ΚΟΣΜΟΣ

EgyptAir: Γαλλική εταιρεία θα συμβάλλει στον εντοπισμό των μαύρων κουτιών

EgyptAir: Γαλλική εταιρεία θα συμβάλλει στον εντοπισμό των μαύρων κουτιών
REUTERS/ MOHAMED ABD EL GHANY

Μετά το αλαλούμ με την είδηση για τον εντοπισμό σήματος από τα μαύρα κουτιά του αεροσκάφους της EgyptAir που συνετρίβη την περασμένη εβδομάδα ανοικτά των αιγυπτιακών ακτών και τη διάψευσή της στη συνέχεια, οι έρευνες για τον εντοπισμό τους συνεχίζονται.

Η Αίγυπτος υπέγραψε χθες συμφωνία με γαλλική εταιρεία η οποία θα συμβάλλει στην έρευνα για τον εντοπισμό των μαύρων κουτιών, που θα δώσουν πολύτιμες πληροφορίες για τα τελευταία λεπτά της πτήσης πριν από τη συντριβή.

Πρόκειται για τη διεθνή εταιρεία Deep Ocean Search (DOS) και όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του αιγυπτιακού υπουργείου «Είναι πολύ ενδιαφέρον να αναφερθεί πως το γαλλικό σκάφος που χρησιμοποιείται για τις έρευνες διαθέτει τον Alseamar, που θεωρείται ως ο καλύτερος τεχνολογικός εξοπλισμός», για τον εντοπισμό του σήματος που εκπέμπουν τα μαύρα κουτιά.

Υπενθυμίζεται ότι ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν –Μαρκ Ερό είχε επισημάνει από την περασμένη Τετάρτη πως το Παρίσι και το Κάιρο έχουν υπογράψει συμβόλαια με την DOS, το κόστος των οποίων θα μοιραστούν από κοινού Γαλλία και Αίγυπτος.

Επιπλέον, την Πέμπτη το γαλλικό Γραφείο Ερευνών και Αναλύσεων (ΒΕΑ) είχε ανακοινώσει πως μία αποστολή υποβρυχίων ερευνών πρόκειται να «ξεκινήσει εντός των προσεχών ημερών», αρχής γενομένης από τον κατάπλου στην ζώνη του δυστυχήματος του υδρογραφικού σκάφους «Λαπλάς» του γαλλικού ναυτικού, στο οποίο θα επιβαίνουν και μέλη της ΒΕΑ.

Όπως πρόσθεσε η ίδια πηγή, το υδρογραφικό σκάφος θα διαθέτει τρεις μηχανισμούς Detector 6000 της γαλλικής εταιρείας Alseamar, «ένα υποβρύχιο σύστημα που συλλαμβάνει και εντοπίζει τα σήματα που εκπέμπουν τα κουτιά με τα συστήματα εγγραφής δεδομένων της πτήσης».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ