ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία: Πρόθυμος ο Ερντογάν να τερματίσει την ρήξη με την Αίγυπτο

Τουρκία: Πρόθυμος ο Ερντογάν να τερματίσει την ρήξη με την Αίγυπτο
Η φωτογραφία που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της τουρκικής προεδρίας και απεικονίζει τον Αιγύπτιο Πρόεδρο Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι να ανταλλάσσει θερμή χειραψία με τον Τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν Presidency Of The Republic Of Turkey / Uncredited

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε πως είπε στον Αιγύπτιο ομόλογό του Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι ότι επιθυμεί να τερματιστεί η ρήξη ανάμεσα στην Άγκυρα και το Κάιρο και να αποφευχθεί ένα πρόβλημα ανάμεσα στις δύο πλευρές στη Μεσόγειο.

Σύμφωνα με την ηλεκτρονική έκδοση της αιγυπτιακής Al Ahram, η δήλωση αυτή έγινε κατά τη συνάντηση των δύο ηγετών στο Κατάρ, στο περιθώριο του Παγκοσμίου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου που διεξάγεται στη χώρα αυτή.

Ο Ερντογάν έκανε τις παρατηρήσεις αυτές σε μαγνητοσκοπημένη συνέντευξή του το Σάββατο (26/11), την οποία μετέδωσαν τουρκικά και άλλα μέσα ενημέρωσης.

Όπως μετέδωσε το Bloomberg, ο Τούρκος πρόεδρος είπε στη συνέντευξη ότι η διαδικασία οικοδόμησης των τουρκοαιγυπτιακών σχέσεων θα ξεκινήσει με συνομιλίες σε υπουργικό επίπεδο και στη συνέχεια θα συναντηθεί με τον πρόεδρο Αλ Σίσι.

Ο Ερντογάν είπε ότι μίλησε με τον Αιγύπτιο πρόεδρο στο περιθώριο του Παγκοσμίου Κυπέλλου για 30-45 λεπτά με τη μεσολάβηση του εμίρη του Κατάρ Ταμίμ μπιν Χαμάντ Αλ Θάνι, με σκοπό να τερματιστεί η εννεαετής ρήξη ανάμεσα στις δύο χώρες.

Την περασμένη εβδομάδα, οι πρόεδροι της Αιγύπτου και της Τουρκίας έδωσαν τα χέρια ενώπιον του εμίρη του Κατάρ καθώς παρακολουθούσαν τον εναρκτήριο αγώνα του Παγκοσμίου Κυπέλλου στο Κατάρ, σε μια ένδειξη «ξεπαγώματος» των σχέσεων ανάμεσα στις δύο πλευρές.

Ο Ερντογάν πρόσθεσε στη συνέντευξη ότι «όπως οι σχέσεις της Τουρκίας με την Αίγυπτο έχουν αρχίσει να βελτιώνονται, αυτό μπορεί να συμβεί και στις σχέσεις μας με τη Συρία».

«Δεν υπάρχει χώρος για μια διαρκή ρήξη στην πολιτική», συνέχισε ο πρόεδρος της Τουρκίας.

Ο Ερντογάν είπε ότι «υπήρχαν κάποιοι που ήθελαν να επωφεληθούν από τη ρήξη μεταξύ της Τουρκίας και των χωρών του Κόλπου σε μια ορισμένη περίοδο, αλλά τα σχέδιά τους απέτυχαν, όταν τερματίσαμε αυτή τη ρήξη»

Τόνισε ότι οι σχέσεις της χώρας του με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα βρίσκονται σήμερα σε «πολύ καλό επίπεδο».

Μετά τη συνάντηση του Ελ Σίσι με τον Ερντογάν στο Κατάρ, η αιγυπτιακή προεδρία ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι οι δύο πρόεδροι συμφώνησαν να αρχίσουν να αναπτύσσουν τις διμερείς σχέσεις του και επιβεβαίωσαν τους βαθιούς ιστορικούς δεσμούς που συνδέουν τις δύο χώρες και τους λαούς τους.

«Συμφωνήθηκε [κατά τη διάρκεια της συνάντησης] ότι αυτή θα είναι η αρχή της ανάπτυξης των διμερών σχέσεων μεταξύ των δύο πλευρών», πρόσθεσε η αιγυπτιακή προεδρία.

Πέρυσι, το Κάιρο και η Άγκυρα διεξήγαγαν δύο γύρους διερευνητικών συνομιλιών - με επικεφαλής τους αναπληρωτές υπουργούς Εξωτερικών της Αιγύπτου και της Τουρκίας - για την αποκατάσταση των σχέσεων που είχαν διαρραγεί λόγω της υποστήριξης της Άγκυρας προς τη Μουσουλμανική Αδελφότητα, την οποία η Αίγυπτος θεωρεί τρομοκρατική οργάνωση.

Ωστόσο, τον Οκτώβριο του τρέχοντος έτους, ο Αιγύπτιος υπουργός Εξωτερικών Σάμεχ Σούκρι δήλωσε ότι ο διάλογος ανάμεσα στην Αίγυπτο και την Τουρκία για την εξομάλυνση των σχέσεων σταμάτησε λόγω των τουρκικών ενεργειών στη Λιβύη.

Οι εντάσεις ανάμεσα στις δύο χώρες επανήλθαν στις αρχές Οκτωβρίου μετά την υπογραφή από την Τουρκία μιας σειράς προκαταρκτικών οικονομικών συμφωνιών με την κυβέρνηση GNU της Λιβύης με έδρα την Τρίπολη για την εξερεύνηση υδρογονανθράκων στα μεσογειακά ύδατα της Λιβύης.

Η Αίγυπτος απέρριψε αυτές τις συμφωνίες μεταξύ της Άγκυρας και της Τρίπολης, λέγοντας ότι η θητεία του GNU έχει λήξει και ότι δεν είναι εξουσιοδοτημένη να υπογράφει τέτοιες συμφωνίες.

Το Κάιρο έχει επίσης απορρίψει προηγούμενες συμφωνίες για τη θαλάσσια οριοθέτηση που είχαν υπογραφεί μεταξύ της Άγκυρας και μιας προηγούμενης κυβέρνησης στην Τρίπολη ως παραβιάσεις του Διεθνούς Δικαίου.

Η Αίγυπτος έχει επίσης απορρίψει τις πρόσφατες τουρκικές προσπάθειες για αναζήτηση φυσικού αερίου σε περιοχές της ανατολικής Μεσογείου σε περιοχές που το Κάιρο αναγνωρίζει ως μέρος των κυπριακών και ελληνικών υδάτων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ