ΚΟΣΜΟΣ

Στόλτενμπεργκ: Ουκρανικός αντιαεροπορικός ο πύραυλος που έπληξε την Πολωνία

Στόλτενμπεργκ: Ουκρανικός αντιαεροπορικός ο πύραυλος που έπληξε την Πολωνία
(AP Photo/Olivier Matthys)

Επιβεβαίωσε και ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, ότι το πυραυλικό χτύπημα στην Πολωνία έγινε από ουκρανικό αντιαεροπορικό πύραυλο. 

«Επιτρέψτε μου, όμως, να είμαι σαφής: αυτό δεν ήταν λάθος της Ουκρανίας, η Ρωσία φέρει την ευθύνη γιατί συνεχίζει τον πόλεμο κατά της Ουκρανίας» τόνισε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο κ. Στόλτενμπεργκ.

Την ίδια ώρα, ο κ. Στόλτενμπεργκ τόνισε πως το τελευταίο περιστατικό δείχνει ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία «που είναι ευθύνη του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν συνεχίζει να δημιουργεί επικίνδυνες καταστάσεις».

Ξεκαθάρισε, ωστόσο, ότι:

«Αυτή τη στιγμή, δεν έχουμε καμία ένδειξη ότι επρόκειτο για εσκεμμένη επίθεση σε νατοϊκό έδαφος. Δεν έχουμε καμία ένδειξη ότι η Ρωσία ετοιμάζει επιθετικές στρατιωτικές ενέργειες εναντίον των συμμάχων του ΝΑΤΟ».

Υπογράμμισε δε, πως το ΝΑΤΟ έχει «αυξήσει σημαντικά» την παρουσία του στην ανατολική Ευρώπη, με περισσότερα στρατεύματα και «σημαντικές αεροπορικές και ναυτικές δυνάμεις».

Οι Σύμμαχοι «εξέφρασαν την ισχυρή τους αλληλεγγύη» με την Πολωνία και «κατέστησαν σαφές ότι θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε την Ουκρανία στο δικαίωμά της στην αυτοάμυνα», είπε.

Ο Στόλτενμπεργκ τόνισε ακόμα ότι η έρευνα για το πυραυλικό χτύπημα βρίσκεται σε εξέλιξη, αλλά ότι οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ συμφωνούν στην εκτίμηση ότι δεν υπάρχει ένδειξη ότι το περιστατικό ήταν σκόπιμη επίθεση.

Με βάση τα ευρήματα της προκαταρκτικής ανάλυσης, δεν υπήρξε έκκληση για το άρθρο 4 του ΝΑΤΟ, πρόσθεσε.

Ο επικεφαλής του ΝΑΤΟ κάλεσε τη Ρωσία «να σταματήσει αυτόν τον παράλογο πόλεμο» και είπε ότι η συμμαχία είναι ενωμένη και «θα κάνει πάντα ό,τι είναι απαραίτητο για να προστατεύσει και να υπερασπιστεί όλους τους συμμάχους».

Η Ουκρανία «φυσικά» έχει το δικαίωμα να καταρρίψει το κύμα των ρωσικών πυραύλων που στοχεύουν ουκρανικές πόλεις και κρίσιμες ουκρανικές υποδομές, είπε και πρόσθεσε:

«Το ΝΑΤΟ προετοιμάζεται για ατυχήματα όπως αυτό για να τα αποτρέψει από το να συμβούν και αν συμβούν να διασφαλίσει ότι δεν θα ξεφύγουν από τον έλεγχο».

Χαιρέτισε επίσης το γεγονός ότι όλο και περισσότεροι σύμμαχοι παρέχουν συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας στην Ουκρανία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ