ΚΟΣΜΟΣ

DW: Στο στόχαστρο της γαλλικής εισαγγελίας ο Μακρόν

DW: Στο στόχαστρο της γαλλικής εισαγγελίας ο Μακρόν
Η χρηματοδότηση των δυο εκλογικών εκστρατειών του Γάλλου προέδρου και η ενδεχόμενη «εύνοια» υπέρ της συμβουλευτικής ΜcKinsey βρίσκονται στο επίκεντρο Athit Perawongmetha/Pool Photo via AP

«Το δηλητήριο της υποψίας» για παράνομη χρηματοδότηση δυο εκλογικών εκστρατειών του Εμανουέλ Μακρόν και η ευνοιοκρατία υπέρ των διεθνών συμβουλευτικών οργανώσεων, όπως αυτή της αμερικανικής McKinsey, έχει από καιρό διαβρώσει το γαλλικό πολιτικό τοπίο.

Η πολεμική φούντωσε μάλιστα με τα στοιχεία που σιγά-σιγά βγήκαν στην επιφάνεια, όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της Deutsche Welle.

Για παράδειγμα κατά την τριετία 2018-21 το κράτος υπερδιπλασίασε τα συμβόλαια με τις διεθνείς συμβουλευτικές εταιρείες, ενώ συγκεκριμένα η McKinsey έλαβε το 2021 αμοιβές-ρεκόρ, που ξεπέρασαν το 1 δισ. ευρώ.

«Το γαλλικό δημόσιο που κάποτε ήταν η περηφάνια της Γαλλίας, τόσο άχρηστο έχει καταντήσει;» αναρωτήθηκαν πολλοί.

Έτσι, κατά τις τελευταίες προεδρικές εκλογές μια έκθεση της Γερουσίας για την «αυξανόμενη επιρροή των ιδιωτικών συμβουλευτικών εταιρειών» πυροδότησε έντονες διαμάχες σχετικά με την επένδυση των δημόσιων πόρων προς όφελος αυτών των συμβουλευτικών εταιριών. Η αντιπολίτευση ζήτησε μάλιστα να διεξαχθεί έρευνα για ευνοιοκρατία υπέρ της McKinsey από την «μακρονιστική» πλειοψηφία.

Άμεση αντίδραση από Τύπο, Εισαγγελία και προεδρία

Παράλληλα και ο γαλλικός Τύπος, όπως η εφημερίδα «Λε Παριζιέν» και το «Mediapart» άρχισαν να διερευνούν το θέμα.

Ήταν αδύνατο να αδρανήσει και η γαλλική εισαγγελία, η οποία και ανακοίνωσε χθες, Πέμπτη 24 Νοεμβρίου, ότι ξεκίνησε «δύο δικαστικές έρευνες σχετικά με τις παρεμβάσεις των συμβουλευτικών οργανισμών στις προεκλογικές εκστρατείες του Μακρόν».

Άμεση -μόλις λίγες ώρες αργότερα- ήταν και η αντίδραση της προεδρίας: «Εναπόκειται στη δικαιοσύνη να διεξάγει ανεξάρτητα αυτές τις έρευνες» το σχόλιο.

Για την ώρα, ο πρόεδρος Μακρόν καλύπτεται από ασυλία, προφανώς όμως, όπως και ο προκάτοχός του Νικολα Σαρκοζί θα πρέπει να λογοδοτήσει μετά τη θητεία του.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ