ΚΟΣΜΟΣ

Ερωτήματα για ουκρανικό έγκλημα πολέμου κατά Ρώσων αιχμαλώτων

Ερωτήματα για ουκρανικό έγκλημα πολέμου κατά Ρώσων αιχμαλώτων
Τα πλάνα δεν δείχνουν πώς ή γιατί σκοτώθηκαν οι Ρώσοι στρατιώτες, γεγονός που αφήνει αναπάντητο το τι πραγματικά συνέβη, με τα Ηνωμένα Έθνη να τονίζουν ότι πρέπει να διενεργηθεί έρευνα Ukrainian Presidential Press Office via AP (Φωτογραφία αρχείου)

Ερωτήματα για ενδεχόμενη διάπραξη εγκλημάτων πολέμου από πλευράς των ουκρανικών δυνάμεων εγείρουν βίντεο με Ρώσους στρατιώτες που κείτονται νεκροί στο έδαφος κατόπιν της αιχμαλώτισής τους.

Τα βίντεο που δημοσιοποιήθηκαν την περασμένη εβδομάδα -και η γνησιότητα των οποίων έχει επαληθευθεί από τους New York Times- πυροδότησε οργή στη Μόσχα και κατηγορίες για εκτέλεση αιχμαλώτων πολέμου, με το Κίεβο από πλευράς του να δηλώνει ότι οι Ουκρανοί στρατιώτες ενήργησαν σε αυτοάμυνα.

Στα πλάνα απεικονίζονται οι φρικτές σκηνές πριν και μετά το περιστατικό που διαδραματίστηκε στα μέσα Νοεμβρίου μετά την ανακατάληψη του χωριού Μακιίβκα, στην περιφέρεια του Λουχάνσκ, όπου και οι ρωσικές δυνάμεις υπέστησαν βαριές απώλειες.

Έντεκα στρατιώτες, οι περισσότεροι εκ των οποίων κείτονται στο έδαφος, φαίνεται να έχουν πυροβοληθεί από κοντινή απόσταση αφότου ένας εξ αυτών αιφνιδίως άνοιξε πυρ κατά Ουκρανών στρατιωτών.

Τα πλάνα εντούτοις δεν δείχνουν πώς ή γιατί σκοτώθηκαν οι στρατιώτες, γεγονός που αφήνει αναπάντητο το τι πραγματικά συνέβη, όπως επισημαίνουν οι NYT Times κατόπιν ανάλυσης και επαλήθευσης της γνησιότητας των πλάνων.

Τα βίντεο κυκλοφόρησαν για πρώτη φορά από ουκρανικά ειδησεογραφικά δίκτυα και μέσα κοινωνικής δικτύωσης ως «απόδειξη» της ικανότητας των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας και της ηρωικής ανακατάληψης εδαφών.

Στη Ρωσία, ωστόσο, τα βίντεο προκάλεσαν κύμα οργής, με το υπουργείο Άμυνας να κατηγορεί τους Ουκρανούς ότι εκτέλεσαν αιχμαλώτους πολέμου.

Μόσχα και το Κίεβο ουσιαστικά αλληλοκατηγορούνται για διάπραξη εγκλημάτων πολέμου κατά το ίδιο επεισόδιο -οι Ρώσοι κατηγορούν τους Ουκρανούς ότι πυροβόλησαν άοπλους στρατιώτες τους, και ο επίτροπος της Ουκρανίας για τα ανθρώπινα δικαιώματα, Νμίτρο Λούμπινετς, υποστηρίζει ότι Ρώσοι στρατιώτες προσποιήθηκαν ότι παραδίνονται για να ανοίξουν πυρ κατά των Ουκρανών.

ΠΡΟΣΟΧΗ, σκληρό περιεχόμενο

Τα Ηνωμένα Έθνη από πλευράς τους αναφέρουν ότι το περιστατικό πρέπει να διερευνηθεί.

«Είμαστε ενήμεροι για τα βίντεο και τα εξετάζουμε», δήλωσε η Μάρτα Χερτάντο, εκπρόσωπος του Γραφείου του Ύπατου Αρμοστή του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

«Οι ισχυρισμοί για συνοπτικές εκτελέσεις ανθρώπων hors de combat θα πρέπει να διερευνηθούν άμεσα, πλήρως και αποτελεσματικά. και οι δράστες να λογοδοτήσουν», επισήμανε. Σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο, ο γαλλικός όρος «hors de combat» αναφέρεται σε άτομα που βρίσκονται «εκτός μάχης» λόγω της παράδοσής τους, είναι άοπλοι, δεν έχουν τις αισθήσεις τους ή άλλως δεν μπορούν να αμυνθούν.

Συγκρίνοντας τα πλάνα που έχουν δημοσιοποιηθεί με δορυφορικές εικόνες, οι New York Times επιβεβαίωσαν ότι τα βίντεο είχαν γυριστεί σε μια αγροικία στο χωριό Μακιίβκα. Ορισμένα πλάνα αποτελούν μέρος μιας σειράς τεσσάρων βίντεο από drone που κυκλοφόρησαν στις 12 Νοέμβριου από ένα φιλοουκρανικό κανάλι στο Telegram. Οι NYT επιβεβαίωσαν ότι και τα άλλα εναέρια πλάνα είχαν γυριστεί πρόσφατα στο χωριό.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ