ΚΟΣΜΟΣ

Αυστηρό μήνυμα Στέιτ Ντιπάρτμεντ προς Τουρκία για τους S-400 - «Έρχονται κι άλλες κυρώσεις»

Αυστηρό μήνυμα Στέιτ Ντιπάρτμεντ προς Τουρκία για τους S-400 - «Έρχονται κι άλλες κυρώσεις»
Την αμερικανική αντίδραση προκαλούν οι δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων AP

Η επιμονή του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και της τουρκικής κυβέρνησης για την ρωσική αντιπυραυλική άμυνα S-400 έχει προκαλέσει την δυσαρέσκεια του Στέιτ Ντιπάρτμεντ

Την αμερικανική αντίδραση προκαλούν οι δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων για το πυραυλικό σύστημα S-400 που έχει αποκτήσει η Τουρκία από την Ρωσία, με την διένεξη ΗΠΑ και Τουρκίας πάνω στο θέμα αυτό να συνεχίζεται.

Σημειώνεται ότι την προηγούμενη εβδομάδα ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ, σε μια προκλητική ρητορική κατά της Ελλάδας αναφέρθηκε και στους S-400 της Τουρκίας. Συγκεκριμένα, ανέφερε πως παρά το γεγονός ότι η Τουρκία έχει λάβει κυρώσεις και παρότι η χώρα του δεν έχει εξοπλιστεί με τα μαχητικά F-35, σκοπεύουν να χρησιμοποιήσουν τους S-400. Η Τουρκία ναι μεν έχει πάρει τους S-400, ωστόσο δεν το έχει χρησιμοποιήσει.

Σε περίπτωση που η Τουρκία λάβει την απόφαση να χρησιμοποιήσει τους S-400, τότε ενεργοποιείται ο κίνδυνος για τη μεταφορά τεχνολογίας προς την πλευρά της Ρωσίας, και γι’ αυτόν τον λόγο, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, απάντησε στις δηλώσεις του Τούρκου υπουργού, ξεκαθαρίζοντας ότι πρέπει να εγκαταλείψει το σύστημα S-400. Συγχρόνως έστειλε μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση προειδοποιώντας πως εάν υπάρχει οποιαδήποτε μελλοντική συναλλαγή με τον αμυντικό τομέα της Ρωσίας, θα έρθουν επιπλέον κυρώσεις.

Οι εν λόγω κυρώσεις δεν θα αφορούν μόνο στα F-35, που ήδη έχει αποπεμφθεί η Τουρκία από το πρόγραμμα, αλλά είναι και το πρόγραμμα των F-16 που εκκρεμεί. Παράλληλα υπάρχουν και το ζήτημα των ανταλλακτικών για υφιστάμενο στρατιωτικό εξοπλισμό που έχουν οι Τούρκοι, οπότε εάν η Τουρκία αποφασίσει να τραβήξει το σχοινί μένει να γίνει ξεκάθαρο εάν οι ΗΠΑ θα αποφασίσουν να το πάρουν μέχρι τέλους και να βάλουν πολύ πιο σκληρές κυρώσεις.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ