ΚΟΣΜΟΣ

SOS για τον Μεγάλο Κοραλλιογενή Ύφαλο λόγω κλιματικής κρίσης

SOS για τον Μεγάλο Κοραλλιογενή Ύφαλο λόγω κλιματικής κρίσης
Με έκταση περίπου 344.468 τετραγωνικών χιλιομέτρων και με περισσότερα από 1.500 είδη ψαριών και πάνω από 400 είδη σκληρών κοραλλιών, ο Μεγάλος Κοραλλιογενής Ύφαλος συνιστά ένα εξαιρετικά κρίσιμο θαλάσσιο οικοσύστημα στη Γη AP / Jumbo Aerial Photography / Commonwealth of Australia (GBRMPA)

«Ο Μεγάλος Κοραλλιογενής Ύφαλος θα πρέπει να προστεθεί στον κατάλογο των μνημείων παγκόσμιας κληρονομιάς που κινδυνεύουν», κατέληξε μια ομάδα επιστημόνων μετά τη διενέργεια αποστολής στο μεγαλύτερο σύστημα κοραλλιογενών υφάλων στον κόσμο.

Σε νέα έκθεση που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα (28/11) με την υποστήριξη του ΟΗΕ, οι επιστήμονες δήλωσαν ότι ο ύφαλος αντιμετωπίζει μεγάλες απειλές λόγω της κλιματικής κρίσης και ότι πρέπει να αναληφθεί δράση για τη διάσωσή του με τον πλέον επείγοντα τρόπο.

«Η ερευνητική ομάδα αποστολής καταλήγει στο συμπέρασμα ότι ο Μεγάλος Κοραλλιογενής Ύφαλος βρίσκεται αντιμέτωπος με σημαντικές απειλές που θα μπορούσαν να έχουν επιζήμιες επιπτώσεις στα εγγενή χαρακτηριστικά του και, ως εκ τούτου, πληροί τα κριτήρια για την εγγραφή του στον κατάλογο της Παγκόσμιας Κληρονομιάς που βρίσκεται σε κίνδυνο», αναφέρεται στην έκθεση.

Η 10ήμερη αποστολή παρακολούθησης από επιστήμονες της UNESCO τον Μάρτιο ήρθε μήνες μετά την αρχική σύσταση της Επιτροπής Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς να συμπεριληφθεί ο Μεγάλος Κοραλλιογενής Ύφαλος της Αυστραλίας στον κατάλογο, λόγω των επιταχυνόμενων επιπτώσεων της ανθρωπογενούς κλιματικής αλλαγής.

AP Photo / Sam McNeil

Τότε, ο οργανισμός καλούσε την Αυστραλία να αντιμετωπίσει «επειγόντως» τις επιδεινούμενες απειλές της κλιματικής κρίσης, αλλά δέχθηκε άμεση αντίδραση από την αυστραλιανή κυβέρνηση υπό τον πρώην πρωθυπουργό Σκοτ Μόρισον.

Η πολυαναμενόμενη τελική έκθεση της αποστολής καθορίζει τα βασικά βήματα που οι επιστήμονες λένε ότι πρέπει να ληφθούν επειγόντως, αν και η ίδια η έκθεση δημοσιεύθηκε με εξάμηνη καθυστέρηση.

Αρχικά είχε προγραμματιστεί να κυκλοφορήσει τονΜάιο πριν από τη συνεδρίαση της Επιτροπής Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO στην Ρωσία, αλλά αναβλήθηκε λόγω του συνεχιζόμενου πολέμου στην Ουκρανία.

Οι συστάσεις περιλαμβάνουν - μεταξύ άλλων - τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, την επανεκτίμηση των προτεινόμενων έργων και πιστωτικών συστημάτων και την αύξηση των οικονομικών πόρων για την τελική προστασία των υφάλων.

Η υπουργός Περιβάλλοντος της Αυστραλίας Τάνια Πλίμπερσεκ υποστήριξε σε συνέντευξη Τύπου την Τρίτη (29/11) ότι η έκθεση της UNESCO αδίκως δίνει περισσή δημοσιότητα στον Μεγάλο Κοραλλιογενή Ύφαλο.

«Πράγματι, η κλιματική αλλαγή αποτελεί κίνδυνο για οικοσυστήματα όπως ο Μεγάλος Κοραλλιογενής Ύφαλος, αλλά αυτό σημαίνει ότι αποτελεί κίνδυνο για κάθε ύφαλο παγκοσμίως», δήλωσε η Πλίμπερσεκ. «Δεν υπάρχει καμία ανάγκη να ξεχωρίσουμε τον Μεγάλο Κοραλλιογενή Ύφαλο με αυτόν τον τρόπο», πρόσθεσε η ίδια.

Με έκταση σχεδόν 133.000 τετραγωνικών μιλίων (περίπου 344.468 τετραγωνικά χιλιόμετρα) και με περισσότερα από 1.500 είδη ψαριών και πάνω από 400 είδη σκληρών κοραλλιών, ο Μεγάλος Κοραλλιογενής Ύφαλος συνιστά ένα εξαιρετικά κρίσιμο θαλάσσιο οικοσύστημα στη Γη.

AP Photo / Sam McNeil

Συνεισφέρει επίσης 4,8 δισ. δολάρια ετησίως στην οικονομία της Αυστραλίας και υποστηρίζει 64.000 θέσεις εργασίας στον τουρισμό, την αλιεία και την έρευνα, σύμφωνα με το Ίδρυμα Great Barrier Reef Foundation.

Καθώς, όμως, ο πλανήτης συνεχίζει να θερμαίνεται, λόγω της αυξανόμενης ποσότητας αερίων του θερμοκηπίου στην ατμόσφαιρα, η μακροπρόθεσμη επιβίωση του υφάλου έχει τεθεί υπό αμφισβήτηση. Η αύξηση της θερμοκρασίας των ωκεανών και η οξίνιση που προκαλείται από την κλιματική κρίση έχουν οδηγήσει σε εκτεταμένη λεύκανση των κοραλλιών. Πέρυσι, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι η παγκόσμια έκταση των ζωντανών κοραλλιών έχει μειωθεί κατά το ήμισυ από το 1950 λόγω της κλιματικής αλλαγής, της υπεραλίευσης και της ρύπανσης.

Οι προοπτικές είναι εξίσου δυσοίωνες, με τους επιστήμονες να προβλέπουν ότι περίπου το 70% έως 90% όλων των ζωντανών κοραλλιών σε όλο τον κόσμο θα εξαφανιστούν μέσα στα επόμενα 20 χρόνια. Ο Μεγάλος Κοραλλιογενής Ύφαλος, ειδικότερα, έχει υποστεί πολλά καταστροφικά γεγονότα μαζικής λεύκανσης από το 2015, που προκλήθηκαν από τις εξαιρετικά θερμές θερμοκρασίες των ωκεανών που προκάλεσε η καύση ορυκτών καυσίμων όπως ο άνθρακας, το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο.

AP Photo / Sam McNeil

Κατά τη διάρκεια των αποστολών παρακολούθησης της UNESCO, οι διαχειριστές των υφάλων διαπίστωσαν ότι ο Μεγάλος Κοραλλιογενής Ύφαλος υφίσταται την έκτη μαζική λεύκανση λόγω της θερμικής καταπόνησης που προκαλείται από την κλιματική αλλαγή. Οι εναέριες έρευνες σε περίπου 750 υφάλους δείχνουν εκτεταμένη λεύκανση σε όλο τον ύφαλο, με την πιο σοβαρή λεύκανση να παρατηρείται στις βόρειες και κεντρικές περιοχές.

Η λεύκανση συμβαίνει όταν τα στρεσαρισμένα κοράλλια στερούνται την πηγή τροφής τους. Με την επιδείνωση των συνθηκών, τα κοράλλια μπορεί να λιμοκτονήσουν και να πεθάνουν, παίρνοντας λευκό χρώμα καθώς ο ανθρακικός σκελετός τους αποκαλύπτεται.

Great Barrier Reef should be placed on the ‘in danger’ list, UN-backed report shows, By Rachel Ramirez and Tara Subramaniam, CNN

Επιμέλεια κειμένου - Νοηματική απόδοση: Χρήστος Θ. Παναγόπουλος

ΔΗΜΟΦΙΛΗ