ΚΟΣΜΟΣ

Βρετανία: Σε πρωτοφανείς απεργιακές κινητοποιήσεις οι νοσηλευτές του NHS

Βρετανία: Σε πρωτοφανείς απεργιακές κινητοποιήσεις οι νοσηλευτές του NHS
Μισθολογικές αυξήσεις διεκδικούν νοσηλευτές και πληρώματα ασθενοφόρων από τη βρετανική κυβέρνηση AP Photo/Kirsty Wigglesworth

Τα πληρώματα των ασθενοφόρων του βρετανικού εθνικού συστήματος υγείας (NHS) ψήφισαν υπέρ της κήρυξης απεργίας με μισθολογικά αιτήματα, καθώς η κυβέρνηση απέρριψε τις διεκδικήσεις τους, θεωρώντας ότι το κόστος είναι πολύ υψηλό.

Μετά το συνδικάτο Unison, το βράδυ της Τρίτης 29 Νοεμβρίου το συνδικάτο GMB ανακοίνωσε επίσης σήμερα ότι τα περίπου 10.000 μέλη του τάχθηκαν υπέρ της απεργίας στην Αγγλία και την Ουαλία.

«Το προσωπικό των ασθενοφόρων, όπως και το υπόλοιπο προσωπικό του NHS έχει γονατίσει», είπε η Ρέιτσελ Χάρισον, η γραμματέας του GMB, καλώντας τη βρετανική κυβέρνηση «να αποφύγει έναν χειμώνα απεργιών, διαπραγματευόμενη την αύξηση των μισθών».

Την περασμένη εβδομάδα το συνδικάτο των νοσηλευτών ανακοίνωσε επίσης ότι θα προχωρήσει σε 24ωρες απεργίες στις 15 και 20 Δεκεμβρίου, κάτι που δεν έχει ξανασυμβεί εδώ και έναν αιώνα στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Η απόφαση να απεργήσουν και «να χάσουν το μεροκάματο» είναι πάντα «δύσκολη», υπογράμμισε η γενική γραμματέας του συνδικάτου Unison, Κριστίνα Μακένα. Υπογράμμισε όμως ότι οι ασθενείς «θα έχουν πάντα προτεραιότητα» και ότι τα επείγοντα θα λειτουργήσουν κανονικά τις ημέρες των απεργιών.

Ο υπουργός Υγείας, Στιβ Μπάρκλεϊ, αφού εξέφρασε τη λύπη του για την απόφαση των πληρωμάτων των ασθενοφόρων, επανέλαβε ότι τα αιτήματα τους δεν είναι δυνατόν να ικανοποιηθούν, λόγω της οικονομικής κατάστασης. Όπως εξήγησε, κάθε εκατοστιαία μονάδα αύξησης του μισθού για όλο το προσωπικού του υγειονομικού τομέα -εξαιρούνται γιατροί, οδοντίατροι και διοικητικοί- θα κόστιζε 700 εκατομμύρια λίρες ετησίως (810 εκατομμύρια ευρώ).

Η βρετανική κυβέρνηση, υπενθύμισε, δέχτηκε να αυξήσει κατά 1.400 λίρες ετησίως, τον μισθό περίπου ενός εκατομμυρίου εργαζομένων στο NHS, κάτι που για τους χαμηλόμισθους μεταφράζεται σε αύξηση έως και 9,3%.

Ο Μπάρκλεϊ είπε πάντως ότι η πόρτα του παραμένει «ανοιχτή» για να συζητήσει με τα συνδικάτα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ