ΚΟΣΜΟΣ

Εικόνες γροθιά στο στομάχι: Ουκρανοί γιατροί χειρουργούν με φακούς

Εικόνες γροθιά στο στομάχι: Ουκρανοί γιατροί χειρουργούν με φακούς
Συγκλονίζουν οι εικόνες που έρχονται από την Ουκρανία (Oleh Duda via AP)

Ο Δρ Όλεχ Ντούντα, χειρουργός σε νοσοκομείο στο Λβιβ της Ουκρανίας, βρισκόταν στη μέση μιας σοβαρής χειρουργικής επέμβασης όταν άκουσε εκρήξεις. Λίγο αργότερα, τα φώτα έσβησαν.

Ο Ντούντα δεν είχε άλλη επιλογή από το να συνεχίσει να εργάζεται φακό. Τα φώτα επανήλθαν όταν ενεργοποιήθηκε μια γεννήτρια τρία λεπτά αργότερα, όμως ο χρόνος αυτό τον έκανε να νιώσει ότι είχε μεσολαβήσει… μια αιωνιότητα.

«Αυτά τα μοιραία λεπτά θα μπορούσαν να κοστίσουν στον ασθενή τη ζωή του», είπε ο Ντούντα στο Associated Press.

Το συμβάν έλαβε χώρα στις 15 Νοεμβρίου, όταν η πόλη στη δυτική Ουκρανία υπέστη μπλακ άουτ καθώς η Ρωσία εξαπέλυσε ένα ακόμη πυραυλικό χτύπημα στο ηλεκτρικό δίκτυο της Ουκρανίας, καταστρέφοντας σχεδόν το 50% των ενεργειακών εγκαταστάσεων.

AP22331631414373.jpg
Εικόνες γροθιά στο στομάχι.(AP Photo/Roman Hrytsyna)

Οι πυραυλικές επιθέσεις, οι οποίες συνεχίστηκαν και τις επόμενες ημέρες βύθισαν τη χώρα στο σκοτάδι για άλλη μια φορά, δημιουργώντας ανυπέρβλητα προβλήματα στο ήδη βεβαρυμένο σύστημα υγείας.

«Τα προγραμματισμένα χειρουργεία αναβάλλονται. Τα αρχεία ασθενών δεν είναι διαθέσιμα λόγω διακοπών στο διαδίκτυο και οι παραϊατρικοί αναγκάστηκαν να χρησιμοποιήσουν φακούς για να εξετάσουν ασθενείς σε σκοτεινά διαμερίσματα» αναφέρει το Associated Press.

Την ίδια στιγμή ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι το σύστημα υγείας της Ουκρανίας αντιμετωπίζει «τις πιο σκοτεινές μέρες του», εν μέσω της αυξανόμενης ενεργειακής κρίσης, της έναρξης του κρύου χειμώνα και άλλων προκλήσεων.

«Αυτός ο χειμώνας θα είναι απειλητικός για τη ζωή εκατομμυρίων ανθρώπων στην Ουκρανία», δήλωσε ο περιφερειακός διευθυντής του ΠΟΥ για την Ευρώπη, Δρ Χανς Κλούγκε.

Ο ίδιος προέβλεψε ότι 2 έως 3 εκατομμύρια περισσότεροι άνθρωποι θα μπορούσαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους αναζητώντας ζεστασιά και ασφάλεια και «θα αντιμετωπίσουν μοναδικές προκλήσεις για την υγεία, συμπεριλαμβανομένων των αναπνευστικών λοιμώξεων όπως της COVID-19, την πνευμονία και τη γρίπη».

Εκατομμύρια άνθρωποι βρίσκονται σε κίνδυνο.(AP Photo/Mykola Tys)

Την περασμένη εβδομάδα, το Καρδιολογικό Ινστιτούτο του Κιέβου δημοσίευσε στη σελίδα του στο Facebook ένα βίντεο με χειρουργούς που χειρουργούν την καρδιά ενός παιδιού με το μόνο φως να προέρχεται από προβολείς και έναν φακό που λειτουργεί με μπαταρία.

«Χαίρεστε, Ρώσοι, ένα παιδί είναι στο τραπέζι και κατά τη διάρκεια μιας επέμβασης τα φώτα έχουν σβήσει εντελώς», ανέφερε στο βίντεο ο Δρ Μπόρις Τοντούροφ, διευθυντής του νοσοκομείου στο Κίεβο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ