ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Το Twitter δεν είναι ασφαλέστερο υπό τον Ίλον Μασκ σύμφωνα με πρώην υπεύθυνο αξιοπιστίας

ΗΠΑ: Το Twitter δεν είναι ασφαλέστερο υπό τον Ίλον Μασκ σύμφωνα με πρώην υπεύθυνο αξιοπιστίας
Ο ίδιος υπερασπίστηκε την απόφαση που έλαβε η Twitter για την μόνιμη απενεργοποίηση του λογαριασμού του Τραμπ AP

Ο Γιοελ Ροθ πρώην υπεύθυνος αξιοπιστίας και ασφάλειας της Twitter Inc, δήλωσε την Τρίτη η ότι η αναφερόμενη εταιρία μέσων κοινωνικής δικτύωσης δεν είναι πιο ασφαλής υπό το νέο ιδιοκτήτη της Ίλον Μασκ, προειδοποιώντας στην πρώτη συνέντευξή του από την παραίτησή του τον προηγούμενο μήνα, ότι η Twitter δεν διαθέτει πλέον αρκετό προσωπικό για τις εργασίες που σχετίζονται με την ασφάλεια.

Ο Ροθ είχε αναφέρει σε ανάρτησή του ότι με την εφαρμογή ορισμένων μέτρων, η ασφάλεια του Twitter είχε βελτιωθεί υπό τη διοίκηση του δισεκατομμυριούχου.

Σε ερώτηση κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης σε χθεσινή εκδήλωση του ιδρύματος Knight Foundation, αναφορικά με το αν ο ίδιος αισθάνεται το ίδιο για την ασφάλεια του Twitter, ο Ροθ απάντησε: «Όχι».

Ο Ροθ ήταν ένας βετεράνος του Twitter που βοήθησε τη διοίκηση της εταιρίας στη λήψη μιας σειράς σοβαρών αποφάσεων, συμπεριλαμβανομένης και της απόφασης για τη μόνιμη αναστολή χρήσης του λογαριασμού του πιο διάσημου χρήστη του Twitter, του πρώην προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ. Η απόφαση αυτή είχε ληφθεί την προηγούμενη χρονιά.

Η αποχώρησή του προκάλεσε περαιτέρω σύγχυση στους διαφημιστές, αρκετοί από τους οποίους αποχώρησαν από το Twitter, μετά την κίνηση του Μασκ να απολύσει το 50% του προσωπικού συμπεριλαμβανομένων και αρκετών που είχαν εμπλοκή στη διαχείριση του περιεχομένου των αναρτήσεων.

Πριν από την ανάληψη της διοίκησης του Twitter από τον Μασκ περίπου 2.200 άνθρωποι σε παγκόσμιο επίπεδο, είχαν επικεντρώσει την προσοχή τους στη διαχείριση του περιεχομένου των αναρτήσεων του Twitter, σύμφωνα με τον Ροθ.

Ο ίδιος δήλωσε ότι δεν γνωρίζει πλέον τον αριθμό των ανθρώπων που ασχολούνται με τη διαχείριση του περιεχομένου, μετά από την εξαγορά, καθώς η σχετική λίστα έχει απενεργοποιηθεί.

Το Twitter υπό τον Μασκ άρχισε να αποκλίνει από την εφαρμογή γραπτών, αλλά και δημοσίως διαθέσιμων πολιτικών σχετικά με τη λήψη αποφάσεων που έχουν ως σημείο αναφοράς το περιεχόμενο των αναρτήσεων και λαμβάνονται μονομερώς από τον Μασκ. Ο Ροθ επικαλέστηκε την πρακτική αυτή, ως ένα λόγο που τον οδήγησαν στη λήψη της απόφασης για την αποχώρησή του από την εταιρία.

«Ένα από τα όρια που είχα θέσει ήταν η περίπτωση κατά την οποία το Twitter θα υποτάσσονταν σε δικτατορικά διατάγματα αντί της εφαρμογής πολιτικών... δεν υπάρχει πλέον ανάγκη για εμένα στο ρόλο μου, για να κάνω αυτό που έκανα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο ίδιος.

Η επιστροφή της προνομιακής συνδρομής Twitter Blue, η οποία θα επιτρέπει στους χρήστες να πληρώνουν για την επιβεβαίωση της ταυτότητας χρήσης του λογαριασμού τους, ενεργοποιήθηκε παρά τις προειδοποιήσεις και τις συμβουλές από την ομάδα ασφάλειας και αξιοπιστίας, σύμφωνα με τα όσα είπε ο Ροθ.

Την ενεργοποίηση της αναφερόμενης υπηρεσίας πολιόρκησαν αμέσως οι κάτοχοι πλασματικών προφίλ με πλασματικούς λογαριασμούς μεγάλων εταιριών όπως η Eli Lilly, η Nestle και η Lockheed Martin.

Ο Ροθ δήλωσε την Τρίτη ότι διέπραξε σφάλμα με τον περιορισμό της διάδοσης ενός άρθρου της εφημερίδας “The New York Post” το οποίο περιείχε σχόλια για τον γιο του τότε υποψηφίου για την προεδρία Τζο Μπάιντεν, λίγο πριν από τις προεδρικές εκλογές του 2020.

Ωστόσο, ο ίδιος υπερασπίστηκε την απόφαση που έλαβε η Twitter για την μόνιμη απενεργοποίηση του λογαριασμού του Τραμπ υπό την απειλή της πρόκλησης βίας, μετά την δραματική εισβολή στο Καπιτώλιο στις 6 Ιανουαρίου του 2021.

«Είδαμε το πιο ξεκάθαρο πιθανό παράδειγμα για το πως θα είναι η εξέλιξη όταν τα πράγματα απενεργοποιούνται από το διαδίκτυο», είπε ο Ροθ. «Είδαμε ανθρώπους νεκρούς στο Καπιτώλιο».

Ο Μασκ ανέφερε στο Twitter στις 19 Νοεμβρίου ότι ο λογαριασμός του Τραμπ θα αποκατασταθεί, μετά τη θετική άποψη που εξέφρασε μία μικρή πλειοψηφία, σε μία δημοσκόπηση του Twitter που προκάλεσε έκπληξη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ