ΚΟΣΜΟΣ

Ύπατη Αρμοστεία: 700 νεκροί σε τρία ναυάγια νότια της Σικελίας

Ύπατη Αρμοστεία: 700 νεκροί σε τρία ναυάγια νότια της Σικελίας
REUTERS/Antonio Parrinello

Τους επτακόσιους έχουν φτάσει οι νεκροί από τα τρία μεγάλα ναυάγια που σημειώθηκαν νότια της Σικελίας τις τελευταίες ημέρες, σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες.

Μόνο την περασμένη Πέμπτη τετρακόσιοι μετανάστες έχασαν τη ζωή τους, σύμφωνα με μαρτυρίες διασωθέντων τις οποίες δίνει σήμερα ο ιταλικός Τύπος στο φως της δημοσιότητας.

«Ήμασταν πάνω από πεντακόσιοι, πέθαναν όσοι δεν κατάφεραν να βγουν από το πλεούμενο», είπαν οι επιζήσαντες σε άνδρες της ιταλικής Ακτοφυλακής και του Λιμενικού.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα «Λα Ρεπούμπλικα», σύμφωνα με τις μαρτυρίες αυτές, στα θύματα συγκαταλέγονται, δυστυχώς, και δεκάδες παιδιά.

Σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών, κατά το πρώτο ναυάγιο, την περασμένη Τετάρτη, πέθαναν περίπου εκατό άνθρωποι.

Μετά από το ναυάγιο της Παρασκευής, τέλος, σε απόσταση περίπου τριάντα μιλίων από τις λιβυκές ακτές, ανασύρθηκαν οι σοροί σαράντα πέντε μεταναστών, ενώ οι αγνοούμενοι είναι δεκάδες.

Στο μεταξύ, έφτασε σήμερα στο λιμάνι του Ρήγιου της Καλαβρίας το ιταλικό στρατιωτικό πλοίο «Βέγκα», το οποίο μετέφερε στην ξηρά εξακόσιους είκοσι εννέα διασωθέντες και τις σαράντα πέντε σορούς των μεταναστών που έχασαν την ζωή τους στο τελευταίο τραγικό ναυάγιο, πριν δύο ημέρες.

Οι «απελπισμένοι της θάλασσας» είχαν ξεκινήσει από τη Σαμπράτα της Λιβύης και το ναυάγιο σημειώθηκε οκτώ ώρες μετά την αναχώρησή τους. Στο μεταξύ, η ιταλική Αστυνομία εντόπισε, στο Ποτσάλο της Σικελίας, τέσσερις δουλέμπορους οι οποίοι ανακρίνονται.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ