ΚΟΣΜΟΣ

Λευκός Οίκος: Οι Ιρανοί πίσω από την επίθεση με drone σε τάνκερ ανοιχτά του Ομάν

Λευκός Οίκος: Οι Ιρανοί πίσω από την επίθεση με drone σε τάνκερ ανοιχτά του Ομάν
Το δεξαμενόπλοιο Pacific Zircon ανήκει στην εταιρεία Eastern Pacific Shipping του Ισραηλινού δισεκατομμυριούχου Ιντάν Όφερ (AP Photo/Nabeel Hashmi)

Οι ΗΠΑ καταδίκασαν την επίθεση σε τάνκερ που σημειώθηκε την Τρίτη (15 Νοεμβρίου) στα ανοιχτά του Ομάν, την οποία απέδωσαν στο Ιράν, σύμφωνα με ανακοίνωση του συμβούλου Εθνικής Ασφαλείας Τζέικ Σάλιβαν.

«Μετά την εξέταση των διαθέσιμων πληροφοριών, είμαστε πεπεισμένοι ότι το Ιράν κατά τα φαινόμενα εξαπέλυσε την επίθεση αυτή με μη επανδρωμένο αεροσκάφος», δήλωσε ο Σάλιβαν αναφερόμενος στην επίθεση αυτή, η οποία δεν προκάλεσε θύματα παρά μόνο μικρές υλικές ζημιές στο δεξαμενόπλοιο, σύμφωνα με τον μεταφορέα.

«Εργαζόμαστε με τους εταίρους και συμμάχους μας για να λογοδοτήσει το Ιράν και να απαντήσουμε καταλλήλως», πρόσθεσε ο υψηλόβαθμος αξιωματούχος.

Το Pacific Zircon «επλήγη από βλήμα περίπου 150 μίλια (241 χιλιόμετρα) από τις ακτές του Ομάν γύρω στις 15.30 της 15ης Νοεμβρίου», δήλωσε σε ανακοίνωση η εταιρία Eastern Pacific Shipping, η οποία ανήκει στον Ισραηλινό δισεκατομμυριούχο Ιντάν Όφερ.

Ισραηλινός αξιωματούχος δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι η επίθεση πραγματοποιήθηκε με μη επανδρωμένο αεροσκάφος παρόμοιο με αυτά που πωλούν οι Ιρανοί στη Ρωσία για να τα χρησιμοποιεί (στις επιχειρήσεις της) στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με τον συνιδρυτή του ιστότοπου TankerTrackers.com, που ειδικεύεται στις θαλάσσιες μεταφορές, το τάνκερ μετέφερε 42.000 μετρικούς τόνους ντίζελ, και είχε προορισμό το Μπουένος Άιρες.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και χώρες του Κόλπου καταγγέλλουν τακτικά τις ενέργειες της Τεχεράνης σε αυτήν την στρατηγικής σημασίας θαλάσσια ζώνη, μια σχεδόν αποκλειστική θαλάσσια οδό για τη σύνδεση των πετρελαϊκών χωρών του Κόλπου με τις παγκόσμιες αγορές.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ