ΚΟΣΜΟΣ

Σκάνδαλο Theranos: Κάθειρξη 11 ετών στην Ελίζαμπεθ Χολμς

Σκάνδαλο Theranos: Κάθειρξη 11 ετών στην Ελίζαμπεθ Χολμς
Στη δίκη της Χολμς στο Σαν Χοσέ της Καλιφόρνια, οι εισαγγελείς δήλωσαν ότι εν γνώσει της παραπλάνησε γιατρούς και ασθενείς σχετικά με το κορυφαίο προϊόν της Theranos, το μηχάνημα Έντισον AP Photo / Nic Coury

Η ιδρύτρια της Theranos, Ελίζαμπεθ Χολμς, καταδικάστηκε σε κάθειρξη 11 ετών για εξαπάτηση των επενδυτών της νεοσύστατης εταιρείας της που έκανε εξετάσεις αίματος και η αξία της εκτιμήθηκε κάποτε στα 9 δισεκατομμύρια δολάρια

Σύμφωνα με το BBC, το άλλοτε «αστέρι» της Silicon Valley ισχυρίστηκε ψευδώς ότι η τεχνολογία της μπορούσε να διαγνώσει ασθένειες με λίγες μόνο σταγόνες αίματος.

Η 38χρονη Χολμς, η οποία είναι έγκυος, δήλωσε δακρυσμένη στο δικαστήριο ότι αισθάνεται «βαθύ πόνο» για όσους παραπλανήθηκαν από την απάτη. Κρίθηκε ένοχη τον Ιανουάριο μετά από τρίμηνη δίκη.

Η Χολμς αναμένεται να ασκήσει έφεση κατά της ποινής, η οποία εκδόθηκε την Παρασκευή σε δικαστήριο της Καλιφόρνια.

Κάποτε είχε χαρακτηριστεί ως ο «επόμενος Στιβ Τζομπς», ενώ κάποτε είχε ειπωθεί ότι ήταν η νεότερη αυτοδημιούργητη δισεκατομμυριούχος στον κόσμο.

Ξεκίνησε την Theranos αφού εγκατέλειψε το Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ σε ηλικία 19 ετών και η αξία της αυξήθηκε απότομα αφού η εταιρεία ισχυρίστηκε ότι θα μπορούσε να φέρει επανάσταση στη διάγνωση των ασθενειών.

Όμως η τεχνολογία που διαφήμιζε η Χολμς δεν λειτούργησε και - πνιγμένη στις αγωγές - η εταιρεία διαλύθηκε το 2018.

Στη δίκη της Χολμς στο Σαν Χοσέ της Καλιφόρνια, οι εισαγγελείς δήλωσαν ότι εν γνώσει της παραπλάνησε γιατρούς και ασθενείς σχετικά με το κορυφαίο προϊόν της Theranos - το μηχάνημα Έντισον - το οποίο, όπως ισχυρίστηκε η εταιρεία, μπορούσε να ανιχνεύσει καρκίνο, διαβήτη και άλλες παθήσεις χρησιμοποιώντας μόνο λίγες σταγόνες αίματος.

Κατηγόρησαν επίσης τη Χολμς ότι υπερέβαλε κατά πολύ τις επιδόσεις της εταιρείας στους χρηματοδότες της.

Οι ένορκοι την έκριναν τελικά ένοχη για τέσσερις κατηγορίες απάτης, με μέγιστη ποινή φυλάκισης 20 ετών. Όμως την έκριναν αθώα για τέσσερις άλλες κατηγορίες και απέτυχαν να καταλήξουν σε ετυμηγορία για τρεις ακόμη κατηγορίες.

Προτού ο δικαστής Έντουαρντ Νταβίλα εκδώσει την ποινή του την Παρασκευή, η Χολμς διάβασε μια ομιλία στο δικαστήριο, στην οποία ζητούσε δακρυσμένη συγγνώμη από τους επενδυτές και τους ασθενείς.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ