ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία: Ρωσικό χτύπημα σε ουρά για ψωμί στη Χερσώνα - Πέντε τραυματίες

Ουκρανία: Ρωσικό χτύπημα σε ουρά για ψωμί στη Χερσώνα - Πέντε τραυματίες
Η επίθεση κατά σταθμού ανθρωπιστικής βοήθειας πραγματοποιήθηκε στην πόλη Μπιλοζέρκα, δυτικά της πρόσφατα απελευθερωμένης Χερσώνας (AP Photo/Bernat Armangue)

Πέντε άνθρωποι τραυματίστηκαν από ρωσικό πλήγμα σε σημείο όπου γινόταν διανομή ψωμιού στην νότια Ουκρανία, ανακοίνωσε ο αναπληρωτής διευθυντής των υπηρεσιών της ουκρανικής προεδρίας Κίριλο Τιμοσένκο.

Η επίθεση κατά σταθμού ανθρωπιστικής βοήθειας πραγματοποιήθηκε στην πόλη Μπιλοζέρκα, δυτικά της πρόσφατα απελευθερωμένης Χερσώνας.

Τα Ηνωμένα Έθνη έχουν ανακοινώσεις ότι περισσότεροι από 16.000 πολίτες έχουν σκοτωθεί από τις 24 Φεβρουαρίου, όταν οι ρωσικές δυνάμεις εισέβαλαν στην Ουκρανία.

Παράλληλα, το γραφείο του γενικού εισαγγελέα της Ουκρανίας ανακοίνωσε το Σάββατο ότι τουλάχιστον 437 παιδιά έχουν σκοτωθεί και περισσότερα από 837 έχουν τραυματιστεί ως αποτέλεσμα της εισβολής της Ρωσίας.

«Η ανατολική περιοχή του Ντονέτσκ επλήγη περισσότερο, με 423 παιδιά να σκοτώνονται ή να τραυματίζονται», ανέφερε η εισαγγελία σε ανακοίνωσή της.

Σύμφωνα με τον βρετανικό Guardian, οι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι οι αριθμοί δεν είναι «οριστικοί», καθώς εξακολουθούν να επαληθεύουν πληροφορίες από ζώνες ενεργών μαχών, απελευθερωμένες περιοχές και εδάφη που εξακολουθούν να κατέχονται από τις ρωσικές δυνάμεις.

Η ανακοίνωση έχει ως εξής:

«Από το πρωί της 19ης Νοεμβρίου 2022, 1.274 παιδιά επλήγησαν στην Ουκρανία ως αποτέλεσμα της ευρείας κλίμακας ένοπλης επίθεσης της Ρωσίας. Σύμφωνα με τις επίσημες εκθέσεις των εισαγγελέων ανηλίκων, 437 παιδιά σκοτώθηκαν και 837 υπέστησαν τραυματισμούς ποικίλης σοβαρότητας».

Τα μπλακ-άουτ έχουν βυθίσει το Κίεβο στο σκοτάδι εν μέσω χειμώνα

Την ίδια ώρα, το Κίεβο βρίσκεται σε «κρίσιμη κατάσταση» με ελλείψεις ρεύματος, ενώ η χώρα αντιμετωπίζει πολύωρες διακοπές ρεύματος, λένε αξιωματούχοι, εν μέσω ρωσικών επιθέσεων στις ουκρανικές ενεργειακές υποδομές.

Σφοδρά πυρά πυροβολικού και πυραύλων έχουν διακόψει την ηλεκτροδότηση έως και του 40% των κατοίκων της χώρας στην αρχή του χειμώνα, όπως μετέδωσε το Associated Press.

Ο επικεφαλής του δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας της Ουκρανίας δήλωσε ότι οι παγωμένες θερμοκρασίες ασκούν πρόσθετη πίεση στα ενεργειακά δίκτυα.

Ο Βολοντίμιρ Κουντρίτσκι, διευθύνων σύμβουλος της Ukrenergo, δήλωσε στην ουκρανική κρατική τηλεόραση:

«Καταλαβαίνουμε ότι ο εχθρός θέλει να καταστρέψει το σύστημα ηλεκτροδότησης μας γενικά, να προκαλέσει μακροχρόνιες διακοπές. Πρέπει να προετοιμαστούμε για πιθανές μακρές διακοπές, αλλά αυτή τη στιγμή εισάγουμε προγραμματισμένα χρονοδιαγράμματα και θα κάνουμε τα πάντα για να διασφαλίσουμε ότι οι διακοπές δεν θα είναι πολύ μεγάλες».

«Η πρωτεύουσα του Κιέβου αντιμετωπίζει ήδη τεράστιο έλλειμμα ηλεκτρικής ενέργειας» δήλωσε στο AP ο δήμαρχος Βιτάλι Κλίτσκο.

«Περίπου 1,5-2 εκατομμύρια άνθρωποι - περίπου ο μισός πληθυσμός της πόλης - βυθίζονται περιοδικά στο σκοτάδι, καθώς οι αρχές μεταφέρουν το ηλεκτρικό ρεύμα από τη μία περιοχή στην άλλη. Η κατάσταση είναι κρίσιμη. Όμως οι προσπάθειες της Ρωσίας να κάνει την Ουκρανία να σκεφτεί να παραιτηθεί, θα αποτύχουν», κατέληξε ο δήμαρχος του Κιέβου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ