ΚΟΣΜΟΣ

Προ των πυλών νέα εισβολή της Τουρκίας στη βόρεια Συρία

Προ των πυλών νέα εισβολή της Τουρκίας στη βόρεια Συρία
Ο Ερντογάν παίζει το χαρτί του εθνικισμού και της ασφάλειας εν όψει των προεδρικών και βουλευτικών εκλογών του 2023 P Photo/Firdia Lisnawati

Κόντρα στις Ηνωμένες Πολιτείες, και παρά τη δημόσια παρότρυνση της Ρωσίας για την επίδειξη αυτοσυγκράτησης, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προαναγγέλλει νέα τουρκική χερσαία επιχείρηση στη βόρεια Συρία.

Ο Τούρκος πρόεδρος έχει επαναφέρει εδώ και μήνες στο προσκήνιο την απειλή νέας εισβολής στο συριακό έδαφος, με διακηρυγμένο στόχο τη δημιουργία ζώνης ασφαλείας πλάτους 30 χιλιομέτρων νότια των τουρκοσυριακών συνόρων.

Σήμερα, και σε «απάντηση» της βομβιστικής επίθεσης της 13ης Νοεμβρίου στην Κωνσταντινούπολη, η Τουρκία δείχνει όντως να κινείται προς νέα μεγάλη χερσαία επιχείρηση στα εδάφη της Συρίας, παρά τους κινδύνους και τις δυνητικές επιπλοκές στις σχέσεις της με αμφότερες τις ΗΠΑ και τη Ρωσία που διαθέτουν επίσης στρατιωτική παρουσία στη βόρεια Συρία.

Επιπλέον ένδειξη για επικείμενη χερσαία εισβολή αποτελεί το γεγονός ότι σε συνέχεια των αεροπορικών επιδρομών, η Τουρκία εξαπολύει από τα σύνορα και βολές βαρέος πυροβολικού προς το συριακό έδαφος.

Εντός του Σαββατοκύριακου η τουρκική αεροπορία έπληξε σε Ιράκ και Συρία στόχους του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) και της κύριας κουρδικής πολιτοφυλακής της Συρίας (Μονάδες Προστασίας του Λαού, YPG). Η Άγκυρα έχει επιρρίψει σε PKK και YPG την ευθύνη για την αιματηρή επίθεση στην Κωνσταντινούπολη, γεγονός το οποίοι οι ίδιες οι κουρδικές οργανώσεις αρνούνται.

Οι Μονάδες Προστασίας του Λαού αποτελούν την κεντρική δύναμη του υπό τις ΗΠΑ συνασπισμού κατά των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία, και κατ' επέκταση πολύτιμο σύμμαχο της Ουάσινγκτον -η οποία και έχει προειδοποιήσει πολλάκις την Άγκυρα να μην εξαπολύσει νέα επιχείρηση στη Συρία.

Αμφότερες Τουρκία και ΗΠΑ θεωρούν το PKK τρομοκρατική οργάνωση, εντούτοις διαφωνούν για το καθεστώς των Μονάδων Προστασίας του Λαού. Οι Κούρδοι μαχητές της Συρίας ενώθηκαν με το στρατό των ΗΠΑ για πρώτη φορά το 2015 επικρατώντας έναντι του Ισλαμικού Κράτους στο Κομπάνι, πόλη με μεγάλη συμβολική σημασία για τους Κούρδους, το οποίο σήμερα πλήττει με επιδρομές η Τουρκία.

Ο συνασπισμός των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων, στον οποίο ανήκει η YPG, ανακοίνωσε, δε, πως τουρκικό drone έπληξε σήμερα, Τρίτη 22 Νοεμβρίου, και κοινή βάση των κουρδικών δυνάμεων και του υπό τις ΗΠΑ διεθνούς συνασπισμού κατά των τζιχαντιστών στην πόλη Χασακέ της βορειοανατολικής Συρίας.

Οι επιδρομές και τα επακόλουθα αντίποινα έχουν κοστίσει ζωές αμάχων σε αμφότερες τις πλευρές των συνόρων. Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων, 37 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στη Συρία, ενώ ρουκέτες που εκτοξεύθηκαν από τη Συρία στοίχισαν τη ζωή σε ένα παιδί και σε μια νεαρή εκπαιδευτικό στην Καρκαμίς, τουρκική πόλη στα σύνορα με τη Συρία.

Ζητείται αυτοσυγκράτηση - Επιμένει ο Ερντογάν

Οι Ηνωμένες Πολιτείες κάλεσαν σε αποκλιμάκωση, εκφράζοντας εκ νέου την αντίθεσή τους σε νέα τουρκική χερσαία επιχείρηση στη Συρία.

«Καλούμε σε αποκλιμάκωση στη Συρία για να προστατευθούν οι άμαχοι και να υποστηριχθεί ο κοινός στόχος να ηττηθεί το Ισλαμικό Κράτος. Συνεχίζουμε να είμαστε αντίθετοι σε οποιαδήποτε μη συντονισμένη στρατιωτική δράση στο Ιράκ που παραβιάζει την κυριαρχία της χώρας», τονίζει σε ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών Νεντ Πράις.

Σε απάντηση, η Τουρκία απαίτησε από όλους τους συμμάχους της, με πρώτες τις Ηνωμένες Πολιτείες, «να σταματήσουν κάθε υποστήριξη» προς τους μαχητές της YPG, τους οποίους θεωρεί τρομοκράτες.

akar.jpg
Ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ (Δ) στο κέντρο διοίκησης της Πολεμικής Αεροπορίας, 20 Νοεμβρίου 2022Turkish Defense Ministry via AP

«Δηλώνουμε προς όλους τους συνομιλητές μας, κυρίως στις Ηνωμένες Πολιτείες, πως η YPG είναι ταυτόσημες με το PKK και διατυπώνουμε σθεναρά την απαίτησή μας από αυτούς να πάψουν κάθε υποστήριξη προς τους τρομοκράτες», δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ σε περίοδο κατά την οποία οι σχέσεις Άγκυρας-Ουάσινγκτον βρίσκονται σε τεντωμένο σχοινί.

Την ίδια στιγμή, η Ρωσία από πλευράς της δήλωσε πως «ελπίζει» ότι η Τουρκία «θα επιδείξει αυτοσυγκράτηση» και «θα αποφύγει υπέρμετρη χρήση ισχύος» στη Συρία.

«Κατανοούμε τις ανησυχίες της Τουρκίας που σχετίζονται με την ασφάλειά της [...] Όμως ταυτόχρονα καλούμε όλα τα μέρη να αποφύγουν οποιαδήποτε πρωτοβουλία θα μπορούσε να οδηγήσει σε σοβαρή αποσταθεροποίηση της συνολικής κατάστασης», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

«Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να γυρίσει μπούμερανγκ και να περιπλέξει ακόμη περισσότερο την κατάσταση της ασφάλειας», επισήμανε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου. Σε ανάλογες δηλώσεις προχώρησε και ο Αλεξάντερ Λαυρέντιεφ, ειδικός επιτετραμμένος του Ρώσου προέδρου, Βλαντιμίρ Πούτιν, για τη Συρία.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, εντούτοις, επιμένει.

«Εδώ και λίγες ημέρες συνθλίβουμε τους τρομοκράτες με τα αεροπλάνα και τα drone μας», δήλωσε σε ομιλία του στη βορειοανατολική Τουρκία σήμερα, Τρίτη 22 Νοεμβρίου. «Θεού θέλοντος, θα τους εξοντώσουμε όλους αυτούς το συντομότερο, με τα άρματα μάχης και τους στρατιώτες μας», ανέφερε.

Αναφερόμενος στην έκρηξη στην Κωνσταντινούπολη, ο Ερντογάν ανέφερε: «Απαντήσαμε σ' αυτή την άτιμη επίθεση, που στοίχισε τη ζωή σε έξι αθώους, ανάμεσα στους οποίους παιδιά, ξεριζώνοντας τις τρομοκρατικές οργανώσεις στο Ιράκ και στη βόρεια Συρία. Και χωρίς περαιτέρω διευκρίνιση, συμπλήρωσε: «Γνωρίζουμε ποιος οπλίζει, ποιος ενθαρρύνει τους τρομοκράτες».

Ο Άντονι Σκίνερ, ανεξάρτητος αναλυτής και ειδικός στα θέματα της Τουρκίας, διαβλέπει ότι «υπάρχουν οι προϋποθέσεις για μια ιδιαίτερα σφοδρή επίθεση εναντίον των PKK/YPG, καθώς πλησιάζουν οι προεδρικές και οι βουλευτικές εκλογές» του Ιουνίου 2023 στην Τουρκία, και υπενθυμίζει ότι ο Ερντογάν είχε χρησιμοποιήσει «το χαρτί της ασφάλειας» και σε προηγούμενες εκλογές.

«Ο Ερντογάν θέλει να ενισχύσει την υποστήριξη προς το κόμμα του, το AKP και τους συμμάχους του MHP [Κόμμα Εθνικιστικής Δράσης]. Παίζει λοιπόν το χαρτί του εθνικισμού και της ασφάλειας. Εξ ου και ο θόρυβος», λέει ο Σκίνερ μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP).

Από το 2016, η Τουρκία έχει πραγματοποιήσει τρεις μεγάλες στρατιωτικές επιχειρήσεις στα εδάφη της Συρίας, με στόχο την κύρια κουρδική πολιτοφυλακή YPG.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ