ΚΟΣΜΟΣ

Αν όχι ο Μπάιντεν, ποιος; Οι αντίπαλοί του για το χρίσμα των Δημοκρατικών

Αν όχι ο Μπάιντεν, ποιος; Οι αντίπαλοί του για το χρίσμα των Δημοκρατικών
Ο Τζο Μπάιντεν στην προεκλογική εκστρατεία για τη μάχη του 2020 που τον ανέδειξε στην προεδρία των Ηνωμένων Πολιτειών AP Photo/Andrew Harnik, File

Είναι ο γηραιότερος πρόεδρος στην Iστορία των Ηνωμένων Πολιτειών και το ποσοστό αποδοχής του έχει «κολλήσει» κοντά στο 40%. Μπορεί ο Τζο Μπάιντεν να αντιμετωπίσει την τεράστια πρόκληση της προεδρικής κάλπης του 2024;

Ο Ντόναλντ Τραμπ, τον οποίο ο νυν Δημοκρατικός πρόεδρος νίκησε στις προεδρικές εκλογές του 2020, ανακοίνωσε ότι θα διεκδικήσει ξανά τον Λευκό Οίκο.

Όμως αμφότεροι δεν είναι δημοφιλείς και οι δημοσκοπήσεις καταδεικνύουν ότι η πλειονότητα των Δημοκρατικών θέλει το κόμμα τους να δώσει το χρίσμα για την προεδρική μάχη σε κάποιον άλλο από τον Μπάιντεν.

Το γεγονός αυτό ενδεχομένως ανοίγει δρόμους σε μία νέα γενιά φιλελεύθερων πολιτικών, επισημαίνει το BBC παραθέτοντας τους πιθανούς αντιπάλους του Τζο Μπάιντεν για το χρίσμα των Δημοκρατικών.

Κάμαλα Χάρις

AP22318738558646.jpg
AP Photo/Jacquelyn Martin

Ίσως κανείς δεν θα ωφεληθεί περισσότερο από την αντιπρόεδρο Κάμαλα Χάρις εάν ένας ηλικιωμένος πρόεδρος αποχωρήσει από την κούρσα για τη διεκδίκηση δεύτερης θητείας.

Πρώην εισαγγελέας, που στη συνέχεια υπηρέτησε ως γενική εισαγγελέας της Καλιφόρνια και γερουσιαστής, η 58χρονη Κάμαλα Χάρις έγραψε αμερικανική Ιστορία το 2020 ως η πρώτη γυναίκα, η πρώτη μαύρη και η πρώτη ασιατικής καταγωγής αντιπρόεδρος των ΗΠΑ.

Πέρυσι, ανέλαβε προσωρινά καθήκοντα προέδρου στα 85 λεπτά που χρειάστηκε ο Μπάιντεν για να υποβληθεί σε κολονοσκόπηση, ωστόσο αυτή η περίσταση μπορεί να είναι και η μόνη της «επαφή» με το Οβάλ Γραφείο.

Η Χάρις είναι ακόμη λιγότερο δημοφιλής από τον πρόεδρο Μπάιντεν και ορισμένοι ψηφοφόροι έχουν αμφισβητήσει τις ικανότητές της.

Στη μέχρι στιγμής θητεία της, έχει αναλάβει τη διαχείριση ορισμένων από τα πιο «καυτά» ζητήματα της διακυβέρνησης, συμπεριλαμβανομένης της εισροής μεταναστών στα νότια σύνορα των ΗΠΑ. Συντηρητικοί την έχουν κατηγορήσει για αμήχανες δημόσιες εμφανίσεις. Οι συχνές εναλλαγές προσωπικού και οι αναφορές για χαμηλό ηθικό στο γραφείο της αντιπρόεδρου έχουν επιδεινώσει την κατάσταση.

Αλλά οι υποστηρικτές της Κάμαλα Χάρις -συμπεριλαμβανομένου ενός «στρατού» διαδικτυακών θαυμαστών που μερικές φορές αποκαλούνται «K-Hive»- ​​επιμένουν ότι έχει συκοφαντηθεί με μισογυνικό και σεξιστικό λόγο.

Γκάβιν Νιούσομ

AP Photo/Rich Pedroncelli,File

Εάν η αντιπρόεδρος Χάρις θεωρούνταν κάποτε ως επικρατέστερη υποψήφια για να διαδεχθεί τον πρόεδρο Μπάιντεν, σήμερα «προηγείται» ένας άλλος πολιτικός της Καλιφόρνια -ο κυβερνήτης Γκάβιν Νιούσομ.

Ο 55χρονος Νιούσομ, επιχειρηματίας στο χώρο του οίνου, έγινε ευρύτερα γνωστός το 2004 αφότου ανέλαβε τη δημαρχία του Σαν Φρανσίσκο. Εξελέγη κυβερνήτης της πολιτείας καταγωγής του το 2018, την οποία και καθιέρωσε ως προοδευτικό προπύργιο ενάντια στη συντηρητική κυβέρνηση Τραμπ.

Απέσπασε επαίνους για την ισχυρή ηγεσία του στην αρχή της πανδημίας του κορωνοϊού, όμως ένα δείπνο στο οποίο ο Νιούσομ αψήφησε τους δικούς του κανόνες για την Covid-19 οδήγησε σε κινήσεις καθαίρεσής του από τη θέση του κυβερνήτη.

Τελικά, έχοντας αποκρούσει τις σχετικές απόπειρες που καθοδήγησαν οι Ρεπουμπλικανοί, ο κυβερνήτης Νιούσομ ετοιμάζεται τώρα για δεύτερη θητεία, καθώς εξασφάλισε την επανεκλογή του στις κάλπες των ενδιάμεσων εκλογών.

Ο Νιούσομ διαθέτει ένα ισχυρό επιτελείο και την υποστήριξη σημαντικών δωρητών των Δημοκρατικών, αλλά είναι η πρόσφατη «διάθεσή» του για μάχες στην εθνική σκηνή -από την προβολή διαφημίσεων σε πολιτείες που ελέγχονται από τους Ρεπουμπλικανούς, όπως η Φλόριντα και το Τέξας, μέχρι το να επικρίνει δημόσια το κόμμα του για αδυναμία να απευθυνθεί στους Αμερικανούς- που έχει στρέψει την προσοχή στις πιθανές μελλοντικές του φιλοδοξίες.

Πιτ Μπούτιτζεγκ

AP Photo/Paul Sancya, File

Από τους 28 Δημοκρατικούς που κέρδισε ο Μπάιντεν για να καταστεί υποψήφιος του κόμματος για την προεδρία το 2020, λίγοι έλαμψαν τόσο έντονα όσο ο Πιτ Μπούτιτζεγκ.

Παρά το γεγονός ότι ήταν άγνωστος στην εθνική πολιτική σκηνή, ο 40χρονος Μπούτιτζεγκ ξεπέρασε στην κούρσα έμπειρους πολιτικούς πριν τελικά εγκαταλείψει τον αγώνα και στηρίξει τον Τζο Μπάιντεν.

Τους ψηφοφόρους προσέλκυσε το βιογραφικό του, η νεαρή του ηλικία και ο προσεκτικός λόγος του. Απόφοιτος του Χάρβαρντ, μπήκε στην Οξφόρδη με υποτροφία, και υπηρέτησε στο Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν.

Διατέλεσε δήμαρχος του Σάουθ Μπεντ, μιας μικρής βιομηχανικής πόλης περίπου 100.000 κατοίκων στην Ιντιάνα. Οι υποστηρικτές του τον αποκαλούσαν «δήμαρχο Πιτ», και επελέγη από τον Τζο Μπάιντεν για το υπουργείο Μεταφορών.

Αν και το χαρτοφυλάκιο των Μεταφορών είναι συνήθως χαμηλών τόνων, ο Πιτ Μπούτιτζεγκ έχει επιβλέψει την έγκριση μεγάλων επενδύσεων στις υποδομές, αναγκάστηκε να ανταποκριθεί σε διάφορες διακοπές της εφοδιαστικής αλυσίδας και είναι ένας από τους πιο συχνούς καλεσμένους που εκπροσωπεί την κυβέρνηση σε ειδησεογραφικές εκπομπές.

Μπέρνι Σάντερς

AP Photo/Susan Walsh, File

Εάν η ηλικία του Τζο Μπάιντεν είναι κάτι που αποθαρρύνει τους ψηφοφόρους, η ανάδειξη του Μπέρνι Σάντερς -του 81χρονου γερουσιαστή από το Βερμόντ- μπορεί να μην έχει νόημα για πολλούς.

Ωστόσο, πολλοί ψηφοφόροι εξακολουθούν να βλέπουν τον γερουσιαστή Σάντερς ως τον φάρο ενός ανερχόμενου αριστερού κινήματος στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο Μπέρνι Σάντερς -ανεξάρτητος που ψηφίζει με τους Δημοκρατικούς - παρ' ολίγον έκανε την έκπληξη στην αναμέτρηση του 2016 για το χρίσμα κόντρα στο ισχυρό χαρτί των Δημοκρατικών, Χίλαρι Κλίντον.

Έχοντας έλθει πάλι δεύτερος το 2020 μετά τον Μπάιντεν, ο αυτοαποκαλούμενος «δημοκρατικός σοσιαλιστής» εργάστηκε έκτοτε για να επηρεάσει την πολιτική της διακυβέρνησης, με μέτρια επιτυχία.

Αλλά το μήνυμά του ότι οι Δημοκρατικοί κάνουν πολύ λίγα για να πείσουν τους νέους ψηφοφόρους και την εργατική τάξη να τους ψηφίσουν συνεχίζει να αντηχεί και οι υποστηρικτές μιας διαφορετικής υποψηφιότητας για τον Λευκό Οίκο μπορεί να ελπίζουν ότι η τρίτη φορά ίσως και να είναι η τυχερή.

Άλλοι πιθανοί υποψήφιοι

Αλεξάντρια Οκάσιο-Κορτέζ: Γνωστή στις λεγεώνες των θαυμαστών της ως «AOC», η νεότερη γυναίκα που υπηρέτησε ποτέ στο Κογκρέσο θα κλείσει τα 35 -το ελάχιστο όριο ηλικίας για να γίνει πρόεδρος των ΗΠΑ- ένα μήνα πριν από τις εκλογές του 2024. Αγαπημένη της προοδευτικής αριστεράς, η Αλεξάντρια Οκάσιο-Κορτέζ έχει ισχυρές απόψεις και πολλούς υποστηρικτές, ωστόσο αποκρούει ερωτήσεις σχετικά με το μέλλον της, λέγοντας πρόσφατα στο GQ ότι η εμπειρία της ως βουλευτής της επέτρεψε να δει από πρώτο χέρι το μισογυνισμό της αμερικανικής κοινωνίας.

Ρο Κάνα: Ένας αυτοαποκαλούμενος «προοδευτικός καπιταλιστής», ο Ινδοαμερικανός νομοθέτης Ρο Κάνα εκπροσωπεί την καρδιά της Σίλικον Βάλεϊ στις αίθουσες του Κογκρέσου. Έχει δηλώσει ότι δεν θα είναι υποψήφιος εάν διεκδικήσει το χρίσμα ο ίδιος ο Μπάιντεν.

Έιμι Κλόμπουσαρ: Η γερουσιαστής από τη Μινεσότα, 62 ετών, δεν εντυπωσίασε στην προεδρική κούρσα του 2020, αλλά είναι στενά ευθυγραμμισμένη με την κυβέρνηση Μπάιντεν και έχει βασικό συντονιστικό ρόλο στη Γερουσία.

Κόρι Μπούκερ: Ένας άλλος υποψήφιος στην προεδρική κούρσα του 2020, ο μαύρος γερουσιαστής του Νιου Τζέρζι, 53 ετών, απέσπασε επαίνους νωρίτερα φέτος για μία συναισθηματικά φορτισμένη ομιλία του, κατά την οποία σκούπισε τα δάκρυά του ενόσω γιόρταζε την ιστορική υποψηφιότητα της πρώτης μαύρης γυναίκας δικαστή στο Ανωτάτο Δικαστήριο.

Ελίζαμπεθ Γουόρεν: Παρούσα και στην κούρσα του 2020, η 73χρονη γερουσιαστής από τη Μασαχουσέτη έχει μοιραστεί την οργή των γυναικών ψηφοφόρων τους τελευταίους μήνες για την ανατροπή του συνταγματικού δικαιώματος στην αμβλώση στις ΗΠΑ.

Γκρέτσεν Γουίτμερ: Η 51χρονη πολιτικός του Μίσιγκαν βρέθηκε ενώπιον συνωμοσίας για την απαγωγή της κατά την πρώτη της θητεία ως κυβερνήτης της πολιτείας, ενώ εξαφάλισε άνετα την επανεκλογή στις πρόσφατες ενδιάμεσες εκλογές. Η ίδια αναφέρει ότι δεν σκοπεύει να θέσει υποψηφιότητα για πρόεδρος.

Τζ.Μπ. Πρίτσκερ: Ο 57χρονος πολιτικός του Ιλινόι -η οικογένεια του οποίου διατηρεί αλυσίδα ξενοδοχείων Hyatt- είναι ο πλουσιότερος κυβερνήτης στις Ηνωμένες Πολιτείες. Έχει βάλει στο στόχαστρο τον Ντόναλντ Τραμπ σε πρόσφατες ομιλίες του, κατηγορώντας τον για προδοσία λόγω της εισβολής στο Καπιτώλιο.

Τζάρεντ Πόλις: Ο 47χρονος κυβερνήτης του Κολοράντο, που μόλις κέρδισε την επανεκλογή του, έχει αποσπάσει επαίνους για τη διαχείριση της πανδημίας της Covid-19.

Φιλ Μέρφι: Χρηματοδότης της Goldman Sachs και πρώην πρεσβευτής των ΗΠΑ στη Γερμανία, ο κυβερνήτης του Νιου Τζέρζι, 65 ετών, έχει συνεργαστεί στενά τόσο με τις ρεπουμπλικανικές, όσο και με τις δημοκρατικές κυβερνήσεις στην Ουάσινγκτον.

Κάθε εκλογική κούρσα «ανοίγει» με σχολιαστές να εκτιμούν ότι η πρώην Πρώτη Κυρία Μισέλ Ομπάμα ή η πρώην υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον, η οποία έχει διεκδικήσει δύο φορές ανεπιτυχώς το χρίσμα των Δημοκρατικών, θα μπορούσαν να θέσουν υποψηφιότητα. Ωστόσο, ενώ αμφότερες παραμένουν δημοφιλείς στους Δημοκρατικούς ψηφοφόρους, καμία δεν έχει τροφοδοτήσει μέχρι στιγμής σχετικές εικασίες. Μάλιστα, η Μισέλ Ομπάμα δήλωσε πρόσφατα στο BBC News ότι αυτή ήταν η λιγότερο αγαπημένη της ερώτηση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ