ΚΟΣΜΟΣ

Βραζιλία: Αποτροπιασμός για τον ομαδικό βιασμό 16χρονης που προβλήθηκε στο διαδίκτυο

Βραζιλία: Αποτροπιασμός για τον ομαδικό βιασμό 16χρονης που προβλήθηκε στο διαδίκτυο
Στιγμιότυπο από τη συνέντευξη Τύπου αξιωματικών της αστυνομίας του Ρίο Ντε Τζανέιρο για τον ομαδικό βιασμό έφηβης, που προβλήθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, την Παρασκευή 27 Μαΐου 2016 REUTERS

Ο βιασμός μια 16χρονης Βραζιλιάνας από τριάντα άνδρες στο Ρίο ντε Τζανέιρο –το βίντεο του οποίου αναρτήθηκε σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης αυτήν την εβδομάδα– έχει προκαλέσει σοκ και αποτροπιασμό στην χώρα, με την προεδρία της χώρας να καταδικάζει ένα «βάρβαρο έγκλημα».

Η αστυνομία του Ρίο επιβεβαίωσε ότι τα στοιχεία τέσσερων προσώπων έχουν ταυτοποιηθεί και εξέδωσε ένταλμα σύλληψης σε βάρος τους.

Αξιωματούχος της αστυνομίας διευκρίνισε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι οι αρχές θα διεξαγάγουν έρευνα για το βίντεο, που φέρονται να τράβηξαν και ανέβασαν στο ίντερνετ οι ίδιοι οι δράστες και το οποίο κατέβηκε χτες.

Το 16χρονο κορίτσι βιάστηκε, ενόσω βρισκόταν υπό την επήρεια ναρκωτικών ουσιών, σε μια φαβέλα στο δυτικό τμήμα του Ρίο. Σύμφωνα με τις δηλώσεις της οικογένειάς της στον Τύπο, ο βιασμός της ήταν ένα έγκλημα εκδίκησης από πρώην σύντροφό της.

Η κοπέλα, η οποία έχει υποστεί σοκ, δηλώνει ότι δεν θυμάται τίποτα. Παραμένει υπό νοσηλεία, καθώς υποβάλλεται προληπτικά σε θεραπείες για να αποφευχθεί το ενδεχόμενο να νοσήσει από AIDS ή ηπατίτιδα C.

Μετά από την προβολή του σοκαριστικού υλικού, πολλοί χρήστες των βραζιλιάνικων social media ανήρτησαν στους λογαριασμούς τους το μήνυμα:

Μάχομαι για το τέλος της κουλτούρας του βιασμού.

«Καταδικάζω με απόλυτη δριμύτητα τον βιασμό της έφηβης στο Ρίο ντε Τζανέιρο. Είναι παράλογο καθώς διανύουμε τον 21ο αιώνα, να αντιμετωπίζουμε βάρβαρα εγκλήματα όπως αυτό» ήταν το μήνυμα που ανήρτησε στο Twitter ο προσωρινός πρόεδρος της χώρας Μικέλ Τέμερ (Michel Temer).

Η προσφάτως καθαιρεθείσα Ντίλμα Ρουσέφ (Dilma Rousseff) δεν έκρυψε την οργή της, καταδικάζοντας το γεγονός ότι «όχι μόνο διέπραξαν αυτό το έγκλημα, αλλά οι δράστες ανήρτησαν φωτογραφίες και βίντεο στο Διαδίκτυο με το θύμα να έχει χάσει τις αισθήσεις του: μια βαρβαρότητα».

Σύμφωνα με το Βραζιλιάνικο Φόρουμ για τη Δημόσια Ασφάλεια (Fórum Brasileiro de Segurança Pública), το 2014 η αστυνομία της Βραζιλίας κατέγραφε μία σεξουαλική επίθεση κάθε 11 λεπτά.

Δεδομένου ότι μόλις το 10% των περιστατικών καταγγέλλεται, ο αριθμός των βιασμών στη Βραζιλία ενδεχομένως να ξεπερνά τους 500.000 ετησίως, αριθμός ιδιαίτερα ανησυχητικός εν συγκρίσει με τον συνολικό πληθυσμό της χώρας των 204 εκατομμυρίων κατοίκων, που διέρχεται περίοδο μεγάλης οικονομικής κρίσης και έντονης πολιτικής αστάθειας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ