ΚΟΣΜΟΣ

Κορωνοϊός: Χιλιάδες στους δρόμους της Σαγκάης ενάντια στους περιορισμούς – Συλλήψεις από τις Aρχές

Κορωνοϊός: Χιλιάδες στους δρόμους της Σαγκάης ενάντια στους περιορισμούς – Συλλήψεις από τις Aρχές
Οι άνθρωποι είναι οργισμένοι με την προσέγγιση του Σι για μηδενική ανοχή στον Covid (AP Photo)

Μεγάλες διαδηλώσεις κατά των αυστηρών μέτρων για την Covid πραγματοποιήθηκαν το σαββατοκύριακο στις μεγαλύτερες πόλεις της Κίνας, ενώ έχουν γίνει αρκετές συλλήψεις.

Εκτός από τη Σαγκάη και το Πεκίνο, διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν επίσης - μεταξύ άλλων σε πανεπιστήμια - σε Ναντζίνγκ, Τσενγκντου, Γουχάν και άλλα μέρη. Ο κόσμος επικρίνει όχι μόνο τους περιορισμούς κατά του Covid αλλά και τον πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ.

Τη Δευτέρα υπήρξε μεγάλη αστυνομική παρουσία στον κεντρικό χώρο διαμαρτυρίας της Σαγκάης - Wulumuqi Middle Road, όπου έχουν επίσης στηθεί οδοφράγματα, με τις αρχές να προχωρούν σε τουλάχιστον δύο συλλήψεις.

Οι άνθρωποι είναι οργισμένοι με την προσέγγιση του Σι για μηδενική ανοχή στον Covid, η οποία περιλαμβάνει μαζικά τεστ, καραντίνες και έκτακτα lockdown.

Οι διαδηλώσεις του σαββατοκύριακου πυροδοτήθηκαν από ένα συμβάν στη βορειοδυτική πόλη Ουρούμτσι, όπου 10 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε πυρκαγιά σε πύργο.

Οι διαδηλωτές επέρριψαν ευθύνες στους αυστηρούς κανόνες του lockdown για την παρεμπόδιση των προσπαθειών διάσωσης, αλλά οι αρχές το αρνούνται. Η πόλη υπόκειται σε αυστηρούς περιορισμούς από τον Αύγουστο.

Η επανάσταση του «λευκού χαρτιού»

Τα λευκά φύλλα χαρτιού έχουν γίνει συμβολικά κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων, τα οποία πολλοί αναφέρουν τώρα ως «επανάσταση λευκού χαρτιού», «επανάσταση λευκών φύλλων» ή «επανάσταση A4», αναφέρει το BBC.

Κατά τη διάρκεια διάφορων διαδηλώσεων σε όλη τη χώρα, οι άνθρωποι κρατούσαν ένα λευκό φύλλο χαρτιού. Κάποιοι λένε ότι είναι ένας τρόπος να αποφευχθεί η λογοκρισία.

Σε ένα βίντεο που έγινε viral το βράδυ του Σαββάτου, φαίνεται μια γυναίκα στο πανεπιστήμιο Επικοινωνίας του Ναντζίνγκ να κρατά ένα λευκό κομμάτι χαρτί, προτού της το πάρει ένας άγνωστος άνδρας.

Σε ένα άλλο βίντεο αργότερα εκείνο το βράδυ, δεκάδες ακόμη φοιτητές εθεάθησαν στην πανεπιστημιούπολη να κρατούν κομμάτια λευκό χαρτί και να στέκονται σιωπηλοί. Παρόμοιες σκηνές σημειώθηκαν και σε άλλες μεγάλες πόλεις το Σαββατοκύριακο.

«Σίγουρα δεν υπήρχε τίποτα στα χαρτιά, αλλά ξέρουμε τι υπάρχει εκεί», είπε στο BBC μια γυναίκα που συμμετείχε σε διαδηλώσεις στη Σαγκάη το βράδυ του Σαββάτου.

Τη Δευτέρα η Κίνα κατέγραψε 40.052 νέα κρούσματα Covid - ένα πέμπτο συνεχόμενο καθημερινό ρεκόρ - από 39.506 μια ημέρα νωρίτερα.

Η κινεζική κυβέρνηση δεν έχει αναγνωρίσει τις διαμαρτυρίες ούτε απάντησε με οποιονδήποτε επίσημο τρόπο.

Ωστόσο, τα νέα για τις διαμαρτυρίες διαδίδονται μέσω των κινεζικών κοινωνικών δικτύων παρά τη βαριά λογοκρισία.

Τα κρατικά μέσα ενημέρωσης - φερέφωνο του κυβερνώντος Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος - δεν αναφέρουν επίσης τις διαδηλώσεις.

Ωστόσο, η αγγλόφωνη έκδοση των Global Times δημοσίευσε ένα άρθρο που στοχεύει τα δυτικά μέσα ενημέρωσης επειδή υποτίθεται ότι προκαλούσαν δυσαρέσκεια σχετικά με την πολιτική της Κίνας για μηδενική ανοχή στον Covid.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ