ΚΟΣΜΟΣ

Βομβαρδισμοί και σφοδρές μάχες στο μέτωπο της ανατολικής Ουκρανίας

Βομβαρδισμοί και σφοδρές μάχες στο μέτωπο της ανατολικής Ουκρανίας
Ουκρανοί στρατιώτες βάλλουν από ρωσικό άρμα μάχης T-80 που κατέλαβαν στην ανατολική γραμμή του μετώπου στο Ντονέτσκ AP Photo/LIBKOS

Κλιμακώνονται οι μάχες στο Ντονέτσκ της ανατολικής Ουκρανίας, με τις ρωσικές δυνάμεις να εξαπολύουν μαζικούς βομβαρδισμούς σε πόλεις και χωριά. Σφοδρές μάχες μαίνονται και στη χερσόνησο Κίνμπουρν, στο νοτιότερο άκρο του Μικολάιφ.

Στο μέτωπο του Ντονμπάς, ο ρωσικός στρατός επικεντρώνει την επίθεσή τους στις πόλεις Αβντιίβκα και Μπαχμούτ.

Το κέντρο της πόλης Αβντιίβκα επλήγη σήμερα, Τρίτη 22 Νοεμβρίου, από κύμα πυρών πυροβολικού, σύμφωνα με τον επικεφαλής της στρατιωτικής διοίκησης της περιοχής του Ντόνετσκ Πάβλο Κιριλένκο.

Κατά τις πρώτες πληροφορίες δεν υπήρξαν θύματα.

Η Αβντιίβκα βρίσκεται σε απόσταση λίγων χιλιομέτρων από την πρώτη γραμμή του πολέμου εδώ και αρκετούς μήνες, αλλά παραμένει υπό τον έλεγχο της Ουκρανίας.

Υπήρξαν επίσης «μαζικοί βομβαρδισμοί» σε δύο περιοχές κοντά στη στρατηγική πόλη Λίμαν στην περιοχή του Ντονέτσκ, επισήμανε ο Πάβλο Κυριλένκο. Τέσσερις άμαχοι είχαν σκοτωθεί στην περιοχή τη Δευτέρα.

Ο ουκρανικός στρατός δηλώνει ότι δέχεται αδιάκοπα πυρά στην περιοχή του Ντόνετσκ.

«Ο εχθρός δεν σταματά να βομβαρδίζει τις θέσεις των στρατευμάτων μας και τους οικισμούς κοντά στη γραμμή επαφής», ανακοίνωσε το Γενικό Επιτελείο των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας.

«Συνεχίζουν να βάλλουν κατά των κρίσιμων υποδομών και των αστικών κατοικιών» στις πόλεις Αβντιίβκα και Μπαχμούτ, ανέφερε το ουκρανικό Γενικό Επιτελείο.

Παράλληλα, οι ρωσικές δυνάμεις «αμύνονται ενεργά», με άρματα μάχης, όλμους και πυροβολικό, καθώς δέχονται επιθέσεις από τον ουκρανικό στρατό στους τομείς των πόλεων Κούπιανσκ, Λίμαν, Νοβοπάβλιβκα και Ζαπορίζια.

Σφοδρές μάχες βρίσκονται σε εξέλιξη μεταξύ Ουκρανών και Ρώσων και στο ακρωτήριο του Κίνμπουρν, στην αριστερή όχθη του ποταμού Δνείπερου, στη νότια Ουκρανία, νοτίως του Μικολάιφ, όπως ανέφεραν οι τοπικές αρχές.

«Απομένει η ανακατάληψη τριών κοινοτήτων στη χερσόνησο του Κίνμπουρν» ώστε να απελευθερωθεί πλήρως η περιφέρεια του Μικολάιφ, ανέφερε σήμερα, Τρίτη 22 Νοεμβρίου, ο κυβερνήτης της περιοχής, Βιτάλι Κιμ.

Η ανακατάληψη των τριών τελευταίων χωριών της περιοχής του Μικολάιφ που παραμένουν στα χέρια των Ρώσων θα σηματοδοτούσε μια σημαντική νίκη για το Κίεβο, λίγες ημέρες αφότου οι Ρώσοι αποχώρησαν από τη Χερσώνα.

Αυτές οι τρεις κοινότητες βρίσκονται σε μια προεξοχή γης στο νότιο άκρο της Ουκρανίας, στην αριστερή όχθη του Δνείπερου. Η Ρωσία κατέλαβε αυτήν την περιοχή κατά τις πρώτες ημέρες του πολέμου, στα τέλη Φεβρουαρίου.

«Κολοσσιαίες» οι ζημιές στο δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας

Την ίδια στιγμή, ο διαχειριστής του εθνικού δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας της Ουκρανίας δήλωσε ότι οι ζημιές που έχουν προκληθεί στις ουκρανικές εγκαταστάσεις παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από τις ρωσικές πυραυλικές επιθέσεις ήταν «κολοσσιαίες», αλλά απέρριψε το ενδεχόμενο της απομάκρυνσης πολιτών από πόλεις.

Ο Βολοντίμιρ Κουντρίτσκι, διευθύνων σύμβουλος της Ukrenergo, δήλωσε κατά την διάρκεια ενημέρωσης ότι οι Ουκρανοί θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν μακροχρόνιες διακοπές ρεύματος, αλλά ότι ο διαχειριστής του δικτύου θέλει να συμβάλει στην δημιουργία προϋποθέσεων ώστε οι άνθρωποι να παραμείνουν στη χώρα κατά τη διάρκεια του χειμώνα.

Πρακτικά κανένας θερμικός ή υδροηλεκτρικός σταθμός δεν έχει μείνει αλώβητος από τις ρωσικές επιθέσεις, είπε.

«Η κλίμακα της καταστροφής είναι κολοσσιαία. Στην Ουκρανία υπάρχει έλλειμμα παραγωγής ενέργειας. Δεν μπορούμε να παράγουμε τόση ενέργεια όση μπορούν να χρησιμοποιήσουν οι καταναλωτές», δήλωσε ο Βολοντίμιρ Κουντρίτσκι.

Είπε επίσης ότι αναμένεται ένα σύντομο ψυχρό κύμα από την Τετάρτη, αλλά ότι οι θερμοκρασίες θα ανέβουν και πάλι μετά από αυτό, δίνοντας την ευκαιρία να σταθεροποιηθεί το σύστημα παραγωγής ενέργειας.

Κατά τον επικεφαλής της Ukrenergo, η Ουκρανία είχε αρκετά αποθέματα καυσίμων, τα οποία δημιούργησε πριν από την εισβολή της Ρωσίας στις 24 Φεβρουαρίου, και εργάστηκε σκληρά για να επισκευάσει τις κατεστραμμένες υποδομές, αλλά ήλπιζε να εξασφαλίσει κάποια ανταλλακτικά από το εξωτερικό.

Ερωτηθείς σχετικά με τις προτάσεις ορισμένων αξιωματούχων να απομακρυνθούν πολίτες από πόλεις που έχουν πληγεί περισσότερο από τις ελλείψεις ενέργειας, είπε ότι τέτοιου είδους εκκλήσεις είναι «ακατάλληλες».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ