ΚΟΣΜΟΣ

Σεισμός στην Ινδονησία: Στους 162 o νεκροί, εκατοντάδες τραυματίες

Σεισμός στην Ινδονησία: Στους 162 o νεκροί, εκατοντάδες τραυματίες
Τραυματίες δέχονται τις πρώτες βοήθειες στη Δυτική Ιάβα AP Photo

Εφιαλτικές στιγμές στη Δυτική Ιάβα της Ινδονησίας μετά τη φονική σεισμική δόνηση των 5,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

Ο απολογισμός των θυμάτων αυξάνεται δραματικά, με τα τοπικά ενημέρωσης να μεταδίδουν, επικαλούμενο τον κυβερνήτη της επαρχίας Ριντουάν Καμίλ, πως οι νεκροί έχουν ανέλθει σε 162 και οι τραυματίες είναι εκατοντάδες.

Περισσότεροι από 13.000 είναι οι εκτοπισμένοι, ενώ ξεπερνούν τις 2.200 οι κατοικίες που έχουν καταστραφεί από το χτύπημα του Εγκέλαδου.

Ο απολογισμός των θυμάτων αναμένεται να αυξηθεί περαιτέρω, καθώς «πολλοί άνθρωποι» παραμένουν παγιδευμένοι κάτω από συντρίμμια στην πληγείσα ζώνη, κατά δήλωσή του κυβερνήτη Καμίλ.

Η σεισμική δόνηση ταρακούνησε την επαρχία της Δυτικής Ιάβας, ενώ έγινε αισθητή και στην πρωτεύουσα, Τζακάρτα, που βρίσκεται 100 χλμ μακριά.

Το επίκεντρο της δόνησης βρισκόταν στην στεριά, στη Σιαντζούρ της Δυτικής Ιάβας, ενώ το εστιακό βάθος του σεισμού ήταν 10 χιλιόμετρα, σύμφωνα με τις αρχές που ξεκαθάρισαν πως δεν υπάρχει πιθανότητα να σημειωθεί τσουνάμι.

Μερικοί άνθρωποι εκκένωσαν τα γραφεία τους στην κεντρική επιχειρηματική συνοικία της Τζακάρτα, ενώ άλλοι ανέφεραν πως αισθάνθηκαν τα κτήρια να κουνιούνται και είδαν έπιπλα να μετακινούνται, δήλωσαν αυτόπτες μάρτυρες στο Reuters.

Αξιωματούχοι προειδοποιούν για τη μετασεισμική δραστηριότητα, εκφράζοντας παράλληλα φόβους ότι ο αριθμός των νεκρών θα αυξηθεί.

Το επίκεντρο του σεισμού βρίσκεται σε μια πυκνοκατοικημένη περιοχή, όπου σημειώνονται συχνά κατολισθήσεις, ενώ τα σπίτια είναι κακοκατασκευασμένα.

Οι διασώστες κάνουν τώρα αγώνα δρόμου για τον εντοπισμό επιζώντων μέσα στα χαλάσματα, ενώ κατά τοπικά ΜΜΕ κατάφεραν να σώσουν μια γυναίκα με το μωρό της.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ