ΚΟΣΜΟΣ

Ιράν: Δεύτερη καταδίκη σε θάνατο για συμμετοχή στις αντικαθεστωτικές διαδηλώσεις

Ιράν: Δεύτερη καταδίκη σε θάνατο για συμμετοχή στις αντικαθεστωτικές διαδηλώσεις
Οι διαδηλώσεις συνεχίζονται για τρίτο μήνα στο Ιράν AP Photo (Φωτογραφία αρχείου)

Τη δεύτερη θανατική καταδίκη διαδηλωτή που συμμετείχε στις αντικαθεστωτικές διαμαρτυρίες εξέδωσε η ιρανική δικαιοσύνη, σε διάστημα τριών ημερών, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο.

Το Ιράν συγκλονίζεται εδώ και τρεις μήνες από ένα πρωτοφανές κύμα αντικαθεστωτικών διαδηλώσεων που πυροδότησε ο θάνατος της 22χρονης Μάχσα Αμινί κατά την κράτησή της από την αστυνομία ηθών επειδή δεν φορούσε σωστά το χιτζάμπ της.

Δικαστήριο της Τεχεράνης καταδίκασε σε θάνατο την Κυριακή (13/11), για πρώτη φορά, ένα άτομο που κατηγορείται για συμμετοχή στις «ταραχές», ανέφερε με ανάρτηση στο διαδίκτυο το πρακτορείο της δικαστικής αρχής, Mizan.

Σύμφωνα με την ετυμηγορία, το άτομο κρίθηκε ένοχο για «πυρπόληση κυβερνητικού κτηρίου, διατάραξη της δημόσιας τάξης, συνάθροιση και συνωμοσία για διάπραξη εγκλήματος κατά της εθνικής ασφάλειας», ενώ χαρακτηρίζεται «εχθρός του Θεού» και «διαφθορά στη γη».

Κυρώσεις ΕΕ στο Ιράν για παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων

Ήδη η πίεση στην κυβέρνηση και την οικονομία του Ιράν είναι μεγάλη, από τις διεθνείς κυρώσεις μετά την κατάρρευση της πυρηνικής συμφωνίας. Μέχρι στιγμής, όμως, δεν έχει επηρεάσει την παραγωγή στη ζωτικής σημασίας βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Ο ΟΗΕ κάλεσε την κυβέρνηση του Ιράν να απελευθερώσει αμέσως χιλιάδες ανθρώπους που έχουν τεθεί υπό κράτηση επειδή συμμετείχαν σε ειρηνικές διαδηλώσεις.

Τα Ηνωμένα Έθνη δήλωσαν την περασμένη εβδομάδα ότι 14.000 άτομα συνελήφθησαν στο Ιράν τις τελευταίες οκτώ εβδομάδες και δικηγόροι και ακτιβιστές για τα δικαιώματα υπολογίζουν ότι 500 έως 1.000 ανήλικοι βρίσκονται επί του παρόντος υπό κράτηση χωρίς να είναι σαφές το πόσοι κρατούνται σε φυλακές ενηλίκων και πόσοι σε εγκαταστάσεις κράτησης για ανηλίκους.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση επέβαλε τη Δευτέρα (14/11) κυρώσεις εις βάρος 29 ιρανών αξιωματούχων, συμπεριλαμβανομένου του υπουργού Εσωτερικών Άχμαντ Βαχιντί, και τριών οντοτήτων, συμπεριλαμβανομένου του κρατικού Press TV, που κατηγορούνται για μετάδοση «εξαναγκαστικών ομολογιών» κρατουμένων μετά την καταστολή των διαδηλώσεων που πυροδότησε ο θάνατος της Μαχσά Αμινί στις 16 Σεπτεμβρίου.

Ο κατάλογος των κυρώσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά του Ιράν έφτασε τα 126 άτομα και τις 11 οντότητες.

Τον περασμένο μήνα, η ΕΕ δέσμευσε τα περιουσιακά στοιχεία και απαγόρευσε τα ταξίδια σε αξιωματούχους της Αστυνομίας των Ηθών, στους Φρουρούς της Επανάστασης και στον υπουργό Τεχνολογίας Πληροφοριών και Επικοινωνιών.

Το Ιράν επέκρινε σφοδρά τις νέες κυρώσεις που του επιβλήθηκαν από την Ευρωπαϊκή Ένωση και ανακοίνωσε ότι διατηρεί το δικαίωμα να απαντήσει σε αυτές «δυναμικά».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ