ΚΟΣΜΟΣ

Έκλεψαν θησαυρό με χρυσά κέλτικα νομίσματα από γερμανικό μουσείο

Έκλεψαν θησαυρό με χρυσά κέλτικα νομίσματα από γερμανικό μουσείο
Ζυγίζουν 4 κιλά και αποτελούν το μεγαλύτερο θησαυρό κελτικού χρυσού που ανακαλύφθηκε τον 20ο αιώνα Wikimedia

Συναγερμός έχει σημάνει στις γερμανικές αρχές, για την κλοπή αρχαίων νομισμάτων, μεγάλης αξίας τα οποία εκλάπησαν από μουσείο της Νότιας Βαυαρίας. 

Η ληστεία, σύμφωνα με το CNNi, έγινε το βράδυ της Τρίτης (22/11) στο Κέλτικο και Ρωμαϊκό Μουσείο στο Manching, περίπου 40 μίλια βόρεια του Μονάχου.

Τα χρυσά νομίσματα χρονολογούνται το 100 π.Χ. και είχαν ανακαλυφθεί το 1999 σε κέλτικο οικισμό στα νότια της χώρας. Ζυγίζουν 4 κιλά και αποτελούν το μεγαλύτερο θησαυρό κελτικού χρυσού που ανακαλύφθηκε τον 20ο αιώνα.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της αστυνομίας, οι δράστες κατάφεραν να εισέλθουν στην αίθουσα της έκθεσης των αντικειμένων και έσπασαν την προστατευτική προθήκη που περιείχε 483 νομίσματα.

Η γερμανική εφημερίδα Süddeutsche Zeitung μετέδωσε ότι κατά τη στιγμή της ληστείας, διακόπηκαν τα τηλέφωνα και το ίντερνετ στην ευρύτερη περιοχή. Το μουσείο έμεινε κλειστό την Τετάρτη, καθώς δεν ήταν δυνατή η επικοινωνία μέσω τηλεφώνου ή email λόγω «δυσλειτουργιών».

Το Oppidum of Manching, ένας από τους μεγαλύτερους κελτικούς οικισμούς της κεντρικής Ευρώπης, καταλήφθηκε περίπου από το 200 π.Χ. Αργότερα εξελίχθηκε σε έναν μεγάλο οικισμό που μοιάζει με πόλη που περιβάλλεται από τείχη κατασκευασμένα από ξύλο και πέτρα.

Το σημείο όπου βρισκόταν ο οικισμός, υπέστη σοβαρές ζημιές από την κατασκευή στρατιωτικού αεροδρομίου τη δεκαετία του 1930. Ωστόσο, οι ανασκαφικές εργασίες που πραγματοποιήθηκαν μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, αποκάλυψαν δρόμους, σπίτια και καταστήματα. Σύμφωνα με το μουσείο, μέχρι στιγμής έχει ανασκαφεί μόνο το 7% περίπου του οικισμού.

Ο υπουργός Επιστήμης και Τέχνης της Βαυαρίας, Μάρκους Μπλουμ, χαρακτήρισε την κλοπή της Τρίτης ως «καταστροφή».

«Πρέπει να γίνουν τα πάντα για να εξιχνιαστεί γρήγορα το έγκλημα και να τιμωρηθούν οι δράστες στο μέτρο του νόμου», έγραψε στο Twitter. «Ένα πράγμα είναι ξεκάθαρο: Όποιος κλέβει την τέχνη βλάπτει τον πολιτισμό μας».

Τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει αρκετές ληστείες σε γερμανικά μουσεία. Στο ιστορικό Green Vault της Δρέσδης, μασκοφόροι κλέφτες άρπαξαν 21 ανεκτίμητα αντικείμενα με διαμάντια αξίας τουλάχιστον 113 εκατομμυρίων ευρώ το 2019. Δύο χρόνια νωρίτερα, ένα τεράστιο χρυσό νόμισμα αξίας περίπου 3,7 εκατομμυρίων ευρώ εκλάπη μέσα στη νύχτα από μουσείο στο Βερολίνο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ