ΚΟΣΜΟΣ

ΝΑΤΟ: Στήριξη Ουκρανίας και ανατολικής πτέρυγας στη Σύνοδο των ΥΠΕΞ την Τρίτη

ΝΑΤΟ: Στήριξη Ουκρανίας και ανατολικής πτέρυγας στη Σύνοδο των ΥΠΕΞ την Τρίτη
Η απόφαση για την ενίσχυση των δυνάμεων και του στρατιωτικού εξοπλισμού στην ανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ πρέπει να τεθεί σε ισχύ άμεσα, δήλωσε στον Γενς Στόλτενμπεργκ ο πρόεδρος της Ρουμανίας Κλάους Γιοχάνις AP Photo/Alexandru Dobre

Η υποστήριξη προς την Ουκρανία και η ενίσχυση της ανατολικής πτέρυγας της Συμμαχίας πρόκειται να κυριαρχήσουν στη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ αύριο, Τρίτη, 29 Νοεμβρίου, στο Βουκουρέστι.

Η απόφαση για την ενίσχυση των δυνάμεων και του στρατιωτικού εξοπλισμού στην ανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ, που ελήφθη στη Σύνοδο Κορυφής της Μαδρίτης, πρέπει να τεθεί σε ισχύ το συντομότερο δυνατόν, δήλωσε ο πρόεδρος της Ρουμανίας Κλάους Γιοχάνις.

Μιλώντας σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε σήμερα, Δευτέρα 28 Νοεμβρίου, με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, στο Βουκουρέστι, εν όψει της διήμερης συνόδου των ΥΠΕΞ, ο Γιοχάνις δήλωσε επίσης ότι η ευρύτερη περιοχή της Μαύρης Θάλασσας χρειάζεται υποστήριξη.

Από την πλευρά του, ο Γενς Στόλτενμπεργκ δήλωσε ότι η Ρωσία πιθανότατα θα συνεχίσει τις επιθέσεις της στο δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας της Ουκρανίας, στις υποδομές φυσικού αερίου και στις βασικές της υπηρεσίες της για τους πολίτες.

«Το να γίνεται αυτό όταν μπαίνουμε στον χειμώνα αποδεικνύει ότι ο πρόεδρος [Βλαντιμίρ Πούτιν] προσπαθεί τώρα να χρησιμοποιήσει τον χειμώνα ως πολεμικό όπλο κατά της Ουκρανίας», δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ στη συνέντευξη Τύπου.

Ο ίδιος εξήρε το ρόλο της Ρουμανίας στο ΝΑΤΟ και επισήμανε ότι με τον Κλάους Γιοχάνις συζήτησαν τρόπους ενίσχυσης της υποστήριξης της Ουκρανίας, καθώς και ΝΑΤΟϊκών συμμάχων, περιλαμβανομένων Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, Γεωργίας και Μολδαβίας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ