ΚΟΣΜΟΣ

Δεν θα ακυρώσει η Βραζιλία τους Ολυμπιακούς

Δεν θα ακυρώσει η Βραζιλία τους Ολυμπιακούς
REUTERS/Nacho Doce

Η οργανωτική επιτροπή των Ολυμπιακών Αγώνων του Ρίο και το υπουργείο Υγείας της Βραζιλίας απέρριψαν το ενδεχόμενο να αναβληθεί ή να ακυρωθεί η διοργάνωση, που πρόκειται να διεξαχθεί τον Αύγουστο, παρά την έκκληση 150 ειδικών σε θέματα δημόσιας υγείας, που επικαλέστηκαν κινδύνους λόγω της επιδημίας του ιού Ζίκα.

Σε ανακοίνωσή του, το βραζιλιάνικο υπουργείο Υγείας επανέλαβε τα επιχειρήματα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), σύμφωνα με τα οποία ο Αύγουστος —χειμερινός μήνας στο νότιο ημισφαίριο— είναι ο μήνας που υπάρχουν τα λιγότερα κουνούπια Aedes aegypti, με το δάγκωμα των οποίων μεταδίδονται οι ιοί Ζίκα, τσικουνγκούνια, αλλά και ο δάγκειος πυρετός, από κάθε άλλον μήνα του χρόνου.

Τον Φεβρουάριο, η γενική διευθύντρια του ΠΟΥ Μάργκαρετ Τσαν είχε δηλώσει από το Ρίο ότι η κοινή γνώμη δεν πρέπει να ανησυχεί, καθώς τον Αύγουστο στη Βραζιλία ο αριθμός των κουνουπιών είναι «ελάχιστος».

Η οργανωτική επιτροπή των αγώνων διαβεβαίωσε πως σέβεται την άποψη των ειδικών αλλά «εφαρμόζει» τις οδηγίες του ΠΟΥ, ο οποίος δεν βλέπει κινδύνους, ανέφερε χθες η εφημερίδα O Globo.

Ο ιός Ζίκα, η επιδημία του οποίου ξεκίνησε στη Βραζιλία, συνδέεται με χιλιάδες κρούσματα μικροκεφαλίας σε βρέφη των οποίων οι μητέρες μολύνθηκαν από αυτόν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους.

Ο ΠΟΥ έχει επισημάνει επίσης ότι οι επιστήμονες συμφωνούν πως ο Ζίκα μπορεί να προκαλέσει το νευρολογικό σύνδρομο Γκιγιέν-Μπαρέ, μια σπάνια ασθένεια που μπορεί οδηγήσει σε παράλυση ή και θάνατο.

Η Βραζιλία είναι η χώρα με τα περισσότερα κρούσματα του ιού, καθώς σχεδόν ενάμισι εκατομμύριο άνθρωποι έχουν μολυνθεί από το 2015. Κρούσματα του Ζίκα έχουν καταγραφεί σε περίπου 60 χώρες ακόμη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ