ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία: Χωρίς ρεύμα και θέρμανση στους μείον 10 βαθμούς Κελσίου

Ουκρανία: Χωρίς ρεύμα και θέρμανση στους μείον 10 βαθμούς Κελσίου
AP Photo/Vadim Ghirda

Ο εξαιρετικά δύσκολος χειμώνας για την Ουκρανία είναι ήδη γεγονός, με τον υδράργυρο να καταγράφει κατακόρυφη πτώση την τελευταία εβδομάδα και τις αρχές να προειδοποιούν για παρατεταμένες διακοπές ρεύματος και θέρμανσης λόγω των ρωσικών επιθέσεων στις ενεργειακές υποδομές.

Ο επικεφαλής του δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας της Ουκρανίας Ukrenergo προειδοποίησε για πολύωρες διακοπές ρεύματος σήμερα, Παρασκευή 18 Νοεμβρίου, καθώς η Ρωσία στοχεύει επανειλημμένα τις υποδομές ζωτικής σημασίας με μπαράζ πυραυλικπών επιθέσεων.

Για το 40% του πληθυσμού ο ενεργειακός εφοδιασμός είναι αβέβαιος, τη στιγμή που λόγω της απότομης πτώσης της θερμοκρασίας, ακόμα και στους –10° Κελσίου, οι ανάγκες κατανάλωσης ρεύματος αυξάνονται, γεγονός που περιπλέκει περαιτέρω την ήδη δύσκολη κατάσταση στο δίκτυο ηλεκτροδότησης της χώρας.

«Πρέπει πάντα να προετοιμάζεστε για το χειρότερο. Καταλαβαίνουμε ότι ο εχθρός θέλει να καταστρέψει το σύστημα ηλεκτροδότησης μας γενικά, να προκαλέσει μακροχρόνιες διακοπές», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Ukrenergo στην ουκρανική κρατική τηλεόραση.

«Πρέπει να προετοιμαστούμε για πιθανές μακράς διάρκειας διακοπές, αλλά αυτή τη στιγμή εισάγουμε προγραμματισμένα χρονοδιαγράμματα και θα κάνουμε τα πάντα για να διασφαλίσουμε ότι οι διακοπές δεν θα είναι πολύ μεγάλες» συμπλήρωσες.

Το Κίεβο αντιμετωπίζει ήδη «τεράστιο έλλειμμα ηλεκτρικής ενέργειας», δήλωσε ο δήμαρχος Βιτάλι Κλίτσκο στο Associated Press. Περίπου 1,5 έως 2 εκατομμύρια άνθρωποι - περίπου ο μισός πληθυσμός της ουκρανικής πρωτεύουσας- βυθίζονται περιοδικά στο σκοτάδι. Σύμφωνα με τον Κλίτσκο, η ηλεκτροδότηση σε κρίσιμες εγκαταστάσεις, όπως νοσοκομεία και σχολεία, έχει σταθεροποιηθεί.

Οι υποδομές αποτέλεσαν εκ νέου στόχο κατά τη διάρκεια της νύχτας στη βορειοανατολική περιοχή του Χάρκοβο, όπου οι ενεργειακές εγκαταστάσεις υπέστησαν ζημιές, σύμφωνα με τον κυβερνήτη Όλεχ Συνιεχούμποφ. Οκτώ άνθρωποι, μεταξύ των οποίων εργαζόμενοι σε συνεργεία αποκατάστασης, τραυματίστηκαν προσπαθώντας να καθαρίσουν τα συντρίμμια, είπε.

Στη Χερσώνα, την οποία ανακατέλαβαν οι ουκρανικές δυνάμεις μετά από μήνες ρωσικής κατοχής, η αποκατάσταση των ζημιών στις ενεργειακές υποδομές αποδεικνύεται επικίνδυνη καθώς οι ρωσικές δυνάμεις ναρκοθέτησαν τα σημεία γύρω από τις εγκαταστάσεις, κατά την οπισθοχώρησή τους.

«Εκτός λειτουργίας» το μισό ενεργειακό σύστημα της Ουκρανίας

«Σχεδόν το ήμισυ» των ενεργειακών υποδομών της Ουκρανίας είναι «εκτός λειτουργίας» μετά από μια σωρεία ρωσικών βομβαρδισμών από τις αρχές Οκτωβρίου, δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας, Ντένις Σμιχάλ.

«Σχεδόν το ήμισυ του ενεργειακού μας συστήματος έχει πληγεί», είπε ο Σμιχάλ σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο Κίεβο με τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις. Ως εκ τούτου, ζήτησε «πρόσθετη υποστήριξη» από την ΕΕ για την αντιμετώπιση αυτής της κατάστασης.

Οι ρωσικές επιθέσεις στις ενεργειακές υποδομές Ουκρανίας επηρέασαν επίσης γειτονικές χώρες, όπως η Μολδαβία, όπου περίπου έξι πόλεις αντιμετώπισαν προσωρινές διακοπές ρεύματος.

Επείγουσα ανθρωπιστική βοήθεια από την ΕΕ για το χειμώνα

Νέα επείγουσα ανθρωπιστική βοήθεια, άνω των 1.800 τόνων θα στείλει εντός του μήνα η ΕΕ στην Ουκρανία, ενόψει του επερχόμενου χειμώνα, μέσω του Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ.

Όπως δήλωσε ο Ευρωπαίος Επίτροπος για τη Διαχείριση Κρίσεων, Γιάνες Λέναρτσιτς, η Ρωσία έχει καταστρέψει ζωτικής σημασίας υποδομές στην Ουκρανία, όπως δίκτυα ενέργειας, θέρμανσης, ηλεκτρισμού και νερού, με αποτέλεσμα παραμονές χειμώνα ο κόσμος να έχει μείνει χωρίς ρεύμα και θέρμανση.

«Η ενέργεια είναι προτεραιότητά μας και η αντιμετώπιση των ανθρωπιστικών αναγκών καθώς πλησιάζει ο χειμώνας», τόνισε ο Γ. Λέναρτσιτς, σημειώνοντας ότι η ΕΕ εργάζεται όλο το εικοσιτετράωρο για να βοηθήσει στη διατήρηση της παροχής ηλεκτρικής ενέργειας στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με τον ίδιο, μέσω του Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ έχουν ήδη παραδοθεί 500 γεννήτριες ηλεκτρικής ενέργειας στην Ουκρανία, καθώς και τα πρώτα προσωρινά καταφύγια.

Η Κομισιόν συντονίζει μια νέα παροχή βοήθειας άνω των 1.800 τόνων σε επείγουσα βοήθεια αυτόν τον μήνα, η οποία αφορά και στον τομέα της ενέργειας. Αυτό ανεβάζει τη συνολική υλική βοήθεια που διοχετεύεται στην Ουκρανία σε 74.000 τόνους αξίας άνω των 450 εκατομμυρίων ευρώ και προστίθεται στα 523 εκατομμύρια ευρώ σε οικονομική ανθρωπιστική βοήθεια που έχει ήδη παρασχεθεί μετά την έναρξη του πολέμου τον περασμένο Φεβρουάριο.

Το τελευταίο πακέτο στήριξης προέρχεται από το Βέλγιο, τη Φινλανδία, τη Γερμανία, τη Σλοβακία, το Λουξεμβούργο και τη Σουηδία, η οποία περιλαμβάνει μεταξύ άλλων προμήθειες ενέργειας, είδη καταφυγίου, πακέτα πρώτων βοηθειών, προστατευτικά ρούχα, πυροσβεστικό εξοπλισμό, υδροφόρες και λεωφορεία.

Όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ έχουν στείλει υποστήριξη στην Ουκρανία μέσω του Μηχανισμού.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ