ΚΟΣΜΟΣ

Γαλλία: Νέα εβδομάδα κοινωνικής αναταραχής εν όψει ευρωπαϊκού πρωταθλήματος ποδοσφαίρου

Γαλλία: Νέα εβδομάδα κοινωνικής αναταραχής εν όψει ευρωπαϊκού πρωταθλήματος ποδοσφαίρου
Γάλλος απεργός στα οδοφράγματα, κατά τη διάρκεια επιχείρησης με την οποία η γαλλική αστυνομία προσπάθησε να ανοίξει την πρόσβαση σε αποθήκη καυσίμων κοντά στο διυλιστήριο της Ντόνζ (Donges) στη βορειοδυτική Γαλλία, την Παρασκευή 27 Μαΐου 2016 REUTERS/Stephane Mahe

Νέα εβδομάδα κοινωνικής αναταραχής για τη Γαλλία, καθώς εξαγγέλλονται νέες απεργίες στον κλάδο των μεταφορών, λίγες ημέρες πριν από την έναρξη του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος ποδοσφαίρου.

Τα γαλλικά συνδικάτα δεν υποχωρούν και δείχνουν να πιστεύουν ότι η γαλλική κυβέρνηση θα υποχωρήσει.

Την περασμένη εβδομάδα αιχμή των μαζικών κινητοποιήσεων στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης υπήρξε ο αποκλεισμός των πετρελαϊκών εγκαταστάσεων της Γαλλίας. Η κυβέρνηση απάντησε με την άντληση του συνόλου σχεδόν των στρατηγικών αποθεμάτων της χώρας και η κατάσταση ως προς την τροφοδοσία σε καύσιμα βελτιώθηκε σχετικά.

Εξι από τα οκτώ διυλιστήρια της Γαλλίας βρίσκονται εκτός λειτουργίας ή υπολειτουργούν. Η απεργία επαναλαμβάνεται στους τερματικούς πετρελαϊκούς σταθμούς των λιμανιών της Μασσαλίας και της Χάβρης, τα οποία τροφοδοτούν τα δύο παρισινά αεροδρόμια του Ορλί και του Ρουασί με κηροζίνη.

Δημοσκόπηση: Κατά του νομοσχεδίου οι Γάλλοι

Αν και ο πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ (François Hollande) και ο πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς (Manuel Valls) επιμένουν ότι θα προχωρήσουν με τη μεταρρύθμιση των εργασιακών σχέσεων, ορισμένοι βουλευτές του Σοσιαλιστικού Κόμματος θεωρούν ότι η τροποποίηση ενός άρθρου του επίμαχου νομοσχεδίου μπορεί να δώσει διέξοδο στην κρίση.

Πρόκειται για το άρθρο που επιτρέπει στις επιχειρήσεις να διαπραγματεύονται απευθείας με τους εργαζομένους τους όρους εργασίας, αντικαθιστώντας με αυτόν τον τρόπο τις συλλογικές κλαδικές διαπραγματεύσεις.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση της Journal Du Dimanche, το 46% των Γάλλων επιθυμεί την απόσυρση του νομοσχεδίου, ενώ το 40% επιθυμεί την τροποποίησή του. Μόνο το 13% τάσσεται υπέρ της προτεινόμενης μεταρρύθμισης ως έχει.

France strikes 2016 05 29 Journal du Dimanche 3620 SONDAGE 0001

Απεργιακός πυρετός στη Γαλλία εν όψει Euro

Οκτώ συνδικάτα καλούν σε συνέχιση και διεύρυνση των απεργιακών κινητοποιήσεων, έως την Τρίτη 14η Ιουνίου, ημέρα έναρξης των συζητήσεων στη Γερουσία επί του νομοσχεδίου. Για την ημέρα αυτή οι εργατικές ομοσπονδίες έχουν σημάνει εθνική κινητοποίηση των δυνάμεών τους.

Μέχρι τότε, οι απεργιακές κινητοποιήσεις θα επικεντρωθούν στον κλάδο των μεταφορών.

Στους σιδηροδρόμους, οι εργαζόμενοι προετοιμάζονται για την κήρυξη απεργίας από το βράδυ της ερχόμενης Τρίτης, καθώς οι διαπραγματεύσεις για τον χρόνο εργασίας των σιδηροδρομικών εισέρχονται στην τελική τους φάση.

Ελπίζουν η απεργιακή κινητοποίηση θα έχει καταλυτικό αποτέλεσμα δέκα ημέρες πριν από την έναρξη του Euro 2016, η οποία είναι προγραμματισμένη για τις 10 Ιουνίου. Σημειώνεται ότι η κρατική εταιρεία σιδηροδρόμων SNCF είναι ο επίσημος μεταφορικός φορέας της διοργάνωσης.

Στην περιοχή της γαλλικής πρωτεύουσας έχει κηρυχθεί απεργία στο μετρό και τον προαστιακό από την Πέμπτη και «επ΄αόριστον» από την συνομοσπονδία CGT, που επιδιώκει την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για τις αμοιβές και την απόσυρση της μεταρρύθμισης.

Από την πλευρά του το SUD –το τρίτο σε δύναμη γαλλικό συνδικάτο– καλεί σε απεργία διαρκείας στο μετρό και στους σιδηροδρόμους από τις 10 Ιουνίου, όταν δεκάδες χιλιάδες επισκέπτες θα έχουν συρρεύσει στη Γαλλία για να παρακολουθήσουν από κοντά τους αγώνες.

«Δεν θα υπάρξουν απεργίες στα τρένα και στο μετρό... δεν μπορώ να πιστέψω ούτε για ένα λεπτό ότι παίρνουν τη Γαλλία όμηρο», δήλωσε σήμερα ο πρώτος γραμματέας του κυβερνώντος Σοσιαλιστικού Κόμματος Ζαν-Κριστόφ Καμπαντελίς (Jean-Christophe Cambadélis).

ΔΗΜΟΦΙΛΗ