ΚΟΣΜΟΣ

Επίσκεψη Μακρόν στο Πεκίνο για τον «διαμεσολαβητικό» ρόλο της Κίνας στον πόλεμο

Επίσκεψη Μακρόν στο Πεκίνο για τον «διαμεσολαβητικό» ρόλο της Κίνας στον πόλεμο
Τα σχόλια του Γάλλου προέδρου υποδηλώνουν ότι πιστεύει ότι η Ουκρανία ίσως πρέπει να είναι έτοιμη να διαπραγματευτεί με τη Ρωσία Leon Neal/Pool Photo via AP

Ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, δήλωσε ότι προτίθεται να επισκεφθεί το Πεκίνο το νέο έτος και πως πιστεύει ότι ο Κινέζος ομόλογός του, Σι Τζινπίνγκ, μπορεί να διαδραματίσει διαμεσολαβητικό ρόλο «για να αποτρέψει ιδίως μια ισχυρότερη επιστροφή των χερσαίων επιθέσεων στις αρχές Φεβρουαρίου».

Μιλώντας στο κλείσιμο της Συνόδου της G20 στο Μπαλί, στην ατζέντα της οποίας κυριάρχησε η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και οι επιπτώσεις της στην παγκόσμια οικονομία, ο Γάλλος πρόεδρος εξέφρασε την εκτίμησή του ότι η Κίνα μπορεί να αναλάβει διαμεσολαβητικό ρόλο στη σύγκρουση.

«Είμαι πεπεισμένος ότι η Κίνα μπορεί να διαδραματίσει, από την πλευρά μας, έναν πιο σημαντικό διαμεσολαβητικό ρόλο τους επόμενους μήνες, για να αποτρέψει ιδίως μια ισχυρότερη επιστροφή των χερσαίων επιθέσεων στις αρχές Φεβρουαρίου», δήλωσε.

Τα σχόλια του Γάλλου προέδρου υποδηλώνουν ότι πιστεύει ότι η Ουκρανία ίσως πρέπει να είναι έτοιμη να διαπραγματευτεί με τη Ρωσία προτού ανακτήσει όλα τα εδάφη που έχει χάσει από την αρχική ρωσική εισβολή του 2014.

Λίγοι στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες πιστεύουν ότι η Ουκρανία, παρά τις πρόσφατες επιτυχίες της, θα μπορούσε να καταλάβει ρωσικές θέσεις όπου υπάρχει εξαιρετικά υψηλός βαθμός άμυνας, συμπεριλαμβανομένης της Κριμαίας, πριν από τον Φεβρουάριο με την αναμενόμενη χειμερινή επιβράδυνση των μαχών.

Ο Μακρόν δήλωσε επίσης ότι το άμεσο καθήκον είναι «να γίνει ό,τι είναι δυνατόν για να βοηθηθεί η Ουκρανία να αντισταθεί» και ότι, ανεξάρτητα από την «πηγή» του πυραυλικού πλήγματος στην στην Πολωνία την Τρίτη, η Ρωσία είχε εκτοξεύσει έως και 85 πυραύλους στην Ουκρανία εκείνη την ημέρα σε μια επίθεση κατά των ενεργειακών υποδομών της.

Κάνοντας λόγο για «μια τρομερή ημέρα για τον ουκρανικό λαό», είπε πως το ρωσικό μπαράζ πυραυλικών επιθέσεων ενδεχομένως να σχεδιάστηκε ως μήνυμα προς τα μέλη της G20.

Ένα σχέδιο δήλωσης που εκδόθηκε από τους ηγέτες της G20 στο τέλος της συνόδου κορυφής ανέφερε ότι «τα περισσότερα μέλη καταδίκασαν έντονα τον πόλεμο στην Ουκρανία» και απαίτησαν την «πλήρη και άνευ όρων αποχώρηση» της Ρωσίας από το έδαφος της γείτονος. Η αναφορά στον πόλεμο αποτελεί απόρριψη του ισχυρισμού της Ρωσίας ότι συμμετέχει σε «ειδική στρατιωτική επιχείρηση».

«Υπήρχαν άλλες απόψεις και διαφορετικές εκτιμήσεις για την κατάσταση και τις κυρώσεις» ανέφερε επίσης το προσχέδιο της κοινής δήλωσης, αντανακλώντας τις διαιρέσεις μεταξύ των κρατών της G20 σχετικά με τη Ρωσία.

Η Κίνα και η Ινδία απέφυγαν αμφότερες να ασκήσουν ευθεία κριτική στην εισβολή του Κρεμλίνου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ