ΚΟΣΜΟΣ

Έρευνα σε διαφημιστικές εταιρείες για σκάνδαλο διαφθοράς στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο

Έρευνα σε διαφημιστικές εταιρείες για σκάνδαλο διαφθοράς στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο
Η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή δήλωσε ότι παρακολουθεί την έρευνα της Ιαπωνίας, τονίζοντας ότι έχει «κάθε ενδιαφέρον για την πλήρη διαλεύκανση αυτής της υπόθεσης» AP Photo/Morry Gash

Οι εισαγγελικές αρχές του Τόκιο πραγματοποίησαν έφοδο στα γραφεία των διαφημιστικών εταιρειών Hakuhodo DY Holdings και Tokyu Agency σε σχέση με πιθανή χειραγώγηση προσφορών που σχετίζονται με τις δοκιμαστικές εκδηλώσεις των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο, μετέδωσε το ιαπωνικό τηλεοπτικό δίκτυο NTV.

Οι εισαγγελείς πραγματοποίησαν επίσης έφοδο σε δύο άλλες εταιρείες, συμπεριλαμβανομένης της εταιρείας τηλεοπτικής παραγωγής FCC, θυγατρικής της Fuji Media Holdings, ανέφερε τη Δευτέρα η εφημερίδα Asahi.

Ο δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός φορέας NHK και άλλα τοπικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι οι εταιρείες ερευνώνται ως ύποπτες για χειραγώγηση προσφορών για συμβάσεις που σχετίζονται με δοκιμαστικές διοργανώσεις Ολυμπιακών Αγώνων.

Οι έφοδοι έρχονται μετά την έφοδο των αρχών την Παρασκευή στη διαφημιστική εταιρεία Dentsu Group στο πλαίσιο μιας διευρυνόμενης έρευνας για φερόμενη διαφθορά κατά την προετοιμασία των Αγώνων του 2020, οι οποίοι αναβλήθηκαν για έναν χρόνο λόγω της πανδημίας του κοροναϊού.

Η Dentsu κυριαρχεί στη διοργάνωση εκδηλώσεων, το μάρκετινγκ και τις δημόσιες σχέσεις στην Ιαπωνία και βοήθησε να εξασφαλιστούν οι Αγώνες του 2020 για το Τόκιο. Ο όμιλος, ο οποίος αποτιμάται σε περίπου 9 δισ. δολάρια, διαθέτει επίσης εκτεταμένες διεθνείς δραστηριότητες.

Ο Haruyuki Takahashi, πρώην στέλεχος της Dentsu, έχει συλληφθεί τέσσερις φορές τους τελευταίους μήνες με την κατηγορία ότι έλαβε δωροδοκίες από διάφορες εταιρείες που έγιναν χορηγοί των Αγώνων.

Οι εταιρείες που εμπλέκονται στο προηγούμενο σκάνδαλο χορηγιών περιλαμβάνουν την Aoki Holdings, μια εταιρεία ένδυσης που έντυσε την Ολυμπιακή oμάδα της Ιαπωνίας, και την Sun Arrow, η οποία παρήγαγε τις Ολυμπιακές και Παραολυμπιακές μασκότ του Τόκιο με τα ονόματα Miraitowa και Someity.

Οι εικασίες αυξάνονται ότι το διερευνούμενο σκάνδαλο μπορεί να αμαυρώσει την υποψηφιότητα της Ιαπωνίας για τους Χειμερινούς Αγώνες του 2030.

Η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή δήλωσε ότι παρακολουθεί την έρευνα της Ιαπωνίας, τονίζοντας ότι έχει «κάθε ενδιαφέρον για την πλήρη διαλεύκανση αυτής της υπόθεσης».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ