ΚΟΣΜΟΣ

Πούτιν σε μητέρες στρατιωτών: Μοιραζόμαστε τον πόνο σας

Πούτιν σε μητέρες στρατιωτών: Μοιραζόμαστε τον πόνο σας
«Μοιραζόμαστε τον πόνο σας… Τίποτα δεν μπορεί να απαλύνει την απώλεια ενός γιου» είπε ο Ρώσος πρόεδρος (Mikhail Metzel, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP)

«Μοιραζόμαστε τον πόνο σας… Τίποτα δεν μπορεί να απαλύνει την απώλεια ενός γιου»: στις δηλώσεις αυτές προχώρησε κατά τη διάρκεια συνάντησής του με μητέρες στρατιωτών –ορισμένοι εκ των οποίων σκοτώθηκαν στο πεδίο της μάχης στην Ουκρανία- ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν.

Η συνάντηση αυτή πραγματοποιήθηκε στο Κρεμλίνο, όπως γράφει το βρετανικό κρατικό δίκτυο BBC, και μεταδόθηκε σε ρωσικά κρατικά ΜΜΕ.

Επικριτές του Ρώσου προέδρου υπογραμμίζουν ότι οι μητέρες αυτές επιλέχθηκαν πολύ προσεκτικά από τους συνεργάτες του Ρώσου προέδρου και είναι και οι ίδιες φανατικές υποστηρίκτριες του Κρεμλίνου.

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν και η κυβέρνησή του έχουν αρχίσει να δέχονται σφοδρές επικρίσεις εντός των τειχών για την εισβολή στην Ουκρανία, με ομάδες γυναικών ανά τη χώρα να παραπονιούνται ανοιχτά που τα παιδιά τους στέλνονται στο πεδίο της μάχης χωρίς την απαραίτητη εκπαίδευση και χωρίς κατάλληλα ρούχα και οπλισμό.

Η ανησυχία τους μεγαλώνει ακόμη περισσότερο, καθώς ο χειμώνας έχει αρχίσει πλέον να δείχνει τα δόντια του.

Όπως μεταδίδει το BBC, επικαλούμενο τον ανώτατο Αμερικανό στρατηγό Μάρκ Μίλεϊ, περίπου 100.000 Ρώσοι στρατιώτες και άλλοι τόσοι Ουκρανοί έχουν σκοτωθεί κατά τη διάρκεια μαχών από την αρχή του πολέμου στις 254 Φεβρουαρίου..

Σε μια σπάνια παραδοχή, το Κρεμλίνο είπε τον Σεπτέμβριο ότι έγιναν λάθη κατά τη διάρκεια της επιστράτευσης.

Την Παρασκευή, ο Ρώσος πρόεδρος εμφανίστηκε ενώπιον των τηλεοπτικών καμερών καθισμένος σε ένα μεγάλο τραπέζι, την ώρα που γύρω του κάθονταν 17 μητέρες.

Ορισμένες φορούσαν σκούρες μαντίλες στο κεφάλι τους –ένα σύμβολο πένθους.

«Θέλω να γνωρίζετε ότι εγώ προσωπικά αλλά και η ηγεσία της χώρας μοιραζόμαστε τον πόνο σας» δήλωσε ο Βλαντιμίρ Πούτιν.

Μάλιστα, είπε σε μια μητέρα ότι: «Ο γιος σου πέτυχε το στόχο του, δεν πέθανε άδοξα».

Όπως είπε, ήθελε να τις συναντήσει ο ίδιος για να ενημερωθεί από εκείνες για την κατάσταση που επικρατεί στο πεδίο της μάχης.

Αποκάλυψε, μάλιστα, ότι κατά διαστήματα επικοινωνεί και ο ίδιος με Ρώσους στρατιώτες στο πεδίο της μάχης, χαρακτηρίζοντάς τους «ήρωες».

Ο Ρώσος πρόεδρος προέτρεψε τις μητέρες να μην πιστεύουν τα fake news και τα ψεύδη που κυκλοφορούν στην τηλεόραση και το διαδίκτυο για τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Μερικές ώρες μετά από τη συνάντηση αυτή, το Κρεμλίνο έδωσε στη δημοσιότητα την πλήρη συνομιλία αλλά και τα ονόματα των γυναικών.

Όπως μεταδίδει το βρετανικό κρατικό δίκτυο, ορισμένες από τις γυναίκες ανήκουν σε κινήματα υπέρ του Πούτιν.

Κατοικούν σε διαφορετικές περιοχές της Ρωσίας ενώ μια εξ αυτών προέρχεται από την περιοχή του Λουχάνσκ στην ανατολική Ουκρανία.

Δημόσια, ο Βλαντιμίρ Πούτιν δείχνει πως δεν μετανιώνει για καμία εκ των επιλογών του στην Ουκρανία.

Μάλιστα, είπε σε μια μητέρα:

«Ορισμένοι άνθρωποι πεθαίνουν από τη βότκα και οι ζωές τους φεύγουν χωρίς να το αντιληφθεί κανείς. Αλλά ο γιος σου έζησε και πέτυχε το στόχο του…».

Ο ίδιος υποστήριξε ότι η «ζωή είναι πολύ πιο περίπλοκή από αυτό που δείχνουν στην τηλεόραση ή το διαδίκτυο».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ