ΚΟΣΜΟΣ

Γαλλία: Ο Μακρόν αντικατέστησε την υφυπουργό Καρολίν Καγιέ

Γαλλία: Ο Μακρόν αντικατέστησε την υφυπουργό Καρολίν Καγιέ
H Κάρολιν Καγιέ, είχε ταχθεί κατά του γάμου των ομοφυλόφιλων στην Γαλλία AP

Ο πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας, Εμανουέλ Μακρόν, ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι «κατόπιν αιτήματός της» αντικατέστησε την υφυπουργό αρμόδια για την περιφερειακή συνοχή και τις τοπικές αρχές Κάρολιν Καγιέ και ότι στη θέση της τοποθετείται η Ντομινίκ Φορ.

Υπενθυμίζεται πως η προερχόμενη από τον χώρο της παραδοσιακής Δεξιάς, Κάρολιν Καγιέ, είχε ταχθεί κατά του γάμου των ομοφυλόφιλων στην Γαλλία, κάνοντας μάλιστα λόγο για πάρα φύση ένωση, αναφορά που είχε προκαλέσει σημαντικές αντιδράσεις.

Τι θα συζητήσουν Μπάιντεν και Μακρόν στην Ουάσινγκτον

Εν τω μεταξύ, ο Γάλλος Πρόεδρος μεταβαίνει στις Ηνωμένες Πολιτείες σε μία κρίσιμη για την Ευρώπη, και όχι μόνο για την Γαλλία, συνάντηση.

Ο Μακρόν ως Πρόεδρος της Γαλλίας δεν έχει ξανασυναντηθεί με τον Τζο Μπάιντεν σε διμερές επίπεδο κορυφής στον Λευκό Οίκο. Η τελευταία επίσκεψη του Προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας στην Ουάσινγκτον χρονολογείται το 2018 όταν και είχε συναντηθεί με τον πρώην Πρόεδρο, Ντόναλντ Τραμπ.

Ο Μακρόν θα παραμείνει στην Ουάσινγκτον κάτι περισσότερο από 24 ώρες με τα μέσα ενημέρωσης των δύο χωρών να κάνουν λόγο για μία κρίσιμη επαφή.

Το συμβόλαιο στην Αυστραλία και ο αμερικανικός πληθωρισμός

Έναν χρόνο πριν οι σχέσεις Ηνωμένων Πολιτειών και Γαλλία βρέθηκαν μέσα σε ένα βράδυ στο χειρότερο σημείο της σύγχρονης ιστορίας των δύο χωρών. Οι Αμερικανοί και οι Βρετανοί έστειλαν στον πάτο του Ωκεανού ένα από τα μεγαλύτερα συμβόλαια της Γαλλικής πολεμικής βιομηχανίας, αυτό της κατασκευής 11 υποβρυχίων για την Αυστραλία, δημιουργώντας «τσουνάμι» αντιδράσεων στο Παρίσι.

Η Γαλλία είχε επίσημα τονίσει τότε πως η συγκεκριμένη κίνηση δεν θα περάσει με απλά διαβήματα και διπλωματία. Ο Μακρόν θα βρεθεί στο οβάλ γραφείο μετά από πρόσκληση του Μπάιντεν και αυτό που θα επιχειρηθεί είναι να δοθεί αρχικά λύση στην συγκεκριμένη εμπλοκή. Ο Αμερικανός Πρόεδρος έχει άλλωστε ανοιχτά δηλώσει πως η Γαλλία είναι από τους ισχυρότερους εταίρους της στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Το τι θα κοστίσουν οι εικόνες συμφιλίωσης και κοινής συμπόρευσης Μπάιντεν – Μακρόν μένει να φανεί στα επόμενα δύο χρόνια.

Το ευρωπαϊκό αίτημα του Μακρόν και η ενέργεια

Εκτός πάντως από την αποκατάσταση του ρήγματος που άνοιξε τον περασμένο χρόνο ο Γάλλος Πρόεδρος αναμένεται να θέσει στον Αμερικανό ομόλογό του και διάφορα άλλα φλέγοντα την συγκεκριμένη περίοδο ζητήματα και μάλιστα όχι αμιγώς Γαλλικά. Ο Μακρόν αναμένεται να ζητήσει από τον Μπάιντεν να μην εφαρμοστεί το σχέδιο περιορισμού του πληθωρισμού που είναι δικό του νομοθέτημα και αυτό γιατί με τον τρόπο που θα κινηθούν οι ΗΠΑ στις αγορές αναμένεται να δημιουργήσουν πολύ σημαντικότερα προβλήματα στην Ευρώπη.

Για αρχή η αμερικανική αγορά σε περίπτωση άμεσης εφαρμογής του οικονομικού σχεδιασμού των ΗΠΑ, θα περικόψει σε ποσοστό άνω του 75% τις εισαγωγές οχημάτων από την Ευρώπη. Η Γαλλία δεν εξάγει αυτοκίνητα στις ΗΠΑ αλλά η Γερμανία είναι απόλυτα εξαρτημένη από την αμερικανική αγορά…

Ο Γάλλος Πρόεδρος θα ζητήσει πιθανότατα εξαίρεση της ευρωζώνης στα πλαίσια της διμερούς συμφωνίας που «απολαμβάνει» από τον συγκεκριμένο πλαίσιο το Μεξικό και ο Καναδάς. Επειδή αυτό είναι εξαιρετικά δύσκολο να το επιτύχει το Παρίσι στο plan B του έχει την εξασφάλιση τουλάχιστον ενός εύλογου διαστήματος μέχρι ο πόλεμος στην Ουκρανία και η ενεργειακή κρίση να μπουν σε μία πιο ήπια κλίμακα.

Ο Μακρόν θα συζητήσει σίγουρα και τα ενεργειακά. Ο Γάλλος Πρόεδρος δεν έχει αντίρρηση στην εισροή αμερικανικού υγροποιημένου αερίου στην Ευρώπη αλλά όχι στις τρέχουσες τιμές. Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα ο Μακρόν να προτάξει προς τον Μπάιντεν πως η Γαλλία διαθέτει μέσω της Total κοίτασμα υγροποιημένου αερίου στο Μεξικό και οι τιμές πώλησής του είναι πολύ χαμηλότερες από αυτές που δίνουν οι αμερικανικές εταιρείες στην «διψασμένη» και σε δύσκολη θέση Ευρώπη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ