ΚΟΣΜΟΣ

DW: Eurofighter προσφέρει το Βερολίνο στη Βαρσοβία

DW: Eurofighter προσφέρει το Βερολίνο στη Βαρσοβία
Η Γερμανία εξακολουθεί να απορρίπτει έναν ενδεχόμενο αποκλεισμό του εναέριου χώρου πάνω από την Ουκρανία Πηγή: Wikipedia

Ως απάντηση στο πυραυλικό χτύπημα της πολωνικής μεθορίου-νατοϊκού εδάφους και ανεξαρτήτως της προέλευσης του πυραύλου, η γερμανική κυβέρνηση προσφέρει στην Βαρσοβία γερμανικά μαχητικά αεροσκάφη Eurofigher.

Όπως αναφέρει η Deutsche Welle, ο αριθμός των Eurofigher που θα δοθούν είναι άγνωστος μέχρι στιγμής. Στόχος είναι η ενίσχυση της πολωνικής αεράμυνας με γερμανική στήριξη σε πτήσεις καταγραφής και παρακολούθησης.

Σύμφωνα με το υπ. Άμυνας ήδη την Πέμπτη 17 Νοεμβρίου γερμανικά Eurofighter θα μπορούσαν να φτάσουν στην Πολωνία, εάν το επιθυμεί, χωρίς να χρειάζεται καν εγκατάστασή τους εκεί. Θα μπορούν να επιστρέφουν στη Γερμανία, όπως ανέφερε εκπρόσωπος του υπ. Άμυνας τονίζοντας ότι πρόκειται ακόμη για μια «προσφορά», περιμένοντας την πολωνική απάντηση.

Την ίδια ώρα η Γερμανίδα υπ. Άμυνας Κριστίνε Λάμπρεχτ ανακοίνωσε επίσης σήμερα την παράταση της γερμανικής αποστολής στη Σλοβακία μέχρι το τέλος του 2023 και ενδεχομένως ως το 2024. Οι γερμανικές ένοπλες δυνάμεις έχουν αναπτυχθεί στη Σλοβακία στο πλαίσιο της ενίσχυσης της ανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ, με τη γερμανική συνδρομή να επικεντρώνεται στο σύστημα αεράμυνας Patriot.

Όπως προκύπτει επίσης από την κυβερνητική ενημέρωση, η Γερμανία εξακολουθεί να απορρίπτει έναν ενδεχόμενο αποκλεισμό του εναέριου χώρου πάνω από την Ουκρανία, διότι κάτι τέτοιο θα μπορούσε να οδηγήσει σε «απευθείας σύγκρουση ΝΑΤΟ-Ρωσίας».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ