ΚΟΣΜΟΣ

Ιταλία: Εικόνες βιβλικής καταστροφής στην Ίσκια - Συγκεχυμένες οι πληροφορίες για θύματα

Ιταλία: Εικόνες βιβλικής καταστροφής στην Ίσκια - Συγκεχυμένες οι πληροφορίες για θύματα
Τραγικός είναι ο έως τώρα απολογισμός στην Ιταλία AP Photo

«Πρόκειται για μια τραγωδία», δήλωσε ο αρχηγός της Ιταλικής Πολιτικής Προστασίας, Φαμπρίτσιο Κούρτσιο, αναφερόμενος στις πλημμύρες που προκάλεσαν τεράστιες καταστροφές, στο νησί Ίσκια της Κάτω Ιταλίας, ενώ προς το παρόν δεν έχει επιβεβαιωθεί ο ακριβής αριθμός των θυμάτων.

Αν και αρχικά ο Ιταλός υπουργός Υποδομών, Ματέο Σαλβίνι έκανε λόγο για 8 νεκρούς, επισήμως επιβεβαιωμένος είναι ο θάνατος μόνο μίας γυναίκας. Επίσης, υπάρχουν τουλάχιστον 13 αγνοούμενοι, μεταξύ των οποίων μια τριμελής οικογένεια με ένα βρέφος, ενώ ένας άνδρας διασώθηκε, σύμφωνα με ιταλικά ΜΜΕ.

Στις 5 τα ξημερώματα, οι λάσπες σκέπασαν την περιοχή Κασαμίτσιολα, στο μικρό αυτό νησί κοντά στην Νάπολη.

Ο Ιταλός υπουργός Εσωτερικών Ματέο Πιαντεντόζι τόνισε, δε, ότι «η κατάσταση είναι δύσκολη, διότι υπάρχουν άνθρωποι που δεν απαντούν στα τηλέφωνά τους και μπορεί να βρίσκονται κάτω από τις λάσπες». Μέχρι το βράδυ, είναι πιθανό να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους περίπου διακόσιοι κάτοικοι, για να μπορέσουν να μεταφερθούν σε ασφαλείς περιοχές.

Η θάλασσα, στην περιοχή, παραμένει ταραγμένη, κάτι που δυσκολεύει ιδιαίτερα την άφιξη των διασωστών. Η Ιταλίδα πρωθυπουργός, Τζόρτζια Μελόνι, παρακολουθεί συνεχώς την εξέλιξη των επιχειρήσεων διάσωσης, σε επαφή με την περιφέρεια της Καμπανίας και την Ιταλική Πολιτική Προστασία.

Η ευρύτερη περιοχή της Κασαμίτσιολα βρίσκεται σε δύσκολη κατάσταση, με τα Ιταλικά ΜΜΕ να τονίζουν πως είναι πολλά τα κτίρια που η λάσπη έφτασε μέχρι τον πρώτο όροφο, ενώ ποικίλουν οι αναφορές για επεμβάσεις των σωστικών συνεργείων για βοήθεια.

Σημειωτέον, το λιμάνι της Κασαμίτσιολα είναι απροσπέλαστο λόγω της θαλασσοταραχής και των δυσμενών καιρικών συνθηκών.

Ο αριθμός των αγνοουμένων στο ιταλικό νησί, σύμφωνα με τις αρχές φτάνει τους δεκατρείς, ενώ ανάμεσά στους αγνοούμενους βρίσκεται μια τριμελής οικογένεια με νεογέννητο παιδί και μια 25χρονη γυναίκα.

Δεκάδες αυτοκίνητα παρασύρθηκαν από το μένος των υδάτων μέχρι την θάλασσα, εξαιτίας της ασταμάτητης βροχόπτωσης. Η τοποθεσία Κασαμίτσιολα πλημμύρισε και πολλά σπίτια υπέστησαν σοβαρές ζημιές.

Το νησί αποκλείσθηκε λόγω των έκτακτων καιρικών συνθηκών και οι πυροσβέστες, με την Πολιτική Προστασία, προσπαθούν να βοηθήσουν με κάθε δυνατό τρόπο τους κατοίκους που χρήζουν βοήθειας.

Νωρίς το πρωί, τα σωστικά συνεργεία κατάφεραν να σώσουν έναν άνδρα που είχε παρασυρθεί από τα ορμητικά νερά.

Σε πολλές περιοχές της Ίσκια έχει διακοπεί η παροχή ηλεκτρικού ρεύματος και οι τοπικές αρχές ζήτησαν από τους κατοίκους να αποφύγουν κάθε μετακίνηση, λόγω νέων, πιθανών, ακραίων καιρικών συνθηκών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ