ΚΟΣΜΟΣ

Παρατάθηκε η συμφωνία για τις εξαγωγές ουκρανικών σιτηρών από τη Μαύρη Θάλασσα

Παρατάθηκε η συμφωνία για τις εξαγωγές ουκρανικών σιτηρών από τη Μαύρη Θάλασσα
Ο ΟΗΕ και η Τουρκία παραμένουν εγγυητές της πρωτοβουλίας ΑΠΕ/ΜΠΕ (Φωτογραφία αρχείου)

Ο υπουργός Υποδομών της Ουκρανίας Ολεξάντρ Κουμπράκοφ ανακοίνωσε σήμερα, Πέμπτη (17 Νοεμβρίου) ότι επετεύχθη συμφωνία για την παράταση κατά 120 ημέρες της συμφωνίας για τις εξαγωγές ουκρανικών σιτηρών από τη Μαύρη Θάλασσα.

«Αυτή η απόφαση ελήφθη στην Κωνσταντινούπολη. Ο ΟΗΕ και η Τουρκία παραμένουν εγγυητές της πρωτοβουλίας», επισήμανε ο Κουμπράκοφ στο Twitter εκφράζοντας την ικανοποίησή του για ένα βήμα «σημαντικό για την αντιμετώπιση της παγκόσμιας επισιτιστικής κρίσης».

Από την πλευρά της η Τουρκία επιβεβαίωσε την παράταση της συμφωνίας «με τους ίδιους όρους» που ισχύουν από τον Ιούλιο, όπως δήλωσε υψηλόβαθμος αξιωματούχος που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του.

Σύμφωνα με την πηγή αυτή, όλες οι πλευρές δέχθηκαν να «παρεμείνει σε ισχύ η συμφωνία για 120 ημέρες, στη διάρκεια των μηνών του χειμώνα» και πρόσθεσαν ότι στη συνέχεια μπορούν να γίνουν «νέες διευθετήσεις».

Η αρχική συμφωνία είχε υπογραφεί τον Ιούλιο και είχε βοηθήσει να αποτραπεί μια παγκόσμια επισιτιστική κρίση επιτρέποντας την εξαγωγή τροφίμων και λιπασμάτων από τα ουκρανικά λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας. Η συμφωνία αυτή, που θα εξέπνεε αύριο Παρασκευή, επέτρεψε να εξαχθούν περισσότεροι από 11 εκατομμύρια τόνοι από τα ουκρανικά λιμάνια σε διάστημα τεσσάρων μηνών.

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες χαιρέτισε τη συμφωνία όλων των πλευρών να παραταθεί η πρωτοβουλία για τις εξαγωγές ουκρανικών σιτηρών από τη Μαύρη Θάλασσα.

«Χαιρετίζω τη συμφωνία όλων των πλευρών να συνεχίσουν την πρωτοβουλία της Μαύρης Θάλασσας προκειμένου να διευκολύνουν την ασφαλή ναυσιπλοΐα για τις εξαγωγές σιτηρών, τροφίμων και λιπασμάτων από την Ουκρανία», ανέφερε ο Γκουτέρες σε ανακοίνωσή του.

Ο γενικός γραμματέας επισήμανε ότι ο ΟΗΕ είναι «απολύτως δεσμευμένος στην άρση των εμποδίων που παραμένουν για την εξαγωγή τροφίμων και λιπασμάτων από τη Ρωσική Ομοσπονδία», ένα μέρος της συμφωνίας το οποίο η Ρωσία θεωρεί κρίσιμο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ