ΚΟΣΜΟΣ

Η Artemis έφτασε στη Σελήνη: Η εντυπωσιακή φωτογραφία της Γης που έστειλε ο Orion

Η Artemis έφτασε στη Σελήνη: Η εντυπωσιακή φωτογραφία της Γης που έστειλε ο Orion
Η κάψουλα Orion της NASA, έφθασε πολύ κοντά στο φεγγάρι, τη Δευτέρα 21 Νοεμβρίου 2022. Στο κέντρο είναι η γη NASA / AP

Το διαστημόπλοιο Artemis 1 της NASA, έφτασε πολύ κοντά στη Σελήνη τη Δευτέρα 21 Νοεμβρίου μοιράζοντας κύματα ενθουσιασμού στους επικεφαλής της αποστολής.

 

Η κάψουλα Orion έφθασε συγκεκριμένα σε απόσταση 130 χιλιόμετρα (80 μίλια) πάνω από την επιφάνεια της Σελήνης και τώρα θα αρχίσει να μπαίνει σε μεγαλύτερη τροχιά.

Το διαστημικό όχημα έμεινε εκτός επαφής με τη Γη και τα κεντρικά της NASA για 34 λεπτά καθώς βρέθηκε στην μακρινή πλευρά της Σελήνης και όταν το σήμα επέστρεψε, έστειλε πίσω μια εικόνα της Γης.

Καθώς πλησίαζε το διαστημόπλοιο έκανε ζουμάρισμα πάνω από τις τοποθεσίες προσγείωσης του Apollo 11, 12 και 14.

Οι επικεφαλής της Nasa δηλώνουν ενθουσιασμένοι και υπογραμμίζουν ότι μέχρι στιγμής η αποστολή έχει «ξεπεράσει τις προσδοκίες» από την εκτόξευση της περασμένης εβδομάδας.

«Αυτή είναι μια από εκείνες τις μέρες που σκέφτεσαι και ονειρεύεσαι για πολύ, πολύ καιρό», είπε ο διευθυντής πτήσεων της Nasa, Zebulon Scoville.

Η αποστολή Artemis ξεκίνησε την Τετάρτη 16 Νοεμβρίου από το Διαστημικό Κέντρο Κένεντι στη Φλόριντα, με την εκτόξευση του πιο ισχυρού πυραύλου που έχει κατασκευάσει ποτέ η Nasa.

Στη δοκιμαστική πτήση δεν υπάρχουν αστροναύτες, αλλά τρία ανδρείκελα, καλυμμένα με χιλιάδες αισθητήρες.

«Αυτοί οι αισθητήρες μας δίνουν μια αίσθηση για το εάν το περιβάλλον θα είναι εντάξει για τους ανθρώπους», εξήγησε η αστροναύτης της NASA, Ζένα Κάρντμαν.

Μετά από αυτή τη στενή προσέγγιση ο Ωρίωνας θα αιωρείται σε μεγάλη απόσταση γύρω από τη Σελήνη.

Στις 26 Νοεμβρίου, πρόκειται να σπάσει το ρεκόρ απόστασης του Apollo 13 όταν φτάσει στα 400.171 χιλιόμετρα (248.655 μίλια) από τη Γη.

Δύο ημέρες αργότερα, θα έχει ταξιδέψει περισσότερα από 430.000 χιλιόμετρα (270.000 μίλια) από τον πλανήτη μας, το πιο μεγάλο ταξίδι που έχει κάνει ποτέ ένα διαστημικό σκάφος, κατασκευασμένο για ανθρώπους.

Μετά από αυτό, η κάψουλα θα ξεκινήσει το ταξίδι επιστροφής στη Γη με προγραμματισμένη πτώση στον Ειρηνικό Ωκεανό στις 11 Δεκεμβρίου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ