ΚΟΣΜΟΣ

Η Γερμανία αναζητά επειγόντως εξειδικευμένο εργατικό δυναμικό

Η Γερμανία αναζητά επειγόντως εξειδικευμένο εργατικό δυναμικό
«Η Γερμανία χρειάζεται επειγόντως ειδικευμένους εργαζόμενους σε όλους τους τομείς» επισημαίνεται σε έγγραφο του υπουργικού συμβουλίου της κυβέρνησης Σολτς John MacDougall/Pool Photo via AP

Σύστημα βαθμών (point system), κατά το πρότυπο του Καναδά, ετοιμάζει η ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Γερμανίας, προκειμένου να προσελκύσει εργατικό δυναμικό υψηλής εξειδίκευσης που θέλει να εργαστεί στη χώρα.

Σύμφωνα με το έγγραφο που έχει κατατεθεί στο υπουργικό συμβούλιο, υπό τον τίτλο «Βασικά σημεία για τη μετανάστευση ειδικευμένων εργαζόμενων από τρίτες χώρες», το οποίο αναμένεται να συζητηθεί αύριο, Τετάρτη 30 Νοεμβρίου, η κυβέρνηση θέλει άτομα με «καλές δυνατότητες» εύρεσης εργασίας να μπορούν να ζήσουν και να εργαστούν στη χώρα.

Η πολιτεία θέλει να αποφασίζει ποιος είναι επιλέξιμος για μια τέτοια «κάρτα ευκαιρίας» με βάση ένα διαφανές, μη γραφειοκρατικό σύστημα βαθμών, τονίζεται στο έγγραφο.

Τα κριτήρια επιλογής μπορούν να περιλαμβάνουν προσόντα, γλωσσικές δεξιότητες, επαγγελματική εμπειρία, σχέση με τη Γερμανία και ηλικία.

«Η Γερμανία χρειάζεται επειγόντως ειδικευμένους εργαζόμενους σε όλους τους τομείς. Ως εκ τούτου, πρέπει να αξιοποιηθούν όλες οι δυνατότητες, στο εσωτερικό και στο εξωτερικό», αναφέρεται.

Ενδεικτική της κατεύθυνσης του μέτρου είναι και η πρόβλεψη, άτομα τα οποία δεν είναι σε θέση να παρουσιάσουν έγγραφα σχετικά με τα επαγγελματικά τους προσόντα, «για λόγους για τους οποίους δεν ευθύνονται», θα πρέπει να επιτρέπεται να εισέρχονται στη Γερμανία και οι δεξιότητές τους να ελέγχονται εκεί.

Επιπλέον, σχεδιάζονται προγράμματα διαφήμισης της Γερμανίας και διευκόλυνσης εκμάθησης της γερμανικής γλώσσας στο εξωτερικό.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ