ΚΟΣΜΟΣ

Γερμανία: 30 παιδιά τραυματίστηκαν από κεραυνό σε ποδοσφαιρικό γήπεδο

Γερμανία: 30 παιδιά τραυματίστηκαν από κεραυνό σε ποδοσφαιρικό γήπεδο
Το γήπεδο της τοπικής SV Eintracht στην πόλη Χοπστέντεν της Ρηνανίας–Παλατινάτο, όπου έπεσε κεραυνός, το Σάββατο 28 Μαΐου 2016 Polizeidirektion Kaiserslautern

Κεραυνός έπεσε σήμερα σε ποδοσφαιρικό γήπεδο στη δυτική Γερμανία, έπειτα από αγώνα μεταξύ παιδικών ομάδων, τραυματίζοντας 35 ανθρώπους, από τους οποίους τα 30 είναι παιδιά*. 

 

Τα παιδιά –ηλικίας 9 έως 11 ετών– τραυματίστηκαν ελαφρά και μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο για προληπτικούς λόγους, μαζί με τρεις ενήλικες που έχουν σοβαρά τραύματα.

Όλα έγιναν αστραπιαία σε αγώνα ποδοσφαίρου ανάμεσα στις παιδικές ομάδες των SG Perlbachtal και SG Meisenheim, ο οποίος διεξήχθη στo γήπεδο της SV Eintracht Hoppstädten στο Χοπστέντεν (Hoppstädten) της Ρηνανίας–Παλατινάτο (Rhineland-Palatinate).

Όπως ανακοίνωσε η τοπική αστυνομία, ο 45 χρονος διαιτητής, που χτυπήθηκε απευθείας από τον κεραυνό, και ένας 48χρονος δάσκαλος έπαθαν καρδιακή ανακοπή και μεταφέρθηκαν σε νοσοκομείο με ελικοπτερο, ενώ ο τρίτος από τους σοβαρά τραυματισμένους –ένας 47χρονος δάσκαλος– μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο.

Ο αγώνας είχε μόλις ολοκληρωθεί στις δύο το απόγευμα τοπική ώρα, όταν έπεσε ο κεραυνός. Οι γονείς των μαθητών δήλωσαν ότι τίποτα δεν προμήνυε το χτύπημα, καθώς εκείνη την ώρα ο ουρανός ήταν καθαρός. Μετεωρολόγοι δήλωσαν στο γερμανικό πρακτορείο DPA ότι το ίδιο απόγευμα στην περιοχή, που συνορεύει με το Λουξεμβούργο και τη γαλλική Αλσατία, εκδηλώνονταν τρεις μεγάλες καταιγίδες.

Κεραυνός στο Παρίσι

Η είδηση έρχεται λίγες ώρες μετά από αντίστοιχο περιστατικό που συνέβη στο Παρίσι, όταν κεραυνός χτύπησε υπαίθριο πάρτι γενεθλίων σε πάρκο του όγδοου διαμερίσματος της γαλλικής πρωτεύουσας, με αποτέλεσμα τον τραυματισμό δέκα παιδιών και ενός ενήλικα.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, ο ενήλικας και τρία από τα παιδιά έχουν τραυματιστεί σοβαρά και νοσηλεύονται με άσχημα εγκαύματα, ενώ η κατάστασή τους χαρακτηρίζεται ως ιδιαίτερα κρίσιμη. Όπως μετέδωσε ο τηλεοπτικός σταθμός iTELE, τα παιδιά που τραυματίστηκαν έχουν ηλικία 7 έως 14 ετών.

O κεραυνός έσκασε μέσα στο Parc Monceau, δημοφιλή προορισμό για οικογένειες, ελάχιστα λεπτά μετά από το ξέσπασμα νεροποντής. Για να προστατευτούν τα παιδιά έκατσαν κάτω από δέντρο, το οποίο χτυπήθηκε. Μετά από την επέμβαση 80 αντρών και 29 οχημάτων της πυροσβεστικής, το πάρκο εκκενώθηκε και τραυματίες μεταφέρθηκαν σε παρακείμενο κτίριο της τράπεζας Morgan Stanley για να τους παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες.

Η γαλλική μετεωρολογική υπηρεσία (Météo-France) έχει κηρύξει πορτοκαλί συναγερμό από το απόγευμα του Σαββάτου έως το απόγευμα της Κυριακής για –νότια– τα Μέσα Πυρηναία (Midi-Pyrénées), την Οβέρν (Auvergne), το Οντέ (Aude), την Κορέζ (Corrèze), την κοιλάδα του Ροδανού (Rhône) και –νοτιοδυτικά– τη Δορδόνη (Dordogne), το Λοτ ε Γκαρόν (Lot-et-Garonne), τα Ατλαντικά Πυρηναία (Pyrénées-Atlantiques), την κοιλάδα του Λίγηρα (Loire).

Όπως ανέφερε Γάλλος μετεωρολόγος στο AFP, 100-200 άτομα κεραυνοβολούνται κάθε χρόνο στη Γαλλία και 10-20 χάνουν τη ζωή τους. Με αυτό το ποσοστό συμφωνεί η Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (NOAA) των ΗΠΑ, τα στοιχεία της οποίας λένε ότι η πιθανότητα να χάσει κάποιος τη ζωή του αν χτυπηθεί από κεραυνό είναι 10%, ενώ η πιθανότητα να χτυπηθεί κάποιος από κεραυνό είναι μία στα 1,19 εκατομμύρια.

Μέτωπο κακοκαιρίας κατά μήκος του Ρήνου

Τα δύο παρόμοια περιστατικά επέτειναν την ανησυχία των κατοίκων σε περιοχές που ήδη πλήττονται από άσχημα καιρικά φαινόμενα, σε μια χρονική συγκυρία όπου οι πολιτικές ειδήσεις και η κοινωνική αναταραχή στις δύο χώρες είναι έντονη (στη Γαλλία τα εργασιακά, στη Γερμανία το προσφυγικό).

Οι κάτοικοι της Ρηνανίας–Παλατινάτο είδαν πολλούς δρόμους να κλείνουν, εξαιτίας των κατολισθήσεων και των πεσμένων κορμών δέντρων, ενώ τμήμα του σιδηροδρομικού δικτύου έχει περιοριστεί σε μία γραμμή κυκλοφορίας, όπως δήλωσε εκπρόσωπος της αστυνομίας του Κόμπλεντς (Koblenz) –πόλης στις όχθες του Ρήνου.

Στο δελτίο της ημέρας καταγράφεται και ο εκτροχιασμός επιβατικής αμαξοστοιχίας μετά από κατολίσθηση. Το τρένο εκτελούσε δρομολόγιο προς την πόλη Τρίερ (Trier), κοντά στα σύνορα με το Λουξεμβούργο. Οι 250 επιβάτες του συνέχισαν το ταξίδι τους με άλλο τρένο.

Τα έντονα καιρικά φαινόμενα εμφανίστηκαν αργά την Παρασκευή με βροχοπτώσεις και χαλάζι. Κατά τη διάρκεια της νύχτας, η πυροσβεστική έλαβε πλήθος κλήσεων για πλημμυρισμένες αποθήκες και πτώσεις δέντρων. Η χαλαζόπτωση είχε ως αποτέλεσμα να καταστραφούν πολλοί αμπελώνες της περιοχής.

Εώς το σημερινό περιστατικό στο ποδοσφαιρικό γήπεδο, δεν είχαν αναφερθεί τραυματισμοί πολιτών. Η κανονικότητα αναμένεται να επανέλθει από Δευτέρα.

MAP Hoppstädten Weiersbach Χάρτες Google 2016 05 28

Χάρτης, στον οποίο σημειώνεται το Χοπστέντεν (Hoppstädten) και η ευρύτερη περιοχή της Ρηνανίας–Παλατινάτο στη δυτική Γερμανία, όπου από το βράδυ της Παρασκευής επικρατούν έντονα καιρικά φαινόμενα - Πηγή: Google Maps


*Το δελτίο Τύπου της αστυνομικής διεύθυνσης του Καϊζερσλάουτεν και το Associated Press κάνουν λόγο για 29 τραυματισμένα παιδιά, ενώ το τηλεγράφημα του Γερμανικού Πρακτορείου για 30.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ