ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Έγκλημα πολέμου οι ρωσικές επιθέσεις σε ενεργειακές υποδομές της Ουκρανίας

ΗΠΑ: Έγκλημα πολέμου οι ρωσικές επιθέσεις σε ενεργειακές υποδομές της Ουκρανίας
«Πρόκειται για τον πιο μαζικό βομβαρδισμό των υποδομών ηλεκτρικής ενέργειας από την αρχή του πολέμου», δήλωσε ο Ουκρανός υπουργός Ενέργειας AP Photo/Andrew Kravchenko

Ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ, ο στρατηγός Μαρκ Μάιλι, δήλωσε σήμερα ότι οι ρωσικές πυραυλικές επιθέσεις σε ενεργειακές υποδομές της Ουκρανίας συνιστούν «έγκλημα πολέμου».

Ο αμερικανός στρατηγός υποστήριξε ότι η ρωσική εισβολή έχει αποτύχει σε όλα τα μέτωπα και ως εκ τούτου η Μόσχα διεξάγει μια «εκστρατεία τρόμου» στην Ουκρανία.

Ωστόσο, ο στρατηγός Μάιλι ανέφερε πως δεν θεωρεί πολύ πιθανή μια στρατιωτική νίκη της Ουκρανίας επί της Ρωσίας στο εγγύς μέλλον, παρά τις επιτυχίες που έχει σημειώσει ο ουκρανικός στρατός απέναντι στους εισβολείς.

Πιο πιθανή θεωρεί τη διπλωματική επίλυση της σύγκρουσης, ιδιαίτερα καθώς οι δυνάμεις της Ρωσίας εμφανίζονται στην παρούσα φάση «καθηλωμένες», όπως ανέφερε ο στρατηγός Μάιλι.

Μαζικές αεροπορικές επιδρομές κατά ενεργειακών υποδομών και κατοικιών σε τουλάχιστον δώδεκα περιοχές της Ουκρανίας, που προκάλεσαν ευρείες διακοπές ρεύματος στη χώρα σημειώθηκαν την Τρίτη 15 Νοεμβρίου.

Οι ρωσικές επιθέσεις είχαν ως αποτέλεσμα η μισή ουκρανική πρωτεύουσα να μείνει χωρίς ρεύμα, ενώ ο δήμαρχος της Λβιβ δήλωσε ότι στο 80% της πόλης έχει διακοπεί η ηλεκτροδότηση με άμεσες συνέπειες στην υδροδότηση και τη θέρμανση.

Εκτός από τις ειδικές διακοπές έκτακτης ανάγκης στο Κίεβο, ο διαχειριστής του εθνικού δικτύου, η Ukrenergo, ανακοίνωσε επίσης έκτακτες διακοπές ρεύματος στις βόρειες και κεντρικές περιοχές, όπου έχουν παρατηρηθεί οι μεγαλύτερες ζημιές στις γραμμές μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας.

Ο μεγαλύτερος πάροχος κινητής τηλεφωνίας της Ουκρανίας προειδοποίησε για πιθανές αποσυνδέσεις, ενώ η συνδεσιμότητα στο διαδίκτυο έχει ήδη μειωθεί στο 67% στη χώρα.

«Πρόκειται για τον πιο μαζικό βομβαρδισμό των υποδομών ηλεκτρικής ενέργειας από την αρχή του πολέμου», δήλωσε ο Ουκρανός υπουργός Ενέργειας.

Ο αναπληρωτής επικεφαλής του προεδρικού γραφείου της Ουκρανίας, Κίριλο Τιμοσένκο, δήλωσε ότι περισσότεροι από επτά εκατομμύρια πολίτες είναι χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα ως αποτέλεσμα του μπαράζ πυραυλικών επιθέσεων.

Ο Τιμοσένκο δήλωσε ότι 15 εγκαταστάσεις της ενεργειακής υποδομής της Ουκρανίας υπέστησαν ζημιές κατά τη διάρκεια των ρωσικών πυραυλικών επιθέσεων, αλλά η ουκρανική αεράμυνα κατέρριψε 70 από τους περισσότερους από 90 πυραύλους που εκτοξεύτηκαν εναντίον της Ουκρανίας.

Εκπρόσωπος της ουκρανικής πολεμικής αεροπορίας δήλωσε ότι η Ρωσία εκτόξευσε περίπου 100 πυραύλους, ενώ ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι έκανε λόγο για 85 πυραυλικές επιθέσεις.

«Περίπου 100 πύραυλοι εκτοξεύθηκαν (…) από την Κασπία Θάλασσα, τη (σ.σ. ρωσική) περιοχή Ροστόφ και τη Μαύρη Θάλασσα», δήλωσε ο Γιούρι Ιγκνάτ στην ουκρανική τηλεόραση, διευκρινίζοντας πως «μέχρι τώρα δεν έχει καταγραφεί η χρήση επιθετικών drones».

«Η Ρωσία δεν θα πετύχει τον στόχο της»

Η Ρωσία «δεν θα επιτύχει τον στόχο της» να καταστρέψει τις ενεργειακές υποδομές της Ουκρανίας, δήλωσε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι στον απόηχο των σφοδρών πυραυλικών επιθέσεων της Μόσχας.

«Είναι προφανές τι θέλει ο εχθρός. Δεν θα επιτύχει τον στόχο του», είπε ο ουκρανός πρόεδρος σε ένα σύντομο βιντεοσκοπημένο μήνυμά του που αναρτήθηκε σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Σύμφωνα με τον Ζελένσκι, «85 πύραυλοι εκτοξεύτηκαν» σήμερα από τον ρωσικό στρατό «κυρίως κατά ενεργειακών υποδομών» της Ουκρανίας.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας απηύθυνε έκκληση στον άμαχο πληθυσμό «να παραμείνει για λίγο στα καταφύγια» επειδή, όπως είπε, «μπορεί να ακολουθήσουν άλλες 20 επιθέσεις». «Εργαζόμαστε πυρετωδώς, θα αποκαταστήσουμε τα πάντα, θα επιβιώσουμε από όλο αυτό», διαβεβαίωσε τους συμπατριώτες του.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ