ΚΟΣΜΟΣ

Ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν, Αλίγεφ, ματαίωσε τις συνομιλίες με την Αρμενία λόγω... Μακρόν

Ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν, Αλίγεφ, ματαίωσε τις συνομιλίες με την Αρμενία λόγω... Μακρόν
Ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίεφ. AP

Ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίεφ δήλωσε σήμερα πως δεν θέλει η Γαλλία να λάβει μέρος στις ειρηνευτικές συνομιλίες με την Αρμενία, και ακύρωσε μια τετραμερή συνάντηση που επρόκειτο να πραγματοποιηθεί με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ στις Βρυξέλλες στις 7 Δεκεμβρίου.

Ο Αλίεφ είπε πως ο Μακρόν "επιτέθηκε" και "προσέβαλε" το Μπακού και δεν πρέπει να ενεργεί ως μεσολαβητής.

Μάχες ξέσπασαν τον Σεπτέμβριο ανάμεσα στις δύο πρώην σοβιετικές δημοκρατίες στη μακρόχρονη διαμάχη τους για τον θύλακα του Ναγκόρνο Καραμπάχ --που αναγνωρίζεται διεθνώς ως τμήμα του Αζερμπαϊτζάν, αλλά ελέγχεται σε μεγάλο βαθμό από Αρμένιους, με την υποστήριξη του Γερεβάν.

Η μία πλευρά κατηγόρησε την άλλη ότι προκάλεσε τις τελευταίες συγκρούσεις, κατά τις οποίες η Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν κατέλαβαν οικισμούς εντός των συνόρων της άλλης.

Κατάπαυση του πυρός συμφωνήθηκε στα τέλη Σεπτεμβρίου και τον περασμένο μήνα στην Πράγα οι δύο χώρες συμφώνησαν να επιτρέψουν σε μια πολιτική αποστολή της Ευρωπαϊκής Ένωσης να αναπτυχθεί στα σύνορά τους.

Όμως σήμερα ο Αλίεφ κατηγόρησε τον Αρμένιο πρωθυπουργό Νικόλ Πασινιάν ότι προσπαθεί να υπονομεύσει το επόμενο στάδιο των συνομιλιών επιμένοντας πως η Γαλλία πρέπει να είναι μεσολαβητής.

"Ο Μακρόν... επιτέθηκε στο Αζερμπαϊτζάν και μας κατηγόρησε για κάτι που δεν έχουμε κάνει¨, είπε ο Αλίεφ, μιλώντας στα αγγλικά σε μια διεθνή διάσκεψη που διεξάγεται στο Μπακού.

Ο Αζέρος πρόεδρος είπε πως ο Γάλλος ηγέτης υιοθέτησε μια "αντιαζερική θέση" και πως "προσβάλλει" το Μπακού.

"Είναι σαφές πως υπό αυτές τις συνθήκες, με αυτήν τη στάση, η Γαλλία δεν μπορεί να είναι μέρος της ειρηνευτικής διαδικασίας ανάμεσα στο Αζερμπαϊτζάν και στην Αρμενία."

Το υπουργείο Εξωτερικών της Αρμενίας δήλωσε ότι θέλει να διατηρήσει το "σχήμα της Πράγας" στις συζητήσεις, το οποίο περιλαμβάνει τον Μακρόν και τον Μισέλ.

Ένας εκπρόσωπος του είπε πως η δήλωση του Αζερμπαϊτζάν ότι το Γερεβάν προσπαθεί να διαταράξει τις ειρηνευτικές συνομιλίες "δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα", μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

Ο Μακρόν κατηγόρησε τη Ρωσία ότι προκαλεί εντάσεις ανάμεσα στο Μπακού και στο Γερεβάν και επιβεβαίωσε επίσης την υποστήριξή του στην κυριαρχία της Αρμενίας σε τηλεφωνικές συνδιαλέξεις που είχε με τον Πασινιάν.

Η Αρμενία δήλωσε επίσης σήμερα πως το Αζερμπαϊτζάν δεν έχει απαντήσει ακόμη στις πιο πρόσφατες προτάσεις της για μια συμφωνία ειρήνης, τις οποίες υπέβαλε σε μια συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών των δύο χωρών στην Ουάσινγκτον στις αρχές Νοεμβρίου.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε σήμερα πως η Μόσχα --που ανέπτυξε 5.000 ειρηνευτές στην περιοχή το 2020 για να διαχειριστούν την κατάπαυση του πυρός που επιτεύχθηκε έπειτα από έναν πόλεμο έξι εβδομάδων-- είναι έτοιμη να βοηθήσει για την επίτευξη και άλλων συμφωνιών, αλλά δεν υπάρχει κάποιο σχέδιο για συνάντηση των δύο ηγετών στη Μόσχα.

Η Ρωσία είναι επίσημος σύμμαχος της Αρμενίας αλλά επιδιώκει επίσης να διατηρεί καλές σχέσεις με το Μπακού, και έχει αντισταθεί στις εκκλήσεις να αναπτύξει δυνάμεις προκειμένου να βοηθήσει το Γερεβάν βάσει μιας αμοιβαίας αμυντικής συμφωνίας μετά τις συγκρούσεις που ξέσπασαν τον Σεπτέμβριο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ