ΚΟΣΜΟΣ

Γερμανία - «Τελευταία γενιά»: Οργή για τη δράση των ακτιβιστών για το κλίμα

Γερμανία - «Τελευταία γενιά»: Οργή για τη δράση των ακτιβιστών για το κλίμα
Ακτιβιστές για το κλίμα κολλούν τα χέρια τους στην άσφαλτο, στο πλαίσιο διαμαρτυρίας της οργάνωσης «Τελευταία Γενιά» στο Βερολίνο AP Photo/Markus Schreiber

Κυβέρνηση και αντιπολίτευση στη Γερμανία καταδίκασαν εκ νέου σήμερα, Σάββατο, 26 Νοεμβρίου -αν και σε διαφορετικούς τόνους-  τη δράση της οργάνωσης των ακτιβιστών για το κλίμα «Τελευταία Γενιά» (Letzte Generation).

Η οργάνωση, μετά τον αποκλεισμό κεντρικών οδικών αρτηριών και τις «επιθέσεις» σε εκθέματα μουσείων, απέκλεισε προχθές το αεροδρόμιο του Βερολίνου-Βρανδεμβούργου, προκαλώντας παράλυση της εναέριας κυκλοφορίας πάνω από τη γερμανική πρωτεύουσα.

Αυτές οι ενέργειες «δεν είμαι μόνο ακατανόητες, αλλά και εξαιρετικά επικίνδυνες, όπως μπορεί κανείς να διαπιστώσει στην περίπτωση του αεροδρομίου. Δεν καταλαβαίνω επίσης πώς ωφελείται το κλίμα με το να λερώνονται έργα τέχνης», δήλωσε ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς.

Μιλώντας σε κομματική εκδήλωση στο Βρανδεμβούργο, ο Γερμανός καγκελάριος τόνισε ότι οι εμπλεκόμενοι «θα πρέπει να εξετάσουν άλλες δραστηριότητες εκτός από εκείνες οι οποίες δεν γίνονται αποδεκτές σχεδόν από κανέναν στη Γερμανία».

Ο αρχηγός του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) Φρίντριχ Μερτς από την άλλη πλευρά περιέγραψε ως «εγκληματίες» όσους συμμετείχαν στη δράση στο αεροδρόμιο.

«Η ομάδα αυτή πετυχαίνει το αντίθετο από αυτό που ισχυρίζεται ότι επιδιώκει, δυσφημίζοντας τον στόχο της», ανέφερε ο κ. Μερτς μιλώντας σε κομματική εκδήλωση στο Βερολίνο και σημείωσε ότι οι ενέργειες της «Τελευταίας Γενιάς«» δεν έχουν σχέση με το δικαίωμα της διαδήλωσης ή την ελευθερία της έκφρασης.

«Δεν πρέπει να ευτελίζουμε τέτοια περιστατικά», δήλωσε ο πρωθυπουργός του Βρανδεμβούργου Ντίτμαρ Βόιντκε (SPD) και πρόσθεσε ότι με την περίπτωση του αεροδρομίου οι ακτιβιστές ξεπέρασαν το όριο. «Αποδέχονται πλέον συνειδητά τον κίνδυνο ανθρώπων και δομών προκειμένου να τραβήξουν πάνω τους την προσοχή. Αυτό βλάπτει και το βασικό τους θέμα, την προστασία του κλίματος», τόνισε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ