνται δύο φωτογραφίες από τον τόπο της έκρηξης, που ωστόσο δεν έχει καταστεί δυνατόν μέχρι στιγμής να επαληθευθούν

Η έκρηξη σημειώθηκε σε φάρμα σε αγροτική περιοχή και συγκεκριμένα σε ένα χωριό κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία.

Σημειώνεται ότι σήμερα, Τρίτη 15 Νοεμβρίου, η Ρωσία εξαπέλυσε μπαράζ πυραυλικών επιθέσεων σε Κίεβο, Λβιβ, Χάρκοβο, Τσερνίχιβ, με αναλυτές να εκτιμούν ότι εάν όντως η έκρηξη στο πολωνικό χωριό οφείλεται σε ρωσικό πύραυλο ίσως αυτό να συνέβη «κατά λάθος» ενώ ο πραγματικός στόχος ήταν η ουκρανική πόλη Λβιβ.

Διαβάστε επίσης:

Βυθίζεται στο σκοτάδι η Ουκρανία μετά το πυραυλικό «σφυροκόπημα» της Ρωσίας

ΔΗΜΟΦΙΛΗ