ΚΟΣΜΟΣ

«Γαμψό Ξίφος»: Σφυροκόπημα με εντολή Ερντογάν σε Συρία και Ιράκ - Κουρδικά αντίποινα

«Γαμψό Ξίφος»: Σφυροκόπημα με εντολή Ερντογάν σε Συρία και Ιράκ - Κουρδικά αντίποινα
Η επιχείρηση «Γαμψό Ξίφος» ξεκίνησε με εντολή του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ως αντίποινα για τη τρομοκρατική ενέργεια στην Κωνσταντινούπολη (Photo by Murat Kula/Anadolu Agency via Getty Images)

Η Τουρκία πραγματοποίησε αεροπορικές επιδρομές εναντίον βάσεων Κούρδων μαχητών στο βόρειο Ιράκ και τη Συρία, εξουδετερώνοντας επιτυχώς 89 στόχους, ανακοίνωσε το τουρκικό υπουργείο Άμυνας νωρίς την Κυριακή 20 Νοεμβρίου.

Η επιχείρηση «Γαμψό Ξίφος» ξεκίνησε με εντολή του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ως αντίποινα για τη τρομοκρατική ενέργεια στην Κωνσταντινούπολη που σκότωσε έξι ανθρώπους και τραυμάτισε περισσότερους από 80 άλλους.

Οι στόχοι ήταν βάσεις που χρησιμοποιούσαν το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK) και η συριακή κουρδική πολιτοφυλακή YPG για να εξαπολύσουν τρομοκρατικές επιθέσεις στην Τουρκία, ανέφερε το υπουργείο.

«Καταφύγια, αποθήκες, σπηλιές, σήραγγες και αποθήκες τρομοκρατών καταστράφηκαν επιτυχώς. Τους παρακολουθήσαμε στενά. Τα λεγόμενα κεντρικά γραφεία της τρομοκρατικής οργάνωσης χτυπήθηκαν επίσης και καταστράφηκαν», ανέφερε ο υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ από το κέντρο επιχειρήσεων στην πρωτεύουσα Άγκυρα.

«Στόχος μας είναι να διασφαλίσουμε την ασφάλεια των 85 εκατομμυρίων πολιτών μας και των συνόρων μας και να ανταποδώσουμε οποιαδήποτε προδοτική επίθεση στη χώρα μας», πρόσθεσε ο Ακάρ και δεσμεύτηκε πως η Τουρκία θα συνεχίσει να καλεί όσους στοχεύουν την ασφάλεια της χώρας να λογοδοτήσουν.

«Η δαγκάνα των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεών μας ήταν γι΄άλλη μια φορά πάνω από τους τρομοκράτες», είπε, βαφτίζοντας την επιχείρηση «Γαμψό Ξίφος».

Εν τω μεταξύ, η τουρκική προεδρία μοιράστηκε φωτογραφίες του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος διέταξε την έναρξη της αεροπορικής επιχείρησης κατά την επιστροφή του από την Ινδονησία, την οποία επισκέφθηκε για να συμμετάσχει στη σύνοδο κορυφής της Ομάδας των 20.

Η Άγκυρα κατηγορεί το PKK για την αιματηρή έκρηξη στην Κωνσταντινούπολη την περασμένη Κυριακή 13η Νοεμβρίου. Το PKK και οι υπό κουρδική ηγεσία Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (ΣΔΔ) έχουν αρνηθεί κάθε ανάμειξη. Τις τελευταίες ημέρες, σχεδόν δώδεκα άτομα συνελήφθησαν σε σχέση με τη βομβιστική επίθεση, συμπεριλαμβανομένων πέντε στη Βουλγαρία το Σάββατο, σύμφωνα με το Reuters.

Τουρκικές αεροπορικές επιδρομές πραγματοποιήθηκαν στο Καντίλ, το Άσος και το Χακούρκ στο Ιράκ και στο Κομπάνι, το Ταλ Ρίφατ, το Τσίζρε και το Ντέρικ στη Συρία, ανέφερε το υπουργείο Άμυνας, προσθέτοντας πως ήταν η πρώτη φορά που εξαπέλυσε αεροπορική επιδρομή στο Κομπάνι.

Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που διαθέτει ένα ευρύ δίκτυο πηγών στην εμπόλεμη Συρία, οι αεροπορικές επιδρομές που εξαπέλυσε χθες βράδυ και σήμερα πριν από την αυγή ο τουρκικός στρατός στις επαρχίες Ράκα και Χασάκε (βορειοανατολικά) και Χαλέπι (βόρεια) κόστισαν τη ζωή σε 18 Κούρδους μαχητές και μέλη τοπικών συμμαχικών δυνάμεων, 12 Σύρους στρατιώτες καθώς και σε έναν άμαχο. Τραυματίστηκαν επίσης 40 άνθρωποι.

«Οι προδότες θα πληρώσουν»

Την ίδια ώρα, ο αντιπρόεδρος Φουάτ Οκτάι είπε ότι οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις κάλεσαν τους τρομοκράτες να λογοδοτήσουν.

«Θα συνεχίσουμε να κάνουμε τους προδότες να πληρώσουν το τίμημα», έγραψε ο Οκτάι στο Twitter.

Ο εκπρόσωπος του προέδρου Ιμπραχίμ Καλίν από την πλευρά του είπε ότι η Τουρκία έχει το πλήρες κυριαρχικό δικαίωμα να καθορίζει και να εξαλείφει οποιαδήποτε τρομοκρατική απειλή από όπου κι αν προέρχεται.

«Η Τουρκία διεξάγει τις αντιτρομοκρατικές της επιχειρήσεις σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και θα συνεχίσει να το κάνει με ή χωρίς την υποστήριξη των συμμάχων της», ανέφερε ο Καλίν στο Twitter.

«Είναι καιρός να πληρωθεί ο λογαριασμός για την Ιστικλάλ», έγραψε ο Καλίν.

Ξεχωριστά, ο Διευθυντής Επικοινωνίας Φαχρετίν Αλτούν επανέλαβε ότι οι στόχοι των τρομοκρατών καταστράφηκαν επιτυχώς στην επιχείρηση.

Ρουκέτες στην Τουρκία από συριακό έδαφος

Σε μια ανακοίνωση οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις ανέφεραν πως θα ανταποδώσουν τα πλήγματα. «Οι επιθέσεις αυτές από τις τουρκικές κατοχικές δυνάμεις δεν θα μείνουν αναπάντητες», σημείωσαν.

Οκτώ μέλη των υπηρεσιών ασφαλείας, ανάμεσά τους επτά αστυνομικοί, τραυματίστηκαν ως αποτέλεσμα επίθεσης με πύραυλο που εκτοξεύθηκε από τις YPG από το Ταλ Ρίφατ της Συρίας σε ένα φυλάκιο της αστυνομίας κοντά σε συνοριακή πύλη στην επαρχία Κιλίς της Τουρκίας, ανέφερε το υπουργείο Εσωτερικών.

Η επίθεση με ρουκέτες συνέβη ένα μόλις 24ωρο μετά το τουρκικό σφυροκόπημα εναντίον 89 κουρδικών στόχων σε Συρία και Ιράκ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ