ΚΟΣΜΟΣ

Βρετανία: Δεν πείθουν τα μέτρα αντιμετώπισης του ρατσισμού στην Πυροσβεστική

Βρετανία: Δεν πείθουν τα μέτρα αντιμετώπισης του ρατσισμού στην Πυροσβεστική
Η Πυροσβεστική του Λονδίνου είναι η μεγαλύτερη στη Βρετανία, με 5.000 μέλη AP Photo/Kirsty Wigglesworth (Φωτογραφία αρχείου)

Το συνδικάτο των Βρετανών πυροσβεστών εκφράζει επιφυλάξεις για την επάρκεια των αλλαγών που υποσχέθηκε η διοίκηση της Πυροσβεστικής του Λονδίνου, κατόπιν της έρευνας που αποκάλυψε «μισογυνισμό και ρατσισμό» στους κόλπους σώματος.

«Εδώ και πολύ καιρό έχουμε εκφράσει την ανησυχία μας για πολλά από τα προβλήματα που θίγει αυτή τη έκθεση και επομένως διατηρούμε τις επιφυλάξεις μας για τις αλλαγές που θα εφαρμόσουν οι υπεύθυνοι όσον αφορά τη δική τους συμπεριφορά», επισημαίνει σε ανακοίνωσή του το συνδικάτο FBU.

Η Πυροσβεστική του Λονδίνου (LFB) κατηγορείται ότι επέτρεπε τις παρενοχλήσεις και τον εκφοβισμό πυροσβεστών και η ηγεσία της δήλωσε ότι στο εξής θα επιδεικνύει «μηδενική ανοχή» σε τέτοια φαινόμενα. Οι ερευνητές συνέλεξαν περισσότερες από 2.000 μαρτυρίες και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι επικρατούσε ένα «τοξικό» κλίμα στους κόλπους του Σώματος.

Τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν για παράδειγμα την περίπτωση ενός μουσουλμάνου πυροσβέστη, στις τσέπες του οποίου ορισμένοι συνάδελφοί του έβαζαν μπέικον και λουκάνικα. Άλλοι ούρησαν στο κράνος μιας γυναίκας, ενώ άνδρες πυροσβέστες κορόιδευαν μια γυναίκα συνάδελφό τους για το βάρος της, μιμούμενοι τον θόρυβο που κάνει ένα φορτηγό. Ένας μαύρος πυροσβέστης βρήκε μια θηλιά στο ερμάριό του.

Για το συνδικάτο FBU, «η έκθεση δείχνει ότι οι πυροσβέστες φοβούνταν τις συνέπειες εάν μιλούσαν» για όσα βίωναν.

«Οι διακρίσεις, η παρενόχληση και ο εκφοβισμός δεν έχουν θέση εδώ και η Πυροσβεστική, αρχής γενομένης από σήμερα, θα καταστήσει σαφές ποιες συμπεριφορές είναι απαράδεκτες και ποιες θα έχουν συνέπειες», ανέφερε την Παρασκευή, 25 Νοεμβρίου, ο επικεφαλής της LFB,Άντι Ρόου, ο οποίος θέλει «να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη μεταξύ των πυροσβεστών και με τις κοινότητες τις οποίες υπηρετούμε».

Ακολουθώντας τις συστάσεις της ερευνητικής επιτροπής, ο Ρόου σκοπεύει να εφαρμόσει μια πολιτική «μηδενικής ανοχής» επιβάλλοντας κυρώσεις. Οι πυροσβέστες θα είναι επίσης υποχρεωμένοι να φορούν κάμερες επάνω τους όταν έρχονται σε επαφή με το κοινό, ενώ θα κάνουν και μαθήματα ευαισθητοποίησης.

Η έρευνα θα πρέπει να αποτελέσει μια «στιγμή αποφασιστικής σημασίας» για τους πυροσβέστες, σχολίασε ο δήμαρχος του Λονδίνου Σαντίκ Καν, χαρακτηρίζοντας «αποκρουστικές» τις αποκαλύψεις.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ