ΚΟΣΜΟΣ

Λευκορωσία: Στην εντατική μεταφέρθηκε φυλακισμένη ηγέτιδα της αντιπολίτευσης

Λευκορωσία: Στην εντατική μεταφέρθηκε φυλακισμένη ηγέτιδα της αντιπολίτευσης
Κατά πληροφορίες η Μαρία Καλέσνικοβα πρόσφατα βρισκόταν σε «κελί τιμωρίας» στη φυλακή, αλλά δεν είναι σαφές πότε οδηγήθηκε εκεί και για πόσο χρονικό διάστημα παρέμεινε Ramil Nasibulin/BelTA pool photo via AP

Στη μονάδα εντατικής θεραπείας νοσοκομείου της πόλης Γκομέλ έχει μεταφερθεί η κρατούμενη Μαρία Καλέσνικοβα, ηγετικό στέλεχος των μαζικών κινητοποιήσεων εναντίον του Λευκορώσου προέδρου Αλεξάντερ Λουκασένκο.

Τη μεταφορά της Καλέσνικοβα στην ενατική, για άγνωστους προς το παρόν λόγους, γνωστοποίησε μέσω του λογαριασμού του στο Telegram Βίκτορ Μπαμπάρικα, έτερος φυλακισμένος πολιτικός της αντιπολίτευσης.

Το πρακτορείο Reuters μεταδίδει ότι δεν ήταν σε θέση να επαληθεύσει πού βρίσκεται η Καλέσνικοβα.

«Φρικτά νέα. Αγαπημένη μας Μάσα [σ.σ. υποκοριστικό του Μαρία], όλοι ελπίζουμε να γίνεις καλά», έγραψε στον ίδιο ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης η εξόριστη ηγέτιδα της αντιπολίτευσης Σβετλάνα Τιχανόφσκαγια.

Η 40χρονη Καλέσνικοβα εκτίει ποινή κάθειρξης 11 ετών για την ανάμειξή της στις μαζικές διαδηλώσεις εναντίον του Λουκασένκο μετά τις προεδρικές εκλογές του 2020.

Σύμφωνα με τον λογαριασμό του Μπαμπάρικα στο Telegram, πρόσφατα βρισκόταν σε ένα «κελί τιμωρίας» στη φυλακή, αλλά δεν είναι σαφές πότε οδηγήθηκε εκεί και για πόσο χρονικό διάστημα παρέμεινε.

Η Καλέσνικοβα ήταν επικεφαλής της προεκλογικής εκστρατείας του Μπαμπαρίκα όταν ο τελευταίος επιχείρησε να κατέβει υποψήφιος για την προεδρία στις εκλογές του 2020, απέναντι στον Λουκασένκο.

Όταν ο Μπαμπάρικα συνελήφθη πριν από τις εκλογές -και στη συνέχεια καταδικάστηκε σε κάθειρξη 14 ετών για διαφθορά- η Καλέσνικοβα στήριξε την Τιχανόφσκαγια.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ