ΚΟΣΜΟΣ

Ιταλία: Οι πλημμύρες και η αυθαίρετη δόμηση «λύγισαν» την Ίσκια

Ιταλία: Οι πλημμύρες και η αυθαίρετη δόμηση «λύγισαν» την Ίσκια
Στις συνέπειες της νομιμοποίησης των αυθαιρέτων, η οποία εγκρίθηκε το 2003 από την κυβέρνηση Μπερλουσκόνι, εστιάζει ο ιταλικός Τύπος μετά σκηνές καταστροφής στην Ίσκια AP Photo/Salvatore Laporta

Ο μέχρι στιγμής απολογισμός των μεγάλων φυσικών καταστροφών, που έπληξαν το νησί Ίσκια της νότιας Ιταλίας, είναι oκτώ νεκροί, τέσσερις αγνοούμενοι και 240 άστεγοι.

Η Ιταλική Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας έκανε γνωστό ότι η προσπάθεια εντοπισμού των αγνοουμένων συνεχίζεται με drone και ειδικά εκπαιδευμένους σκύλους.

Παράλληλα, εκτός από τα δύο εκατ. ευρώ που διέθεσε χθες, Κυριακή 27 Νοεμβρίου, η κυβέρνηση Μελόνι κηρύσσοντας την Ίσκια σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, σήμερα η περιφέρεια της Καμπανίας, με πρωτεύουσα την Νάπολη, ενέκρινε απόφαση για την στήριξη του νησιού με άλλα 4 εκατ. ευρώ για την αρωγή των αστέγων, την ανοικοδόμηση, αλλά και έργα προς αποφυγή νέων κατολισθήσεων.

Ο ιταλικός Τύπος αναφέρεται με έμφαση στις συνέπειες της νομιμοποίησης των αυθαιρέτων, η οποία εγκρίθηκε το 2003 από την κυβέρνηση Μπερλουσκόνι, όπως και σε αποφάσεις για την εφαρμογή των σχετικών διαδικασιών, που, σύμφωνα με τις ιταλικές περιβαλλοντικές οργανώσεις, υπέγραψε το 2018 η κυβέρνηση του Τζουζέπε Κόντε.

Αίσθηση προκάλεσε η τοποθέτηση του καθολικού επισκόπου του νησιού Τζενάρο Πασκαρέλα, ο οποίος διερωτήθηκε με νόημα:

«Κάναμε, άραγε, ό,τι μπορούσαμε για να μην ζήσουμε την προαναγγελθείσα αυτή τραγωδία; Οι εικόνες του νησιού μάς κάνουν να νιώθουμε πόνο, σοκ, μας θέτουν βαθιά ερωτήματα».

Ο Βιντσέντσο Ντ΄Αμπρόζιο, ο δήμαρχος της Κασαμίτσιολα - που είναι και το σημείο το οποίο επλήγη περισσότερο από την νεροποντή- αποκάλυψε ότι είχε ζητήσει επίμονα πρόσφατα να καθαριστεί η κοίτη των ποταμών, αλλά η έκκλησή του δεν εισακούσθηκε.

Αίσθηση προκάλεσε, τέλος, η δήλωση του Ιταλού υπουργού Περιβάλλοντος Τζιλμπέρτο Πικέτο Φρατίν ότι «για την πάταξη της αυθαίρετης δόμησης, θα ήταν αρκετό να οδηγούνταν στην φυλακή οι δήμαρχοι ή όσοι άλλοι επιτρέπουν να οικοδομούνται αυθαίρετα».

Σύμφωνα με τον υπουργό, τα σπίτια αυτά πρέπει να κατάσχονται από το κράτος και στην συνέχεια να αξιολογείται, κατά περίπτωση, η ανάγκη κατεδάφισής τους.

Πλάνα από drone σε βίντεο των εφημερίδων La Repubblica και Corriere della Sera αποκαλύπτουν το μέγεθος της καταστροφής.

Σπίτια βρίσκονται κυριολεκτικά στο χείλος του γκρεμού, οχήματα και δρόμοι έχουν καλυφθεί από τόνους λάσπης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ