ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Η Κίνα θα διαθέτει 1.500 πυρηνικές κεφαλές μέχρι το 2035

ΗΠΑ: Η Κίνα θα διαθέτει 1.500 πυρηνικές κεφαλές μέχρι το 2035
H έκθεση του Πενταγώνου διαπιστώνει επίσης ότι η κινεζική Πολεμική Αεροπορία βελτιώνεται συνεχώς, πλησιάζοντας γρήγορα στο επίπεδο των δυτικών αεροπορικών δυνάμεων AP Photo/Ng Han Guan, File

Το πυρηνικό οπλοστάσιο της Κίνας αναμένεται ότι θα υπερτριπλασιαστεί μέχρι το 2035, φτάνοντας τις 1.500 πυρηνικές κεφαλές, σύμφωνα με έκθεση του αμερικανικού Πενταγώνου.

Η ίδια έκθεση διαπιστώνει επίσης ότι η κινεζική Πολεμική Αεροπορία βελτιώνεται συνεχώς.

Η Ουάσινγκτον θεωρεί ότι το Πεκίνο είναι η κυριότερη στρατιωτική πρόκληση για τις ΗΠΑ και η ετήσια έκθεση του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας για τον κινεζικό στρατό επισημαίνει την πρόοδο που επιτυγχάνει η Κίνα όσον αφορά τις πυρηνικές, αλλά και τις συμβατικές στρατιωτικές δυνάμεις της.

«Το υπουργείο Άμυνας εκτιμά ότι το απόθεμα [της Κίνας] σε πυρηνικές κεφαλές ξεπέρασε τις 400. Εάν συνεχιστεί η αύξηση του αποθέματος με αυτόν τον ρυθμό, η Κίνα θα έχει κατά πάσα πιθανότατα περίπου 1.500 κεφαλές» μέχρι το 2035, αναφέρει η έκθεση.

Το κινεζικό πυρηνικό οπλοστάσιο, πάντως, παραμένει πολύ μικρότερο από εκείνο των ΗΠΑ και της Ρωσίας, δυο χωρών που διαθέτουν πολλές χιλιάδες πυρηνικές κεφαλές.

Το Πεκίνο, το οποίο εργάζεται επίσης για τον εκσυγχρονισμό των βαλλιστικών πυραύλων που μπορούν να φέρουν πυρηνικές κεφαλές, έκανε 135 δοκιμές το 2021, «περισσότερες από όλον τον υπόλοιπο κόσμο».

Η Πολεμική Αεροπορία επίσης κάνει σημαντική πρόοδο ,«πλησιάζοντας γρήγορα (στο επίπεδο) των δυτικών αεροπορικών δυνάμεων».

Στην έκθεση επαναλαμβάνονται οι ανησυχίες των ΗΠΑ για την αυξανόμενη πίεση του Πεκίνου στην Ταϊβάν.

Αμερικανός αξιωματούχος σχολίασε, πάντως, ότι η Ουάσινγκτον δεν θεωρεί ότι «επίκειται» κάποια κινεζική εισβολή στο νησί.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ