ΚΟΣΜΟΣ

Ερυθρός Σταυρός: Δύσκολος χειμώνας για τους Αφγανούς – Σε αδιέξοδο η οικονομία λόγω των Ταλιμπάν

Ερυθρός Σταυρός: Δύσκολος χειμώνας για τους Αφγανούς – Σε αδιέξοδο η οικονομία λόγω των Ταλιμπάν
Ο χειμώνας θα επιδεινώσει τις ήδη αυξημένες ανθρωπιστικές ανάγκες που αντιμετωπίζει ήδη η μισή χώρα. (AP Photo/Ebrahim Noroozi, File)

Για την επιβίωση τους θα πρέπει να παλέψουν τον φετινό χειμώνα οι περισσότεροι Αφγανοί αφού οι συνθήκες διαβίωσης στη χώρα θα επιδεινωθούν τον επόμενο χρόνο, δήλωσε σε συνέντευξή του ανώτατος αξιωματούχος της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού, καθώς η χώρα προετοιμάζεται για τον δεύτερο χειμώνα της υπό την κυριαρχία των Ταλιμπάν.

Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Associated Press, η κατάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν τον Αύγουστο του 2021 οδήγησε την οικονομία σε αδιέξοδο και μεταμόρφωσε θεμελιωδώς το Αφγανιστάν, οδηγώντας εκατομμύρια στη φτώχεια και την πείνα καθώς η ξένη βοήθεια σταμάτησε σχεδόν εν μία νυκτί.

«Η οικονομική δυσπραγία είναι εκεί. Είναι πολύ σοβαρό και οι άνθρωποι θα αγωνιστούν για τη ζωή τους», δήλωσε ο Μάρτιν Σουέπ, διευθυντής επιχειρήσεων στον Ερυθρό Σταυρό, σε συνέντευξή του την Κυριακή (20/11).

Οι κυρώσεις στην ηγεσία των Ταλιμπάν, η διακοπή των τραπεζικών συναλλαγών και τα «παγωμένα» δισεκατομμύρια στα συναλλαγματικά αποθέματα της χώρας έχουν ήδη περιορίσει την πρόσβαση σε παγκόσμιους θεσμούς ενώ έχει διακοπεί και κάθε βοήθεια από χώρες του εξωτερικού.

Ο χειμώνας θα επιδεινώσει τις ήδη αυξημένες ανθρωπιστικές ανάγκες που αντιμετωπίζει ήδη η μισή χώρα, επεσήμανε ο Σουέπ.

«Οι τιμές εκτινάσσονται λόγω πολλών λόγων, αλλά και το θέμα των κυρώσεων έχει οδηγήσει σε αδιέξοδο», είπε. «Βλέπουμε όλο και περισσότερους Αφγανούς που αναγκάζονται να πουλήσουν τα υπάρχοντά τους για να τα βγάλουν πέρα, αφού πρέπει να αγοράσουν πρώτες ύλες για θέρμανση, ενώ ταυτόχρονα πρέπει να αντιμετωπίσουν τα αυξανόμενα κόστη για τρόφιμα και άλλα βασικά είδη».

Ο Ερυθρός Σταυρός πληρώνει ήδη τους μισθούς 10.500 εργαζομένων σε νοσοκομείο (γιατρούς κ.α.) κάθε μήνα προκειμένου να διασφαλίσει ότι οι βασικές υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης δεν θα σταματήσουν, πρόσθεσε.

«Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι δεν είναι ο πρωταρχικός μας ρόλος να πληρώνουμε τους μισθούς του ιατρικού προσωπικού. Το κάναμε κατ' εξαίρεση για να διασφαλίσουμε ότι οι υπηρεσίες θα συνεχίσουν να παρέχονται».

Ο Μάρτιν Σουέπ, ο οποίος πραγματοποιούσε την πρώτη του επίσκεψη στο Αφγανιστάν ως διευθυντής επιχειρήσεων μετά την κατάληψη των Ταλιμπάν, είπε ότι ο Ερυθρός Σταυρός τροφοδοτούσε το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού των φυλακών της χώρας. Δεν ήταν σε θέση όμως να πει πόσοι κρατούμενοι υπήρχαν στο Αφγανιστάν.

«Έχουμε εντείνει την υποστήριξή μας στις φυλακές και τους κρατούμενους, διασφαλίζοντας ότι παρέχεται φαγητό στις φυλακές σε όλη τη χώρα», σημείωσε.

Σημειώνεται ότι καμία χώρα στον κόσμο δεν έχει αναγνωρίσει το Ισλαμικό Εμιράτο του Αφγανιστάν, όπως αποκαλούν οι Ταλιμπάν τη διοίκησή τους, αφήνοντάς τους διεθνώς απομονωμένους. Η ομάδα είχε καταλάβει την εξουσία στο Αφγανιστάν και τη δεκαετία του 1990 αλλά στη συνέχεια ανατράπηκε μετά την εισβολή των ΗΠΑ το 2001.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ