ΚΟΣΜΟΣ

Ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών κατήγγειλε τη μερική αποβλάκωση της γερμανικής κοινωνίας

Ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών κατήγγειλε τη μερική αποβλάκωση της γερμανικής κοινωνίας
Ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών Τόμας ντε Μεζιέρ καταφτάνει στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, που πραγματοποιήθηκε στο εξοχικό μέγαρο της καγκελαρίας στο Schloss Meseberg, βορείως του Βερολίνου, την Τετάρτη 25 Μαΐου 2016 REUTERS/Hannibal Hanschke

Την «μερική αποβλάκωση της κοινωνίας» κατήγγειλε ο υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας, εκφράζοντας ανησυχία για την αύξηση των επιθέσεων κατά των προσφύγων στη χώρα από την αρχή του έτους.

«Η κατάσταση έχει επιδεινωθεί περισσότερο τους πρώτους μήνες του 2016», δήλωσε ο Τόμας ντε Μεζιέρ (Thomas de Maizière) σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Die Zeit.

Από τον Ιανουάριο, το υπουργείο του έχει καταγράψει περισσότερες από 1.100 εγκληματικές πράξεις κατά προσφύγων, 449 κατά κέντρων φιλοξενίας και 654 κατά ανθρώπων εκτός των κέντρων.

Η προσφυγική κρίση «έδρασε ως καταλύτης», διευκολύνοντας ορισμένους να περάσουν στην πράξη, σημείωσε ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών.

To 2015, τα περιστατικά ακροδεξιάς βίας ανήλθαν σε αριθμό ρεκόρ, ιδίως στις περιπτώσεις επιθέσεων κατά κέντρων φιλοξενίας προσφύγων, όπου έγιναν περί τις χίλιες επιθέσεις.

Πρόκειται για αύξηση κατά 427%, που συμπίπτει με τα ποσοστά αύξησης των προσφυγικών ροών στη χώρα.

Από την αρχή του έτους, οι αφίξεις προσφύγων στη Γερμανία έχουν μειωθεί λόγω του σφραγίσματος των συνόρων κατά μήκος του λεγόμενου βαλκανικού διαδρόμου.

Ο ντε Μεζιέρ καλωσόρισε το γεγονός ότι η δικαιοσύνη επιβάλλεται με αυστηρές ποινές απέναντι σε όσους διαπράττουν εγκλήματα μίσους, κάνοντας λόγο για την ανάγκη κράτους δικαίου.

Αλλά, όπως πρόσθεσε, «μόνο με την αστυνομία και τους δικαστές δεν μπορείς να αντιπαλέψεις τέτοια κοινωνικά φαινόμενα».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ