ΚΟΣΜΟΣ

Οι ΗΠΑ εξετάζουν την αποστολή πυραύλων βεληνεκούς 150 χλμ στην Ουκρανία

Οι ΗΠΑ εξετάζουν την αποστολή πυραύλων βεληνεκούς 150 χλμ στην Ουκρανία
H αποστολή πυραύλων με βεληνεκές 150 χλμ θα έδινε στην Ουκρανία τη δυνατότητα να πλήξει στόχους σε βάθος στα ρωσικά μετόπισθεν John Hamilton/U.S. Army via AP (Φωτογραφία αρχείου)

Πληροφορίες που θέλουν το αμερικανικό Πεντάγωνο να εξετάζει το ενδεχόμενο να παραδώσει στην Ουκρανία νέους υψηλής ακριβείας πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς, μεταδίδει το Reuters.

Κατά το πρακτορείο, η εταιρεία Boeing πρότεινε στο υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ να παραδώσει στους Ουκρανούς τους πυραύλους Ground-Launched Small Diameter Bomb (GLSDB) με βεληνεκές 150 χιλιομέτρων.

Αυτό θα έδινε την δυνατότητα στην Ουκρανία να πλήξει στόχους σε βάθος στα ρωσικά μετόπισθεν, που προς το παρόν είναι εκτός βεληνεκούς των πυραύλων που διαθέτει.

Οι σχετικές πληροφορίες έρχονται τη στιγμή που το ΝΑΤΟ δεσμεύθηκε για την ενίσχυση της στήριξης προς την Ουκρανία και παροχή βοήθειας για την αποκατάσταση των ενεργειακών υποδομών, κατά τη Εξωτερικών του ΝΑΤΟ κατά τη σύνοδο του Βουκουρεστίου.

Στη σύνοδο παρέστη ο επικεφαλής της ουκρανικής διπλωματίας, Ντμίτρο Κουλέμπα, ο οποίος και κάλεσε τη Συμμαχία να εφοδιάσει το Κίεβο με αντιαεροπορικά συστήματα και μετασχηματιστές, για να αντιμετωπίσει τις επιθέσεις της Ρωσίας στο ενεργειακό δίκτυό της.

«Χρειαζόμαστε αντιαεροπορικά [συστήματα], IRIS, Hawks Patriots, χρειαζόμαστε μετασχηματιστές», είπε ο Ντμίτρο Κουλέμπα μιλώντας σε δημοσιογράφους στον περιθώριο της συνόδου.

«Η επιθετικότητα της Ρωσίας, συμπεριλαμβανομένων και των επίμονων και ασυνείδητων επιθέσεων σε πολιτικές και ενεργειακές υποδομές της Ουκρανίας, στερεί από εκατομμύρια Ουκρανούς τις βασικές ανθρωπιστικές υπηρεσίες» ανέφεραν οι υπουργοί Εξωτερικών του ΝΑΤΟ στην ανακοίνωσή τους, με την ολοκλήρωση της πρώτης ημέρας των συνομιλιών τους στο Βουκουρέστι.

Οι υπουργοί καταδίκασαν τη σκληρότητα, όπως την αποκάλεσαν, της Ρωσίας απέναντι στους πολίτες της Ουκρανίας και υποσχέθηκαν ότι θα βοηθήσουν τη χώρα να επισκευάσει τις ενεργειακές υποδομές.

«Θα συνεχίσουμε και θα εντείνουμε περαιτέρω την πολιτική και πρακτική υποστήριξή μας στην Ουκρανία όσο συνεχίζει να υπερασπίζεται την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητά της [...] και θα διατηρήσουμε την υποστήριξή μας για όσο χρειαστεί», επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

Την ίδια στιγμή, ο πρώην πρόεδρος της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ, αφού αποκάλεσε τ το ΝΑΤΟ «εγκληματική οντότητα», προειδοποίησε τη Συμμαχία να μην χορηγήσει στην Ουκρανία αντιαεροπορικές συστοιχίες Patriot.

«Αν, όπως άφησε να εννοηθεί [ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς] Στόλτενμπεργκ, το ΝΑΤΟ προμηθεύσει τους Ουκρανούς φανατικούς με συστήματα Patriot μαζί με προσωπικό του ΝΑΤΟ, αυτοί θα γίνονταν αμέσως νόμιμος στόχος των ενόπλων δυνάμεών μας», έγραψε ο Μεντβέντεφ στο Telegram.

Δεν κατέστη σαφές από το μήνυμά του αν στόχος θα γίνονταν τα συστήματα Patriot, οι ουκρανικές δυνάμεις ή το προσωπικό του ΝΑΤΟ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ