ΚΟΣΜΟΣ

Χερσώνα: Νεκροί άμαχοι σε ρωσικές επιδρομές - Εκκενώνονται νοσοκομεία

Χερσώνα: Νεκροί άμαχοι σε ρωσικές επιδρομές - Εκκενώνονται νοσοκομεία
Οι ρωσικές δυνάμεις έπληξαν κατοικημένες ζώνες, σπίτια και πολυκατοικίες υπέστησαν καταστροφές AP Photo/Bernat Armangue

Αεροπορικές επιδρομές εξαπολύει η Ρωσία στην προσφάτως ανακτηθείσα από τις ουκρανικές δυνάμεις πόλη της Χερσώνας. Τουλάχιστον 15 άμαχοι σκοτώθηκαν σε ρωσικό βομβαρδισμό σήμερα, Παρασκευή 25 Νοεμβρίου, ενώ εξαιτίας των επιδρομών εκκενώνονται νοσοκομεία.

Οι ρωσικές δυνάμεις έπληξαν κατοικημένες ζώνες, με τους πολίτες να αναζητούν απεγνωσμένα βοήθεια και να αναζητούν δικούς τους ανθρώπους ανάμεσα σε συντρίμμια, ενώ οι διασώστες έσπευσαν για να παράσχουν τις πρώτες βοήθειες στους τραυματίες

«Σήμερα, 15 κάτοικοι της πόλης σκοτώθηκαν και 35 τραυματίστηκαν, μεταξύ των οποίων ένα παιδί», ως αποτέλεσμα των ρωσικών επιδρομών, δήλωσε η αξιωματούχος Γκαλίνα Λούγκοβα.

Πολλά «ιδιωτικά σπίτια και πολυώροφα κτίρια» υπέστησαν ζημιές από τους βομβαρδισμούς, επισήμανε η ίδια.

Προσοχή, σκληρό περιεχόμενο

Την ίδια στιγμή, ασθενείς που νοσηλεύονται στα νοσοκομεία της Χερσώνας εκκενώνουν τους θαλάμους λόγω συνεχών ρωσικών επιδρομών στην πόλη της νότιας Ουκρανίας από την οποία υποχώρησε ο ρωσικός στρατός προ δύο εβδομάδων.

«Λόγω των συνεχών ρωσικών βομβαρδισμών, απομακρύνουμε τους ασθενείς από τα νοσοκομεία της Χερσώνας», ανέφερε σε ανάρτησή του στο Telegram o Γιάροσλαβ Γιανουσέβιτς, επικεφαλής της στρατιωτικής διοίκησης της Χερσώνας.

Οι ουκρανικές αρχές έχουν ήδη θέσει σε εφαρμογή σχέδιο για την απομάκρυνση αμάχων από απελευθερωμένες ζώνες της Χερσώνας και του Μικολάιβ υπό το φόβο ότι δεν αντέξουν τον δριμύ χειμώνα.

Δεδομένων των καταστροφών που έχουν υποστεί από τους ρωσικούς βομβαρδισμούς τα δίκτυα ηλεκτρισμού, θέρμανσης και υδροδότησης, οι ουκρανικές αρχές καλούν τους πολίτες να μετακινηθούν προς ασφαλέστερες περιοχές στο κεντρικό και δυτικό τμήμα της χώρας.

Αφότου η Ουκρανία ανακατέλαβε την Χερσώνα, στη δυτική όχθη του ποταμού Δνείπερου, αποκαλύφθηκε η οδυνηρή πραγματικότητα της καταστροφής ζωτικής σημασίας υποδομών από τις ρωσικές δυνάμεις πριν την αποχώρησή τους -σε σημείο που υπάρχουν φόβοι για την επιβίωση των κατοίκων εν μέσω του χειμώνα.

Η Ρωσία στοχεύει συνολικά ανά την Ουκρανία κρίσιμες υποδομές στο πλαίσιο τακτικής «ενεργειακού στραγγαλισμού» της χώρας, με συνέπεια μεγάλο τμήμα της χώρας να παραμένει βυθισμένο στο σκοτάδι.

Διαβάστε επίσης

Αγώνας αντοχής για τους Ουκρανούς χωρίς ρεύμα, θέρμανση και νερό

ΔΗΜΟΦΙΛΗ