ΚΟΣΜΟΣ

Πρόβατα έκαναν κύκλους επί 12 μέρες - Αυτή είναι η πιθανή εξήγηση

Πρόβατα έκαναν κύκλους επί 12 μέρες - Αυτή είναι η πιθανή εξήγηση
Τα ζώα κινούνταν έτσι για τουλάχιστον 12 ημέρες INTIME / ΤΟΣΙΔΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ (Φωτογραφία αρχείου)

Τον γύρο του διαδικτύου έκανε την περασμένη εβδομάδα ένα βίντεο με ένα κοπάδι προβάτων στην Κίνα το οποίο φαίνεται να κάνει κύκλους για 12 ημέρες, προκαλώντας απορίες.

Το φαινόμενο, που καταγράφηκε σε βίντεο και δημοσιεύτηκε στο Twitter από την κινεζική κρατική εφημερίδα People's Daily, δείχνει τα πρόβατα να κάνουν κύκλους σε μια φάρμα στην Εσωτερική Μογγολία, στη Βόρεια Κίνα. Τα περισσότερα, αλλά όχι όλα, από τα ζώα στο μαντρί, φαίνονται να υιοθετούν αυτή τη συμπεριφορά.

Τα πρόβατα είναι πολύ γνωστό ότι μιμούνται συμπεριφορές άλλων στο κοπάδι. Αυτό οφείλεται στο κοινωνικό ένστικτο που τους λέει να ακολουθήσουν το ζώο μπροστά τους για να αποφύγουν τα αρπακτικά και να προστατεύσουν τα πρόβατα της ομάδας. Ωστόσο, είναι ιδιαίτερα ασυνήθιστο να κινούνται σε τέτοιες συγχρονισμένες κινήσεις για παρατεταμένο χρονικό διάστημα.

Μια πιθανή εξήγηση μοιράστηκε ο Ματ Μπελ, καθηγητής και διευθυντής στο Τμήμα Γεωργίας στο Πανεπιστήμιο Hartpury, στο Gloucester της Αγγλίας.

«Φαίνεται ότι τα πρόβατα αυτά είναι στην συγκεκριμένη στάνη για μεγάλη περίοδο και αυτό μπορεί να τα έχει οδηγήσει σε μια στερεοτυπική συμπεριφορά με τον επαναλαμβανόμενο κύκλο λόγω του στρες που τους έχει δημιουργήσει ο επί μακρόν περιορισμός τους» δήλωσε ο Μπελ στο Newsweek .

«Αφού ξεκίνησαν κάποια πρόβατα, στη συνέχεια συμμετείχαν και άλλα καθώς πρόκειται για ζώα που ζουν σε κοπάδια και θέλουν να είναι μαζί με "φίλους" τους» πρόσθεσε ο Βρετανός καθηγητής.

Τα πρόβατα είχαν αυτή τη συμπεριφορά από τις 4 Νοεμβρίου, ανέφερε το κινεζικό ειδησεογραφικό πρακτορείο. Τα ζώα κινούνταν έτσι για τουλάχιστον 12 ημέρες και δεν είναι σαφές εάν σταματούσαν κατά διαστήματα για να φάνε ή να πιουν ή αν τα πρόβατα συνεχίζουν τις μετακινήσεις τους από τις 21 Νοεμβρίου.

Η ιδιοκτήτρια της φάρμας είπε στα τοπικά ειδησεογραφικά πρακτορεία ότι υπήρχαν μόνο λίγα πρόβατα που παρουσίαζαν τη συμπεριφορά στην αρχή, αλλά σταδιακά ολόκληρο το κοπάδι άρχισε να ακολουθεί το παράδειγμά τους, ανέφερε η βρετανική εφημερίδα Metro.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ